Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Banii de investiţii sunt tocaţi pe şcoli fără sistem de încălzire

Deşi iarna ar putea să se instaleze dintr-o clipă în alta, câteva şcoli din judeţul Vaslui, nou-nouţe, nu sunt funcţionale, din lipsa racordurilor la reţeaua electrică. Aceste şcoli puteau fi încălzite doar cu ajutorul caloriferelor electrice, deoarece constructorii nu au proiectat un alt sistem de încălzire. Elevilor nu le va rămâne altceva de făcut decât să-şi lase hainele groase pe ei şi să reînveţe să scrie cu mănuşile pe mâini. şcolile din suburbia Bahnari şi din comunele Lunca Banului, Pogana, Poieneşti, Puieşti şi Murgeni vor putea fi încălzite doar dacă vor fi achiziţionate calorifere electrice. Racordarea la reţea este destul de costisitoare, iar primăriile nu dispun în acest moment de banii necesari. Costul conexiunilor este calculat în funcţie de amplasamentul şcolii şi variază între 150 şi 800 milioane de lei vechi. Aşa că, deocamdată, copiii privesc cu jind la sediile noi de şcoală, dar învaţă tot în cele vechi. Dorel Juverdeanu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, a declarat că, printr-un protocol semnat între ISJ şi primării, acestea din urmă s-au obligat să se ocupe de administrarea şcolilor, printre obligaţii numărându-se bineînţeles şi racordul electric. La Bahnari, şcoala cu clasele I-IV trebuia să fie inaugurată încă de anul trecut. Mai multe firme s-au perindat pentru a ridica o construcţie destul de simplă. Noua şcoală din suburbia municipiului de judeţ şi a cărui gospodărire cade în grija primarului Cristea nu va fi funcţională fără curent electric. Valeriu Iordan, directorul şcolii din Gura Bustei şi coordonator al şcolii din Bahnari, este de părere că racordarea se învârte, parcă, într-un cerc vicios. "Anul trecut am întocmit documentaţia, ni s-a aprobat de către E-ON, dar Primăria Vaslui nu a virat banii. Anul acesta, reprezentanţii E-ON solicită alte documentaţii tehnice, pentru că ar fi nevoie de un transformator de putere pentru calorifere. Cred că primăria ne va da banii, că nu costă mult, e vorba de 150 milioane de lei, dar va mai dura puţin. Eu cred că toate problemele le vom rezolva în minivacanţa din 30 octombrie-6 noiembrie", a declarat Iordan. Până atunci, elevii claselor I-IV din Bahnari vor continua să înveţe într-o casă din apropiere, improprie unei activităţi şcolare normale.

Presiuni pentru licitaţii cu dedicaţie
În Ministerul Educaţiei există persoane care fac presiuni asupra autorităţilor locale pentru ca anumite firme să câştige licitaţiile privind lucrările de reparaţii de la nivelul unităţilor de învăţământ. Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a atras atenţia recent ministrului educaţiei, Mihail Hărdău, în legătură cu aceste probleme. Hărdău a promis că va declanşa o anchetă. "Am fost sunat de mai multe ori de George Ghelmez, directorul Direcţiei buget-finanţe, patrimoniu şi investiţii, din cadrul Ministerului Educaţiei, care m-a întrebat pe un ton răstit de ce firma X nu a câştigat licitaţia, după care m-a mai sunat şi o doamnă, tot din partea acestuia, pentru a mă lua la rost", ne-a declarat un lider sindical. (Adriana Nedelea)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 31.10.2006 15:39 | 444 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

02.11.2006 21:49 flo_flo

Cei din mediul rural totdeauna au fost privati de "luxul" caldurii,al toaletei.Si asta si pt ca Sanepidul a venit ieri in scoala si cand a vazut toaletele a promis amenintator ca la anul va fi mai cald si vom avea gresie la toaleta.Pana atunci stam cu geaca si tacem,ca nu da bine la Inspectorat ssi nici la director.Ca la primai daca comentam"la anul nu va mai dau lemne".

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN