Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Profesorii le vor face elevilor oferte de salariu

In urmatorul an scolar, numarul de locuri din scoli va fi calculat in functie de cerintele pietei de munca si de specificul zonei. Ministerul Educatiei a realizat un proiect de metodologie prin care inspectoratele scolare judetene vor propune cifra de scolarizare pentru 2007-2008 numai dupa ce vor realiza un studiu de specialitate.

Inspectoratele vor tine cont de cererea pe piata fortei de munca, de analiza demografica a populatiei scolare, vor stabili calificarile profesionale pe termen mediu si lung care sa valorifice mai bine traditia locala.

Profesionalele isi fac reclama

Unul dintre criteriile de performanta va fi locul de munca pe care elevul si-l poate gasi dupa absolvire.

„Le-am cerut dirigintilor sa ii informeze pe elevi cu urmatoarele lucruri: ce calificare vor avea cind vor absolvi, dar si ce salarii. De exemplu, daca termina zece clase, atunci vor cistiga cinci milioane de lei vechi, iar daca isi continua studiile pot ajunge sa ia si noua milioane de lei, ceea ce nu a visat niciodata un profesor debutant. Si directorii liceelor cu profil tehnic trebuie sa se duca prin scoli si sa-si prezinte oferta si acest lucru nu trebuie facut doar cind se face prezentarea ofertei educationale pe tot Bucurestiul. Directorii trebuie sa-si promoveze marfa tot timpul“, spune seful scolilor din Bucuresti.

Reconversia cadrelor

Mai mult, nu se vor mai dezvolta clase in functie de specializarile profesorilor, care doresc sa-si pastreze norma didactica. Acest lucru ii va face pe multi profesori sa paraseasca sistemul pentru ca disciplinele predate de ei nu mai sint cautate pe piata.

„Sint sigur ca se va intimpla acest lucru. Dar nu este nici o problema pentru ca exista programe de reconversie profesionala care ii vor ajuta pe profesori sa se mute pe alta disciplina“, explica Cristian Alexandrescu.

„Pe piata din Bucuresti sint cerute liceele teoretice si multe clase de matematica-informatica. Dar noi trebuie sa reglam piata. De exemplu, un profesor inginer care a terminat Universitatea Politehnica poate sa faca niste cursuri de informatica si sa predea foarte bine operarea pe calculator“, spune Cristian Alexandrescu.

Patronii vor absolventi mai pregatiti

Conform mai multor specialisti in resurse umane, angajatorii nu sint multumiti de pregatirea absolventilor de liceu si trebuie sa faca propriile programe de pregatire.

Silviu Bian, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, spune ca firmele prezente in cadrul tirgurile de joburi pentru absolventi cauta in principal cunoscatori de limba engleza care sa aiba cunostinte de operare pe calculator. „Mobilitatea tinerilor pe piata muncii este foarte mare; oricum, multi se reorienteaza profesional dupa ce se angajeaza intr-o companie si incep sa isi dea seama ce le place sa faca“, a continuat Bian. (Seila Dumitrescu)
"Cotidianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 07.11.2006 16:16 | 2344 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (2)

0 0

14.11.2006 19:09 petrualexandru

deci daca facem zece clase sau daca alegem 'cariera' de profesori tot cinci milioane....interesanta optiune de oferit tinerilor

0 0

14.11.2006 19:22 professorbujor

Nu inteleg cum poate dl. Cristian Alexandrescu sa regleze piata.Poate vrea a zice oarece despre o adaptare la cerintele acesteia.Altminteri ,e pura imaginatie care ,din cand in cand merita a fi exersata.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN