Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Stare critică în învăţământ

Învăţământul românesc se află într-o stare critică. Potrivit unui studiu al Ministerului Educaţiei, numai în anul 2005, 9.000 de dascăli au ales să iasă din învăţământ, iar abandonul şcolar a crescut la cote alarmante. În plus, examenul de bacalaureat se promovează tot mai greu. Raportul Ministerului Educaţiei asupra sistemului naţional de învăţământ arată că numai în ultimul an numărul angajaţilor din sistem a scăzut cu peste 4%. Singurele niveluri unde s-a înregistrat o creştere a personalului de învăţământ sunt cel preşcolar şi cel superior. Echilibrul însă se păstrează întrucât şi numărul elevilor este în continuă scădere. Potrivit raportului, în perioada 2000-2005, rata abandonului şcolar a crescut, în special la nivelul gimnazial - în ultimii 5 ani de zile peste 360.000 de elevi au renunţat la şcoală. Cu un indice de 20,8, România este ţara cu cea mai mare rată de abandon şcolar timpuriu dintre toate statele membre sau în curs de aderare la Uniunea Europeană. În scădere este şi rata de absolvire a învăţământului liceal cu examen de bacalaureat. Aceasta a scăzut cu peste 3% în ultimii doi ani. Acelaşi raport arată că anul trecut costul mediu pentru fiecare elev a înregistrat o creştere cu peste 13% în comparaţie cu 2004, ajungând la aproape 500 de euro. Cu toate acestea, rezultatele şcolare la limba română şi matematica sunt încă sub media Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Elevii din şcoala primară sunt clasificaţi printre cei mai slabi. România se află pe locul 34 din 43 ţări participante, sub media OECD. (G.V.)
(Ziarul CUGET LIBER, Constanta)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: danamarin | 03.11.2006 16:18 | 1050 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (23)

0 0

03.11.2006 18:16 vioscout

Din prost in mai prost, pe masura atentiei celor care doar in campaniile electorale se bat cu "caramida" in piept si deplang soarta educatiei. Apoi timp de 4 ani isi uita promisiunile enuntate in campanii.Profilul ideal de politician din educatie este simplu: capacitate intelectuala mediocra, las,mincinos, dar cu ceva priza la public si mai ales "competenta" in aservirea banilor publici catre clientela de partid(e).

0 0

03.11.2006 19:28 uleanu

sa stai in invatamant ca sa fii jignit ca urmare a unui salariu de ajutor social si sa suporti mitocania tinerilor care inteleg prost democratia ( nu facem referire la elevii care vin la scoala sa invete ). Un capşunar( scuzati eticheta) castiga de 4 ori mai mult decat un dascal

0 0

03.11.2006 19:48 campean_emilia

Eu nu cred ca elevii nostri,cel putin din scoala primara nu pot fi catalogati"printre cei mai slabi".Sunt dascalita si mama si pot sa vorbesc din ambele puncte de vedere.Copiii nostri sunt buni,doar ca programa "aerisita" este prea grea.Si totusi,ei fac fata.Fata de conditiile pe care le au sunt chiar foarte buni.Cat despre plecarea dascalilor dim invatamant,le dau dreptate.Daca au unde sa mearga,sa mearga!Ca sa stai azi in invatamantul romanesc trebuie ori sa ai o daruire vecina cu prostia,ori sa nu ai ce face.

Dragii nostri guvernanti isi bat joc de cei care le-au pus creionul in mana.PACAT!!!!!!!!!!!

0 0

03.11.2006 21:08 despina6

Ii felicit pe cei care au curajul sa incerce altceva. Normal ca lumea pleaca din invatamant atata timp cat salariul este invers proportional cu pretentiile. Bine s-a spus aici: "ca sa stai azi in invatamantul romanesc trebuie ori sa ai o daruire vecina cu prostia, ori sa nu ai ce face". Mai exista insa si categoria celor care accepta sa lucreze doar temporar in invatamant, pana isi gasesc ceva mai bun.

Intr-adevar, rezultatele proaste ale unor elevi se datoreza si programelor, care sunt extrem de incarcate. Profesorii sunt nevoiti sa "alerge prin materie". Multi elevi, evident, nu fac fata unui astfel de ritm.

Eu cred ca ei, cei care conduc destinele invatamantului romanesc, nu se gandesc in primul rand la elevi,la puterea lor de asimilare si de intelegere, ci mai degraba la noi, profesorii. Le este teama ca nu cumva sa stam degeaba la ore si sa luam niste bani nemunciti. La matematica de exemplu ar fi nevoie de mult mai multe ore alocate rezolvarii de exercitii si probleme, adica de o programa mai putin densa.

0 0

03.11.2006 21:22 lyzyca

ma numar printre cei care nu au curajul sa incerce altceva! ma gandesc sa devin "menajera" la o banca ! as fi mai bine platita acolo!problema noastra , a c.d.mai ales a celor care lucram in mediul rural, este ca nu putem avea rezultate din cauza saraciei :de la baza materiala, salarii , dar si motivatia elevilor !si mai este ceva ,mult mai important : CORUPTIA DIN INVATAMANT CARE SE ACCENTUEAZA AN DE AN !!

0 0

03.11.2006 22:26 crischiorescu

Sunt profesor de matematica si ma intreb cum am putut invata matematica in anii 75-85. Ce fel de copii erau atunci daca puteau asimila ceva ce azi chiar unii profesori nu mai stiu sa rezolve. Si programa era cu inca 30% mai incarcata. Din alt punct de vedere intreb cum se face ca elevii nostri "printre cei mai slabi", de clasa a III-a de exemplu, sunt inscrisi cand pleaca in alte tari (si nu pleaca cei buni) in clasa a V-a sau chiar pana la a VII-a.

0 0

03.11.2006 22:31 despina6

Eu cred ca voi parasi si invatamantul, dar si tara asta, ca m-am saturat sa tot sper in zadar. Parca totul merge din rau in mai rau....Si culmea e ca m-am considerat intotdeauna un om optimist!!! :)

0 0

03.11.2006 22:38 despina6

Nu uitati ca in anii 75-85 erau 5 ore de matematica pe saptamana!!!!! In plus, atunci nu exista programul de iarna, cu ora redusa la 45 minute.

0 0

03.11.2006 23:08 danis2176

... si pentru ca in acei ani nu existau si alte tentatii (televizor, computer), iar parintii se puteau ocupa mult mai bine de copii...

da, si eu m-am saturat de invatamantul asta, in care unii parca sunt dictatori si nu colegi ajunsi pe o functie oarecare... salariu mic, bataie de joc din partea tuturor, bete in roate... oricata pasiune ai avea si oricat de mult ti-ar place invatamantul si meseria de dascal, tot te saturi la un moment dat si iti vine sa iti iei campii... si chiar o sa mi-i iau, cat mai repede, in tara sau afara, pentru ca sunt satul pana peste cap de mizeria de aici...

0 0

03.11.2006 23:32 crischiorescu

Acum sunt patru ore de matematica la o programa mult mai redusa si nu peste tot e ora micsorata cu 5 minute. Eu cred ca nu tentatiile sunt de vina pt ca si atunci copiii gaseau altceva de facut ci lipsa de interes pt invatatura si faptul ca toti cred ca se vor descurca mai bine fara ea (vezi conjuctura in care oameni cu 7 clase invart milioane de dolari si fiecare dintre tinerii nostri viseaza ca vor ajunge cel putin la fel).

Am un fost elev care ramasese aici repetent si a plecat cu parintii in Italia. A terminat acolo liceul printre primii din clasa. Mai cunoasteti si alte exemple? Cum se explica acest lucru daca invatamantul nostru e asa de slab???

0 0

04.11.2006 00:24 despina6

Sunteti sigur ca a terminat printre primii acolo? Unii se mai si lauda.

Din ce stiu eu de la fiica mea care face facultatea in alta tara (de 3 ani e plecata), acolo invatamantul preunuversitar e mult mai slab ca la noi, dar cel universitar este net superior. Daca aici lua mereu bursa fara prea mare efort, acolo petrece multe ore la biblioteca pentru a putea obtine note comparabile cu cele din Romania. Trebuie sa mentionez ca limba o stapaneste chiar foarte bine, deci la acest capitol nu are probleme. Spune insa ca se insista foarte mult pe aplicabilitatea in practica a teoriei invatate iar profesorii sunt mult mai exigenti. In schimb sunt foarte amabili si stau la dispozitia studentilor care vor sa isi lamureasca anumite probleme pe care nu le-au inteles la curs.

Din cauza exigentei dar si a faptului ca invatamantul preuniversitar este mai slab, multi studenti nu fac fata si sunt nevoiti sa renunte dupa primul sau al doilea an de studiu.

0 0

04.11.2006 09:48 lorinaoo1

Sunt de 5 ani in invatamant si deja ma resimt si ma simt mult imbatranita fata de varsta biologica. Nu am nici 30 de ani si stresul "lucreaza" la degradarea mea psihica si fizica. Si pt ce? Nu am unde locui, nu imi pot intemeia o familie, iar cerintele comuniste din sistem si titularizarile repetate ma darama. Nu cred ca mai merita invatamantul, cel putin nu pt mine.

0 0

04.11.2006 19:27 lyzyca

sarmana de tine,lorina! de compatimesc;de multe ori simt si eu acelasi lucru, cand ma intorc dupa 40 de Km de la munca!oare mai ajungem noi ca unii pensionari care reusesc sa le ia postul unor tineri dornici de munca? cum au luat acel post ? se intelege ....

0 0

05.11.2006 08:08 mariro

Am 30 de ani vechime in invatamant dintre care 14 -naveta la 54km (3ani) si 11 la 40km si nu regret nimic! Oare de ce? Erau alti elevi? Alti oameni? Poate ca da... Eu sunt aceeasi de atunci. Deplang pe cei de azi, mai ales pe tinerii care si-au ales aceasta meserie! :(

0 0

06.11.2006 20:46 campean_emilia

Si eu am 17 ani de naveta in diferite locuri,dar nu se poate compara naveta pe care o faceam cu autobuzul "la scara"cu cea pe care am facut-o in ultimii ani cand aproape de incheierea programului ma gandeam la drumul lung pe care il aveam de facut pe jos la temperaturi de +30 grade sau -22 grade.E mai mare chinul sa stii ca nu ai cu ce merge sau vemi de la servici.Eu am plans in drum de frig stand la mila soferilor la ocazie pe niste geruri cumplite.Voi ati facut-o?Stiti cum se zice:nu munca te omoara,ci naveta!

0 0

06.11.2006 21:07 despina6

De ce nu ati stat acolo in gazda? Eu am stat 3 ani in stagiatura, la 300 km departare de parinti, dar cu sotul si copilul alaturi.....:)Ce puteam face decat sa ne mutam temporar acolo la tara? Am facut la un moment dat naveta pe plan local....Romantic si inedit ca-n filme!!!! Nimic de zis...Cu cizme de cauciuc in picioare!!! A trebuit sa acceptam post atat de departe, pentru a putea fi toti trei impreuna. Nu a fost deloc usor, dar totul e bine cand se termina cu bine.

Cred ca fiecare avem cate ceva de spus la acest capitol....Sa nu uitam ca viata e o lupta continua in care nu trebuie sa ne lasam invinsi.

0 0

07.11.2006 03:38 despina6

Pentru lorinaoo1

Esti inca tanara si nu cred ca e cazul sa te sacrifici penrtu invatamantul romanesc. In ziua de azi sunt multe oportunitati. Faptul ca inca nu ai o familie, poate fi un avantaj pentru tine, deoarece iti ofera mai multa mobilitate. Noi, cei din generatia mea (am 23 ani vechime in invatamant), am prins alte vremuri. Pentru noi stagiatura era obligatorie si nici nu puteai sa pleci din tara atat de usor. Daca era atat de bine in invatamant ( atat eu cat si sotul suntem profesori), nu acceptam ca unica noastra fiica sa isi aleaga alt domeniu. Consider ca a fost suficient sacrificiul nostru (dar si al mamei mele care a fost invatatoare).

E drept ca ne bucuram de multa apreciere din partea elevilor si a parintilor. Nu e putin lucru, dar eu as vrea mai mult. As vrea sa nu fim bataia de joc a tuturor guvernelor. As vrea sa avem si acea demnitate pe care ti-o da un salariu decent.Sunt un om suficient de orgolios ca sa nu suport modul in care ani la rand am fost tratati.

Parerea mea este ca decat sa dai la nesfarsit aceste examene stupide de titularizare, mai bine inveti sa faci si altceva sau inveti sa vorbesti fluent una, doua limbi straine si incerci sa pleci din tara. Trebuie sa existe pe undeva o portita de realizare intr-un alt domeniu. Invatamantul este numai pentru aceia care nu au aspiratii financiare prea mari. Este numai pentru aceia care, orbiti de pasiunea meseriei, uita ca au o familie care merita cu siguranta mai mult decat un salariu modest. Sper sa nu se supere nimeni pe mine, dar asta este adevarul. Invatamantul a avut si are in continuare nevoie numai de acei oameni devotati, care muncesc mult si cer foarte putin. Cine isi asuma o astfel de existenta, poate ramane linistit in invatamant.

Legat de cei care, la pensie fiind, isi mai cauta sa lucreze pe undeva, eu sincer, nu ii invidiez deloc. Mi se pare normal sa faca ceva pt a avea din ce trai. Nu vreau sa cred ca tinerii din ziua de azi ravnesc la astfel de locuri de munca prost platite.

0 0

08.11.2006 20:08 campean_emilia

Pentru despina6

nu am stat acolo pentru ca am un sot si trei copii.Nu mi-am putut permite sa ii pun pe ei la naveta.

0 0

08.11.2006 20:37 marian_dorin

are perfecta dreptate "despina6" !!!

Nimic de zis...

Mai ales ca eu sunt la inceput de drum ( chiar in primul an de invatamant ), m-a pus (enorm de mult) pe gandit!...

Inca o data , ai foarte mare dreptate , draga despina!

Si iti multumesc pentru aceasta! - pentru ca ma si regasesc printre altele...

0 0

08.11.2006 23:27 despina6

Pentru campean_emilia

Draga mea, evident a fost o gluma ceea ce am zis eu mai sus legat de gazda.....:)Tu chiar ai luat-o in serios???? Eu oricum nu puteam sa fac naveta la 300 Km!!!! Sa stam in gazda era singura solutie pentru a ne putea ispasi "pedeapsa la locul de munca". Dar ma intreb si acum cu ce oare am gresit????

0 0

08.11.2006 23:50 despina6

Pentru marian_dorin

Vad ca esti foarte harnic. Ai muncit enorm de mult pentru elevii tai. Sunt sigura ca ai postat aici numai o parte dintre materiale. Oare domnul ministru stie cat timp iti ia sa realizezi asa ceva? Stie cata munca se ascunde in spatele unor fise, teste, lectii pe care noi trebuie sa ni le creem? Stie ca toata aceasta munca ne este luata in ras cu salariul pe care ni-l ofera?

Zau ca nu merita atata risipa de energie....Dar noi continuam sa muncim, pentru ca asa ne este felul si pentru ca asa ne place. Dar ma intreb cata rabdare vom mai avea ???? Sa vedem cu cine va mai moderniza domnul ministru invatamantul romanesc, daca toti cei care stim sa lucram pe calculator, vom disparea la un moment dat din invatamant!!!!!!!!

0 0

10.11.2006 21:18 campean_emilia

Pentru despina6

Nici tu si nici eu nu am gresit cu nimic inafara de faptul ca am ales o meserie nobila,aceea de a educa pe cei mici,iar pacatul e al celor care au uitat de unde au plecat si nu dau doi bani pe cei care le-au pus creionul in mana.

0 0

16.11.2006 16:37 roxana

Atat de nobila si totusi cu atat de putina satisfactie financiara...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN