Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Greva tacuta a profesorilor − al 13-lea ceas al Guvernului nesimtit

125 000 de profesori din toata tara au fost si ieri in greva. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a anuntat ca 60 000 de dascali au intrat in greva japoneza, chiar daca in Parlament inca nu s-au dezbatut articolele cu privire la invatamant. FEN a declarat ca 40 000 de membri ai federatiei, din noua judete, sunt in greva japoneza. Aproximativ 60% dintre cadrele din invatamantul superior, ceea ce inseamna 25 000 de persoane, s-au alaturat colegilor din preuniversitar. In total, 250 000 de profesori vor intra in greva in zilele urmatoare.

Grupul Scolar Industrial "Dimitrie Gusti" se afla pe o straduta laturalnica din sectorul 5. Nu ai zice ca e scoala in aceasta cladire, care nu a fost renovata de ani de zile si care ar trebui demolata din temelii. La ora 9,00, nu e nimeni in cancelarie. Toti profesorii sunt la ore. Pe un colt al tablei din "camera profesorilor" e scris cu creta: "Greva japoneza. 20-25 noiembrie se poarta banderola alba". Anuntul e semnat FEN. Grupul scolar e intr-o situatie speciala: dintre cei 127 de membri de sindicat, 88 sunt de la FSLI si 39 de la FEN. FSLI-ul are si avizierul sau, dar membrii sai inca asteapta dezbaterea din Parlament, pentru a incepe greva. Azi vor primi banderolele albe. Mihai Ene, liderul FSLI al scolii, a primit formularele de strangere de semnaturi pentru demiterea ministrului Hardau si pentru boicotarea sfarsitului de an. La fara zece, profesorii vin cu cataloagele sub brat. Spun ca, deocamdata, asteapta sa vada ce se va intampla in Parlament: "Suntem sfidati chiar de conducatorii nostri. Ne trateaza ca pe o turma de oi, negre toate. Eu am ajuns sa ignor tot ce zice ministrul", spune profesoara de filosofie Claudia Ungureanu. Insasi directoarea scolii, profesoara Daniela Stoian, e sceptica: "Nu speram sa iasa ceva din greva asta". Unii dintre profesori nu stiu ca urmeaza sa intre la ore, in zilele urmatoare, cu banderola pe brat. "A, e greva? Bine, suntem in greva", spun doua profesoare, care citesc in graba anuntul de pe tabla. Sa fie acesta un semn al nepasarii sau, din contra, al oboselii dascalului, care lupta in van pentru drepturile sale? "In invatamant, grevele astea nu duc nicaieri, se opresc in mijlocul problemei", e de parere profesoara inginer Stelmach Elena. Nu stia de greva, dar nici nu o mai intereseaza, pentru ca nu crede ca se vor rezolva problemele. Ar fi al 4-lea protest de acest gen in care se implica. Un profesor isi pune speranta in presa: "Macar voi sa il faceti pe Hardau sa se dea la o parte". Replica este completata irnoic de o alta profesoara: "Cum, dar nu e el conducatorul nostru? Nu e el cel mai bun dintre noi?" Odata ce si-au spus oful, profesorii se reintorc la clase. La clasa a XI-a, elevii nu cunosc prea multe despre protestul care se anunta. Directoarea le explica. Nu par surprinsi, doar nu e prima data. "Noi ii intelegem. Pentru cat de bine pregatiti sunt, merita mai mult. Li se promit atatea lucruri si nu li se da nimic", spune Tudor. Un coleg din spatele clasei il completeaza: "Si aia din Parlament iar si-au luat masini!" Elevii nu ii judeca pe dascali pentru masurile pe care le iau. Dar daca profesorii nu mai vin la bacalaureat si boicoteaza sfarsitul anului? Alina raspunde prompt: "Facem si noi greva, sa ii sustinem. Si parintii nostri ar fi de acord". miruna.covaci@gandul.info

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 22.11.2006 08:05 | 1440 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (3)

0 0

23.11.2006 21:44 alena

Faptul ca "onoratul" guvern a modificat Legea Invatamantului prin ordonanta de urgenta intr-o zi, spune totul. Parerea mea este ca singura solutie ar fi ca liderii de sindicat sa-si respecte promisiunea si sa reclame guvernul la organismele europene.

0 0

28.11.2006 20:22 professorbujor

Nu ma pricep la chestii asa subtile dar am vaga senzatie ca actualul guvern este capabil "de a fi in stare "ca atunci cand ceva il deranjeaza in legislatia prezenta ,sa dea ordonante de urgenta prin care sa modifice si Constitutia ,ca si asa nu se respecta mai nimic din ea.Sau se respecta si eu inca nu am aflat?In disperare de cauza ,guvernantii croiesc si modifica legi organice dupa propriile neputinte de actiune punand in pericol insasi ideea de lege, de dreptate,de adevar,de democratie.Cu cune s-a consultat guvernul cand a luat asemenea masura?Se crede el asa destept,iar pe noi toti asa prosti ca nici macar nu ne intreaba asa,din politete.Ce liberali,ce democrati,ce alte cele,toti sunt feciorii lui "Stefan Gheorghiu".Cine nu e cu noi ,e impotriva noastra!Uitati-va la toti "marii"oameni care ne "conduc".

0 0

28.11.2006 22:35 mihaela34

De ce nu avem curajul sa luptam nu numai impotriva guvernului ci si impotriva inspectorilor corupti si a directorilor de scoli si licee numiti pe critreii politice si nu pe competenta? Recent am fost furata pe fata la un asemenea concurs regizat. Nu o sa scimbam nimic numai cu demiterea ministrului! Pana nu vom avea oameni capabili in fruntea noastra si pana nu vom elimina hotia nu se va schimba nimic!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN