Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

MEC nu da doi bani pe copiii performanti

Din anul 2003, Ministerul Educatiei si Cercetarii se preface ca ii sustine pe tinerii capabili de performanta. Atunci se infiinta, prin hotarare de Guvern, Centrul National de Excelenta, institutie care de atunci si pana acum nu a primit nici un fel de finantare. De la inceput, existenta sa a fost cvasiimposibila, din moment ce MEC i-a repartizat o locatie care ea insasi a avut o traiectorie incurcata: baza Cutezatorii. Desi apartinuse MEC-ului in trecut, in 2003, baza era transferata de Guvern in administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. In 2005, baza a revenit MEC-ului, insa de atunci si pana acum ministerul se afla in litigiu cu Fundatia "Dinu Pescariu", careia baza i-a fost inchiriata atat de MEC, in 2001, cat si de conducerea RAAPPS. Neavand sediu, CNE nu are nici cod fiscal, nici stampila, nici buget, nici plati. Pana la sfarsitul lui 2005, nu a avut nici director. Prin concurs, in noiembrie 2005, director a devenit Negrea Gabriel, cu care ministerul, insa, nu a incheiat contract de munca. "Mi s-a promis ca, daca devin director, se vor rezolva trei probleme majore: se vor gasi sedii pentru centrele regionale; se va asigura plata profesorilor care sa lucreze cu copiii performanti si se va gasi un sediu pentru CNE. Nu s-a facut nimic". "Bugetul pentru CNE prevedea doar cheltuieli cu personalul administrativ, ori eu am nevoie de bani pentru a plati profesorii care lucreaza cu copiii. Nu e acelasi lucru sa formezi un copil cu IQ 120, cu a pregati un copil cu IQ 140", ne-a declarat domnul Negrea. Cu alte cuvinte, legislatia este total ignorata de MEC, care nu a catadicsit sa gaseasca un sediu pentru inceperea activitatii CNE-ului. Cei care au de suferit din cauza birocratiei si a lipsei de interes a autoritatilor sunt, insa, elevii. Centrul ar fi trebuit sa faca o strategie de educare a elevilor capabili de performanta, sa le asigure acestora o pregatire diferentiata si programe speciale, sa ii promoveze si recompenseze. Nimic din toate acestea nu s-a intamplat. "Tinerii performanti sunt, ca si cei cu dizabilitati, copii cu nevoi educationale speciale. Sa nu ne miram ca ii pierdem, fie ca nu le valorificam potentialul, fie ca pleaca din tara", ne-a mai marturisit domnul Negrea. Centre de excelenta exista in diferite localitati sau scoli, dar nu poate fi vorba de o retea nationala sau de centre regionale. Totul se face la nivel restrans, de scoala. Sunt unele cazuri, cum se intampla la Cluj, Constanta sau Iasi, unde se organizeaza programe la nivel regional, profesorii fiind platiti de cate o scoala. Dar nu exista un traseu unitar, o viziune comuna, totul se bazeaza pe voluntariatul profesorilor. "Ceea ce se intampla acum e artizanat, nu e stiinta. E o problema de decizie. Pacat ca am ramas la nivelul lui Ťse va gasi o solutieť", a conchis domnul Negrea. miruna.covaci@gandul.info, 30 octombrie 2006

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 30.10.2006 00:16 | 885 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (4)

0 0

30.10.2006 19:09 vioscout

Ca de obicei, facem ceea ce stim mai bine "punem carul inaintea boilor", iar apoi ne minunam de ce nu se urneste treaba.

Cum la educatie se pricepe tot romanul- ca si la fotbal, dealtfel!-, centrele regionale de excelenta vor ajunge la mana celor care vor avea "grija" sa distruga si ceea ce s-a construit -timid ce-i drept- pana la momentul actual...

0 0

30.10.2006 20:14 despina6

Ministerul are probabil prioritatile lui .... Altele au fost dintotdeauna problemele mai importante .... Olimpici a avut Romania si fara ca MEC sa se implice prea mult. Atata timp cat exista voluntariat din partea unor profesori, pentru pregatirea elevilor cu potential intelectual ridicat, de ce sa se mai aloce fonduri pentru pregatirea si recompensarea lor?

Intotdeauna in tara aceasta s-a vrut performanta cu investitii care sa tinda catre zero.

0 0

30.10.2006 23:02 ela52

Sa nu ne facem iluzii ! Nimeni nu va da nici macar un ban in Romania pe tinerii capabili de performante.Cum ar mai "straluci " nulitatile ?

0 0

31.10.2006 00:02 despina6

Cata dreptate aveti!!!!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN