Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Parintii au un cuvant de spus!

16.11.2006

Conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării s-a întâlnit ieri, 15 noiembrie, cu liderii Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar (FNAP-IP). Din partea MEdC au participat ministrul educaţiei şi cercetării, domnul Mihail Hărdău, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, domnul Dumitru Matei şi consilierul ministrului, doamna Oana Badea, iar din partea FNAP-IP o delegaţie condusă de preşedintele organizaţiei, doamna Mihaela Gună.
Ministrul Mihail Hărdău a prezentat succint starea sistemului de învăţământ, construcţia bugetului educaţiei pentru anul 2007 şi temele generale în jurul cărora se va contura colaborarea cu FNAP-IP în condiţiile generate de descentralizarea învăţământului preuniversitar. Discuţiile purtate au vizat oportunitatea semnării unui acord de parteneriat între cele două părţi, acest lucru fiind considerat de comun acord o prioritate a următoarelor săptămâni, şi stabilirea unui grafic de consultări periodice, bazate pe comunicare sinceră şi deschisă. În acest sens, s-a mai stabilit ca pentru o colaborare cât mai eficientă, dezbaterea documentelor ce privesc direct elevii să aibă loc doar după ce MEdC a redactat forma finală a proiectelor.
Propunerile asociaţiilor de părinţi au avut în vedere:
- claritatea şi simplitatea metodologiei pentru tezele unice;
- stabilirea orizontului de timp şi aplicarea în favoarea elevului a măsurilor ce produc reaşezări în evaluare;
- notarea cu calificative a disciplinelor ce evaluează înclinaţiile artistice sau sportive;
- eliminarea centrării pe cunoştinţe în domeniul evaluării în favoarea deprinderilor şi capacităţilor;
- posibilitatea ca părinţii sau elevii să fie observatori pentru a veghea la punerea în practică a procedurilor de evaluare a tezelor unice şi examenelor naţionale.
De asemenea, reprezentanţii FNAP-IP au solicitat sprijinul MEdC pentru atragerea reală în parteneriatul şcoală - comunitate a asociaţiilor de părinţi, direct implicate în acesta.

Director,
Mircea MUREŞAN

sursa: www.edu.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: emil | 16.11.2006 23:08 | 1849 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

16.11.2006 23:57 dana_t

Nu stiu din cine este in realitate compusa aceasta federatie FNAP-IP, deoarece si noi am primit la scoala o hartie prin care se atesta ca asociatia parintilor este in baza de date a MEC, insa n-am fost invitati la aceasta intalnire.

0 0

17.11.2006 20:46 crischiorescu

Asociatiile de parinti ar trebui sa se implice in primul rand in desfasurarea CORECTA a examenelor nationale (testare, bacalaureat)adica sa nu mai intervina nimeni in nici un fel in acordarea unor facilitati in timpul examenelor sau la corectari. Toate aspectele negative care apar in desfasurarea examenelor sunt rezultatul interventiilor parintilor care prefera sa stranga bani pt aranjarea acestora in loc sa supravegheze pregatirea propriilor copii pt scoala si sa se implice activ in procesul instructiv-educativ prin colaborarea stransa cu cadrele didactice.

0 0

18.11.2006 19:06 vioscout

Comitetele de parinti vor trebui sa se implice total in viata scolii, pentru ca aceasta gestioneaza bani publici si trebuie imediat un dublu control asupra gestiunii acestora. Pentru a nu ajunge in situatii jenante cand, pana si hartia igienica din scoli, sa fie cumparata de la firmele clientelei de partid a inspectoarei generale si a suitei acesteia.

Celelalte aspecte cu concursurile nationale, parintii vor trebui sa se asigure de transparenta organizarii acestora si nu de "plicuri", protocoale, mese si promovarea mitei...

0 0

19.11.2006 16:47 sdiana



Am gasit asta intr-un proiect cadru pe pagina ministerului educatiei si tineretului din Republica Moldova:

"Luînd în considerare multiplele adresări ale cetăţenilor cît şi avertizările Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale cu referire la solicitarea elevilor ( orar săptămînal şi dozarea nelimitată a temelor pentru acasă) Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului propune un nou proiect de plan-cadru de învăţămînt pentru trepta primară , gimnazială şi liceală pentru anul şcolar 2006-2007.

În acest context, ministerul solicită opiniile DGÎTS să iniţieze discuţii în şedinţe cu managerii şcolari privind următoarele poziţii :

- numărul de discipline şcolare;

- numărul de ore în Planul de învăţămînt;

- obligativitatea orelor de meditaţie în planul de învăţămînt al claselor primare.

Propunerile concrete şi argumentate vor fi prezentate ministerului."(http://www.edu.md/)

Orele de meditatie din planul de invatamant al claselor primare sunt diferite de optionale si se platesc.

Deci inca o dovada ca daca parintii iau atitudine se misca lucrurile. Asa cum s-a imtamplat la noi cu tezele unice din semestrul acesta.

Ideea este ca adultii trebuie sa se uneasca pentru ca elevilor sa le mai ramana timp sa copilareasca. Copiii stiu cum sa se conserve, poate scoala sa fie frumoasa, plina de calculatoare, daca programul este incarcat ... ei nu o vor indragi mai mult. Vor merge la scoala numai pentru ca nu au incotro varsta lor impune acest traseu (multi vin doar pentru carnetele de alocatii si sunt multi pe care nu ii mai putem motiva nici cu alocatiile de stat).

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN