Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Directorul de scoala noua trebuie sa stie neaparat o limba straina

De acum inainte, scolile vor fi conduse de profesori cu cel putin gradul didactic II, care cunosc macar o limba straina de circulatie internationala si care au abilitati de manager. Directorii vor avea o perioada de proba de trei luni. Aceste prevederi au fost stabilite printr-un ordin al ministrului Educatiei, Mihail Hardau.

Hardau a stabilit ca numirea in functia de director se face prin decizie sau ordin de ministru, pentru o perioada de patru ani, incluzand o perioada de proba de 90 de zile. Numirea managerului de scoala se face insa in urma unui concurs, unde profesorul isi va prezenta CV-ul.

Candidatul trebuie sa vina cu un plan de management

Evaluarea se va face pe baza raspunsurilor date la un set de cinci intrebari si in urma prezentarii proiectului de dezvoltare institutionala a unitatii de invatamant pentru care candideaza.


La concursul pentru ocuparea functiilor de director sau de director adjunct din invatamantul preuniversitar de stat participantii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Ei trebuie sa fie titulari in invatamantul preuniversitar, sa aiba cel putin gradul didactic II si o vechime in meserie de cel putin cinci ani.

Profesorii trebuie sa prezinte un CV, care va fi analizat si evaluat. Dupa aceea, candidatii trebuie sa faca fata unui interviu, prin care se evalueaza cunostintele de legislatie scolara, de management educational si se analizeaza calitatea proiectului de dezvoltare institutionala propus de candidat.

Candidatul trebuie sa stie cel putin o limba straina de circulatie internationala si sa stie sa foloseasca computerul. Competentele de comunicare in limba de circulatie internationala pentru care au optat candidatii se evalueaza pe baza traducerii aceluiasi text, pentru concurentii ce candideaza pentru acelasi post.

HotNews.ro, L.A., 01 dec 2006

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 02.12.2006 08:07 | 3438 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (25)

0 0

02.12.2006 09:39 gabriela-monica

"De acum inainte, scolile vor fi conduse de profesori(...) "- de ce nu au voie si invatatorii sa candideze pentru functia de director? Se face in continuare discriminare.

0 0

02.12.2006 09:44 oana1964

probabil pt. ca pt. o functie de conducere trebuie sa ai studii superioare. Nu stiu sigur, zic si eu.



dar de ce un director de la o scoala oarecare ar trebui sa stie o limba straina? la ce i-ar folosi?

0 0

02.12.2006 11:56 gabizina

In ultimii ani a crescut mult numarul invatatorilor cu studii superioare. In plus, de ce n-ar conta mai mult cunostintele si aptitudinile necesare functiei?

0 0

02.12.2006 15:50 geis

Vorbe aruncate in vant...

Directorul "de scoala noua" trebuie sa aiba carnet de partid. Ce conteaza celelalte. Aiurea.

0 0

02.12.2006 16:07 emil

Da, se pare ca politica corecta si "de bine" in care am crezut, s-a transformat in politizare furibunda si in promovarea nonvalorilor cu carnet! "Limba straina" cunoscuta de multi directori este aceea a oportunismului, a mediocritatii sau a obedientei. Cred , de fapt ca acestea nu sunt limbi straine ci "limbi materne"

....

0 0

02.12.2006 16:29 criprof

Eu cred ca ar trebui sa nu stie nici o limba straina. Doar in scoala sunt profesori de franceza, engleza... Macar ar fi nevoit sa aiba in echipa si pe unul dintre ei nu numai .....

0 0

02.12.2006 17:14 tamaraslatineanu

Daca nu s-a intamplat pana acum, atunci macar o data cu intrarea Romaniei in UE ar trebui sa ne preocupe cunoasterea unei limbi de circulatie internationala pe langa altele.Ideea este ca testarea directorilor se va face probabil intr-un mod pueril ca si pana acum...nil admirari.

0 0

02.12.2006 18:13 emese_d

Mi se pare corect sa se ceara cunoasterea unei limbi straine si competenta in utilizarea calculatorului de la un director, in fond el reprezinta unitatea in relatiile publice. Problema este ca un carnet de partid poate compensa absenta acestor cerinte si chiar a competentelor necesare unui bun manager... Din fericire, nu e cazul directorului meu.

0 0

02.12.2006 18:30 nada

Si eu ma intreb de ce invatatorii, cu studii superioare nu pot participa la concurs?

0 0

02.12.2006 18:45 galaoan

Problema e ca ar trebui ca sa existe manageri scolari, care sa se ocupe de atragerea de fonduri,de gestionarea fondurilor si de dezvoltarea scolii, care sa aiba si cunostinte economice si sa cunoasca si o limba straina, acel manager fiind degrevat de ore si un director adjunct care sa se ocupe de problemele de invatamant.Spun aceasta deoarece managerul scolar pierde mult timp cu hartiile, cu umblatul pe la autoritatile locale si ISJ, cu administrarea scolii si are mai putin timp pentru predare si urmarirea procesului educational.Oare cand se va termina cu mormanele de hartii inutile pe care le fac directorii si profesorii acum.Nu e important ce faci ci cum te acoperi cu hartii.

0 0

02.12.2006 19:25 vioscout

Nu vad unde-i noutatea...Probabil pt. dl. ministru Hardau. Metodologia veche si noua, este o copie la indigo, aceleasi cerinte... dar doar pe hartie. In realitate insa, colegii nostri care deja s-au exprimat, au mare dreptate:geis, emil, s.m.a. care inca nu s-au apucat de comentat .

Scoala trebuie reformata din temelii, dar incepand cu sediul central din Bucuresti...

0 0

02.12.2006 19:28 criprof

Cunoasterea unei limbi straine constituie un avantaj. Dar oare cati ministri cunosc limbi straine?!?

0 0

03.12.2006 12:05 andion

...pentru directiune liceului de electrotehnică din focşani au candidat d-nii lupu şi danielescu ambii vorbitori de limba rusa.a "luat" concursul d-l lupu deoarece cunoaste dialectul moscovit.a fost examinat de un "grup" de cunoscători ai aceluiaşi "dialect".

0 0

03.12.2006 13:02 marica

Subscriu la cele spuse de galaoan dar, in acest caz,ar trebui sa se numeasca "concurs de manageri scolari" si nu de directori. In plus am si eu o nedumerire cine le evalueaza "proiectul de dezvoltare institutionala "? Multi nici nu pun in aplicare ce au pe hartie.De ce sa fie alesi pe 4 ani?Oricum multi oameni de bun simt nu se inghesuie sa ocupe asemenea posturi.

0 0

04.12.2006 08:15 1957

de curand am sustinut si eu acest examen !dupa indelungate lamuriri din partea fostului director si colegilor m-am decis sa incerc aceasta provocare.Concluzia: o mare dezamagire!!! sunt hartuita in toate directiile, m-am igropat in vraful de hartie, la salariu am castigat 2 milioane, cred ca am sa pierd cu succes si salariul de merit, din ce motive cred ca va dati seama, o multumire am totusi, am reusit sa fac in acoala cateva schimbari inspre bine.Inainte am fost director educativ, imi faceam treaba din placere acum ,cel putin pana in prezent, simt o mare dezamagire, imi pare rau pentru pasul facut!Sa nu uit :nu apartin niciunui partid, sunt un om ffff corect, cinstit ,constiincios.....dar cui ii pasa? Pertinenta opinie, galaoan !!!!

0 0

04.12.2006 20:26 egipt

azi a fost prima zi in functia de director: functie noua in scoala noua!Dilema: cum pot eu multumi un cadru didactic care pleaca de acasa dimineata sa prinda cursa de 6,30 si se re-ntoarce dupa 11 ore, cu singurul autobuz existent?!Iar sporul de rural este 12% ....

0 0

05.12.2006 02:39 emese_d

Eventual prin intocmirea orarului in asa fel incat sa aiba o zi libera? Nu stiu daca este legal si posibil... ma gandeam doar ca bani in plus nu aveti de unde sa-i dati, iar de statuie n-are nevoie...

Va doresc mult succes in noua functie!

0 0

05.12.2006 06:20 ioanlup

Sigur ca trebuie sa cunoasca o limba straina, sa stie sa lucreze la calculator, preferabil sa aiba gradul didactic I,si, adaug eu, sa nu fie membru al nici unui partid! Probabil ca mi-am expus propriul statut. Opiniile majoritatii celor de mai sus fac acelasi lucru. N-am nimic impotriva invatatorilor,dar daca nu au aceleasi studii cu un profesor, cum cred ca il vor coordona? S-ar putea numi un director pentru ciclul primar si s-ar rezolva o multime de probleme...inclusiv aceasta frustrare a unor invatatori/invatatoare, care oricum si-au gasit alte modalitati de a-si demonstra calitatile manageriale: Consiliul de Administratie s.a. Felicitari celor care au avut curajul si s-au inhamat la aceasta munca, si succes!

0 0

05.12.2006 12:55 criprof

Sunt directori care de nevoie schimba si carnetul de partid pentru a face cate ceva in scoala - mai ca ar fi (parerea mea ) de felicitat. Sunt si care schimba carnetul pentru a pastra scaunul. De aceea am ajuns o categorie pe care nu se poate conta la vot. Sunt de acord cu d-nul ioanlup "sa nu fie membru al nici unui partid".

0 0

05.12.2006 21:47 sorinborodi

Cred ca ar fi bine ca directorii sa stie o limba straina (chiar si rusa e buna,de ce sa o blamam?;rusii sunt un popor mare).Dar nu o consider o conditie esentiala.Vad ca cineva vrea sa intram in Europa cu orice pret.Chestiile astea mi se par cam kitsch.

0 0

06.12.2006 20:33 flo_flo

Ai mare dreptate geis.Un carnet de membru de partid inlocuiestesi si lipsa unei lb straine,a practicii manageriala si oricare lapsus total al unui director.

0 0

06.12.2006 20:42 professorbujor

Se zice ca directorii au o perioada de proba de tre luni.Ce sa probeze ei in trei luni?Daca fac "mumos"in fata sefilor?

0 0

07.12.2006 03:08 iby_ke

hahaha as mai vrea sa vad si asta...majoritatea directorilor nu cunosc nici -o limba straina...ba mai mult nici limba lor materna nu o cunosc...

0 0

07.12.2006 03:11 iby_ke

noi avem aceeasi director de 20 de ani ...postul de directo se poate cumpara

0 0

10.12.2006 21:53 mihaela34

nu conteaza nici sa ai caliati manageriale, nici sa stii sa folosesti calculatorul, nici toata legislatia din lume... cel mai important lucru este carnetul de partid. Unii directori tin cu dintii de functie si se muta de pe vremea comunistilor dintr-un partid in altul. Nu conteaza limba (straina) ci limbile aplicate pe ici pe colo...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

57 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN