Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Alianta parinti-profesori contra elevilor, in razboiul uniformelor


"Babacii" cred ca scoala nu e loc de parada, ci o institutie pe care o reprezinti chiar si prin vestimentatie.

Reintroducerea uniformelor in scoli a starnit discutii aprinse chiar inainte ca proiectul de lege sa fie aprobat. Dupa ce o eleva a fost injunghiata anul trecut in biroul directorului Scolii Centrale din Bucuresti, un grup parlamentar PSD, din care face parte si fostul ministru al educatiei Ecaterina Andronescu, a propus un proiect de lege privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant.

Actul normativ prevede ca elevii unei scoli sa poarte uniforme, sa aiba ecusoane sau alte semne distinctive, dupa consultarea consiliilor profesorale cu comitetele de parinti.

"Cei care asigura paza scolii trebuie sa deosebeasca un dealer de droguri de un elev", precizeaza Ecaterina Andronescu ratiunea pentru care a propus aceasta lege.

"Uniforma nu trebuie generalizata, poate fi la latitudinea elevilor. De altfel, nu trebuie sa fie neaparat uniforma, poate fi un ecuson, un semn distinctiv al scolii, care reprezinta un semn de mandrie", adauga Andronescu.

Teama de abandon scolar

Presedintele Traian Basescu a respins promulgarea actului normativ. El a avertizat ca "portul uniformei scolare ar deveni o noua obligatie in sarcina familiilor elevilor, iar pentru cei din familii sarace ar putea reprezenta un motiv de abandon scolar".

Ulterior, Ecaterina Andronescu a anuntat ca va modifica articolul din proiectul de lege. Astfel, fiecare scoala, fiecare clasa in parte va decide daca elevii vor purta sau nu uniforme. Mai mult, tinerii vor fi consultati in cazul in care vor fi obligati sa vina la cursuri intr-o anumita tinuta.
Parintii sunt de acord cu introducerea uniformelor in scoli. Numai cei saraci ar avea ceva obiectii. "Unii parinti sunt de parere ca uniforma scolara aduce un plus de originalitate in tinuta unui tanar", spune Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAP-IP). Guna considera ca scoala nu este un podium pentru parada modei.

Tinuta, motiv de mandrie

"Ca parinte, consider ca elevul trebuie sa poarte cu mandrie uniforma, pentru ca asa arata implicit si mandria de a fi elev, concomitent cu sentimentul de apartenenta la un grup. Dar uniforma trebuie aleasa de catre elevi", adauga presedintele FNAP-IP.

Serban Iosifescu, presedintele Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), este de parere ca obligativitatea uniformelor este "o treaba culturala".

"Personal sunt impotriva uniformei pentru ca uniformizeaza", adauga Iosifescu. El propune solutii mai putin costisitoare, precum ecusoane cu coduri de bare sau cartele magnetice, care ar putea fi folosite de elevi la intrarea in scoli.

Elevii fug de uniforme, profesorii le vor

Liceenii bucuresteni nu vor sa imbrace uniforme. Nu le plac modelele, culorile, dar in primul rand sunt revoltati ca nu sunt consultati. Directorii scolilor sunt pro uniforme, desi nu au sanse de reusita.

Elevii. Sacoul visiniu a fost tras peste o bluza mulata, cu decolteul destul de adanc sau cu buricul gol. Fustele in carouri s-au micsorat de la vacanta la vacanta, pana au ajuns de numai cateva degete.

"Sunt naspa, nu-mi place culoarea, modelul si, mai ales, nu-mi place sa vin imbracata in fiecare zi cu acelasi sacou", spune o eleva de la "Hasdeu". Forma de protest a tinerilor de la Colegiul National "Iulia Hasdeu", din Bucuresti, fata de obligativitatea purtarii uniformelor este una tacuta.

Unii poarta sacoul in ghiozdan, pentru a putea intra in liceu. La coltul cladirii se debaraseaza de haina visinie, care zace in rucsac pana se termina orele. "Noi nu am decis nimic, ar trebui scoase", spune o tanara dintr-a XI-a.

Desi nu trebuie sa poarte uniforme, elevii de la Scoala Centrala spun ca nu ar fi de acord cu asa ceva nici in ruptul capului. "Este o masura comunista care distruge simtul de individualitate al elevului."

Profesorii. In septembrie, directoarea colegiului, Doina Melinte, s-a postat paznic la usa si i-a trimis acasa pe liceenii care au venit fara uniforme. O eleva care n-a vrut sa se supuna regulilor a incercat sa sara gardul din spatele scolii si si-a luxat piciorul.

"Prin regulamentul de ordine interioara, aprobat de parinti, s-a decis obligativitatea purtarii uniformei de acum doi ani. Asta nu inseamna ca o si poarta", spune dezamagita Doina Melinte.

"Fetele veneau mai mult dezbracate la scoala, baietii cu pantalonii in vine...", precizeaza directorul de la "Hasdeu". Sever Popa, directorul Colegiului National "Mihai Viteazul", crede ca in unele scoli ar trebui sa se poarte uniforme, iar in altele - nu. La "Misu" a contat parerea elevilor, care au spus ca nu e cazul.

La Scoala Centrala din Capitala nu mai exista reguli precise privind uniforma. Silvia Bodnaras, directorul Scolii Centrale, spune ca a primit telefoane de la parinti care o intrebau de ce nu introduce uniforme.

Ar vrea sa aiba o scoala cu uniforme, tentative au fost prin ‘95-’96 , dar nu au prins decat la clasele mici. Scoala Centrala a fost pension de fete, unde uniforma era un motiv de distinctie si onoare, pentru ca nu oricine isi permitea sa urmeze cursurile unei unitati de invatamant.

La psiholog

Porti uniforma, apartii unui grup

Specialistii spun ca, in strainatate, uniformele scolare sunt foarte importante pentru prestigiul unei scoli. Si, totusi, de ce marea parte a elevilor din Romania ar spune mai degraba nu uniformelor?

"Uniforma este un element de distinctie, de identificare al unei scoli, ca al oricarei institutii, companii. Elevii sunt refractari fata de uniforma, ca fata de tot ceea ce inseamna regula", explica psihopedagogul Marcela Calineci, de la Centrul Municipal de Asistenta Psiho-Pedagogica Bucuresti.

Ea crede ca elevii nu inteleg utilitatea purtarii uniformelor, iar daca ar fi consultati in alegerea culorii, al designului, ar fi mai deschisi.

"Ei trebuie sa simta ca reprezinta scoala. De asemenea, ar trebui sa se faca mai multe modele de uniforme, pentru a le putea schimba, pentru ca elevii sa nu se simta incorsetati", adauga Calineci.

Marea Britanie, Japonia, America si Noua Zeelanda sunt doar cateva dintre statele in care elevii merg la scoala in uniforma. Daca Japonia este renumita pentru costumele in stil marinaresc pe care le poarta domnisoarele, Marea Britanie este cunoscuta in Europa drept tara conservatoare, in care elevii poarta tinuta obligatorie in unitatile de invatamant, atat in cele de stat, cat si in cele private.
"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 01.11.2006 17:29 | 1321 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (6)

0 0

03.11.2006 13:46 happiness

Acest subiect imi aduce aminte de chinul prin care treceam,in gimnaziu,pentru a gasi cravata de pionier...Inca de atunci,am avut opinii anti-uniforma,gandindu-ma ca iti anihileaza orice umbra de originalitate si libertate.Eu,ca profesor,nu ma oftic daca vad fete aranjate sau baieti cu plete sau mai stiu eu ce,ma deranjeaza doar nesimtirea care ia o amploare din ce in ce mai mare.Si nu cred ca o uniforma ar face ceva bun in sensul asta.

0 0

03.11.2006 14:57 nutzicretzu

Poti propune si o "uniforma" care sa le placa elevilor ,care sa fie purtata cu placere si care sa nu fie costisitoare pentru parinti!Desi sunt mici...copiii mei vin la scoala in costume de "blugi" si sunt foarte frumosi!

0 0

03.11.2006 21:29 lyzyca

mai au putin si le vor pune si emblema cusuta bine pe brat pt a nu se desprinde , ciorapeii pana la genunchi, pt a nu se observa piciorul fetelor,cordeluta alba pe cap.... domnilor, vi s-a facut dor de perioada in care eram obligati sa purtam toate acestea? daca sunt imbracati in limita bunului simt , lasati copiii in pace!

0 0

07.11.2006 04:02 despina6

Aici e problema pe care unora, desi cadre didactice, le este tare greu sa o inteleaga......Elevii au inca multe de invatat. De aceea vin la scoala.... Printre acestea trebuie sa invete si ce inseamna bun simt, bun gust, tinuta decenta, etc, etc. Multi dintre ei nu au inca aceste notiuni foarte clare. Este un fapt dovedit de-a lungul ultimilor ani.

In plus, scopul uniformei este si acela de a da prestanta institutiei respective. Nu este nimic ceausist sau invechit in chestia asta. In societate, daca vrem sa convietuim civilizat, trebuie sa ne si supunem anumitor reguli. O tinuta decenta nu trebuie confundata cu o tinuta demodata sau retro. Nimeni nu vrea sa vada in scoala elevii de odinioara....Se poate adopta o tinuta super moderna si super simpatica nicidecum una asa cum este cea din viziunea dvs.......Un creator de moda cred ca vede lucrurile total diferit.....

0 0

07.11.2006 04:18 despina6

Cel mai bine este sa fim moderni, dar sa pastram valorile trecutului....In ziua de azi societatea este complet bulversata. Tinerii nu mai stiu in ce sa creada. Solul in care incearca sa-ei infiga radacinile, este complet instabil. La aceasta instabilitate contribuim si noi adultii, care ne certam de cele mai multe ori pentru niste lucruri care de departe ar trebui sa ne fie foarte clare. Uniforma in scoala TREBUIE sa fie obligatorie, oricat de incomoda si nesuferita ar putea sa para la prima vedere. Scoala este o institutie serioasa, in care trebuie sa se invete carte si nu sa se faca parada modei.

0 0

12.11.2006 13:47 albinutza

sunt pentru uniforma si nu inteleg cum vin unii si spun ca le anihileaza orice umbra de originalitate si libertate.oare sa fie chiar asa?daca te uiti mai atent vezi ca de fapt ei poarta uniforma(blugii taraiti dupa ei,talie joasa,bluze scurte)doar ca nu sunt impuse de scoala ci de "moda".trebuie sa-ti exprimi originalitatea prin haine?si revin:care originalitate?toti se imbraca la fel

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN