Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ministrul Hărdău refuză tinerilor şansa de a ajunge directori de şcoală

La concursurile organizate de inspectoratele şcolare în aceste zile, s-a prezentat un număr redus de candidaţi. "Sunt puţine unităţi şcolare unde se bat 2 sau 3 profesori pentru un loc de director. Tinerii de 35 de ani care au abilităţi manageriale nu au nicio şansă la aceste posturi din cauza faptului că un număr mare de puncte se acordă pentru cursurile de perfecţionare şi articolele publicate", a spus Marius Nistor, liderul de sindicat al Federaţiei Spiru Haret. Acesta a adăugat că profesorii ar trebui să rezolve un subiect concret, cum ar fi un studiu de caz despre o problemă din şcoală, nu să se înfrunte în cv-uri sau teste de memorare a legislaţiei.
Profesorii care vor să devină directori trebuie să obţină minimum 40 de puncte pentru curriculum vitae, atunci când dau concurs pentru posturile vacante. Abia după ce CV-ul lor este analizat şi evaluat de către o comisie specială, candidaţii vor intra la interviu şi vor susţine testele grilă, care verifică memorizarea legilor.
Experienţa managerială contează prea puţin
Oficialii de la Ministerul Educaţiei consideră că evaluarea propusă de ei este o primă etapă a concursului, cu scopul de a vedea dacă profesorul corespunde cerinţelor. Profesorii spun însă că evaluarea curriculară este o gravă eroare pentru că nu face decât să creeze un stres pentru cei care sunt directori şi vor să rămână în continuare în funcţie şi nu oferă şanse tinerilor.
"Evaluarea currciculară nu face decât să ţină un echilibru între experienţa profesională şi studii. Eu aş pune mai mult accent pe experienţa de tip managerial decât pe experienţa profesională.
În plus, tinerii au şanse la posturile de conducere numai în măsura în care au un traseu profesional accelerat", a spus Eugen Palade, profesor de istorie şi expert pe probleme de integrare europeană la Centrul Educaţia 2000+.
"Adevarul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 05.12.2006 15:47 | 1975 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (16)

0 0

06.12.2006 16:39 sufletel2006

Da, bineinteles........de ce sa aiba un tinar vreo sansa sa faca ceva......atat timp cat exista profesori nascuti sa moara in scaunul de director....ca de, dansii au destui ani, nu de alta dar parca am fi in Congo la un concurs de genul "Care e cea mai batrana maimuta" si nu ar conta inteligenta.......dar asa sa fie , daca dansii cred ca este suficient sa ai vechime.....TRAIASCA TINERETUL!!!(pardon, cei care au peste 20 ani vechime). Ma astept sa fiu contrazis sau poate "reeducat" aici de userii mai batrani si care poate se simt cu musca pe caciula, dar haideti domnilor sa fim sinceri acum.....cati tineri au o sansa sa se realizeze fara "pilituri" sau o anumita sustinere in Romania.....

0 0

06.12.2006 19:28 flo_flo

Mai rau pt cei care profesam la tara,daca directorul nu ne simpatizeaza ca il intrebam cum s-a cheltuit bugetul scolii,el nu "ne sprijina"la concurs.Adica nu ne vrea.Ar trebui pus in functie nu un prof care si-a facut facultatea la fara frecventa,care nu a sustinut un model de psihopedagogie.Care habar nu are cum sa-si tina un consilui profesoral.Sunt si alte fapte concrete din multe scolii.RUSINE!ca la noi primeaza indiferenta si prostia.

0 0

06.12.2006 20:27 romulanul11

sunt si astfel de cazuri ... nu putem spune ca tanarul dascal nu poate promova in o astfel de functie. Am 28 de ani si sunt director de scoala promovand si examenul saptamana trecuta. Punctajul pt.curriculum vitae era de maxim 40 de puncte si nu am luat decat 15 . Relizarea unui proiect de dezvoltare institutionala si legislatia a reprezentat ,, cheia succesului,, pt. mine.

Ce doresc de fapt sa spun - se poate (cu greu dar...se poate)

0 0

06.12.2006 20:34 galaoan

Eu m-am confruntat,cat am fost director, de indiferenta tinerilor pentru perfectionare.Le intocmeam dosarele pentru grade didactice si apoi ii obligam sa semneze si sa se pregateasca pentru inspectii si examene.Acum imi multumesc.Eu am beneficiat de o bursa europeana prin programul Socrates si m-am oferit sa-i ajut sa obtina si ei o bursa, dar nu a aparut nici un doritor, caci trebuie sa muncesti mult.Cand trebuie sa se inscrie la cursuri de perfectionare primul lucru pe care il intreaba este" cat costa" ca n-au bani si in plus nu merg pentru ca trebuie sa se deplaseze la 60 km in resedinta de judet.Oare, or fi colegii mei tineri o exceptie?

0 0

07.12.2006 22:20 constantind

Ce concurs?????In unele scoli din jud IASI nici nu s-a anuntat ca ar fi acest lucru.Posturile sunt deja rezervate iar tu ca un nou candidat nu ai nici o sansa.Daca esti bun iti dau repede in cap sa nu te ridici-exact ca in cazanul cu smoala din IAD(+).

0 0

08.12.2006 17:30 sufletel2006

Stiu domnilor, problemele sunt mult mai grave decat par......referitor la colegul pe care a fost director ....domnule felicitarile mele daca chiar asa ati procedat referitor la cursurile de perfectionare....eu va pot spune mai multe "patanii" prin care am trecut....dar macar una tot va relatez acum. Anul trecut se faceau cursuri de management, in cadrul ccd. Tot am intrebat directorul meu cand au loc ca sa pot sa ma inscriu....iar cand am fost anuntat, bucurie imensa. Dau fuga sa ma inscriu la ccd, (mentionez ca predau la tara iar distanta pana la oras este de aprox. 50 km) iar acolo stupoare!!! Directorii fusesera anuntati cu aprox. 3 saptamani inainte iar acum (exact in ziua in care fusesem anuntat) era prea tarziu......se incheiasera inscrierile de aproape 4 zile......Exemple de acest fel referitoare la directorul meu va mai pot da multe......Ideea este ca nu se poate gasi un calificativ sau altceva pentru aceasta persoana care tine cu dintii de scaunul sau si in loc sa-si sustina colegii......ne da in cap! Este cu atat mai grava problema deoarece in loc sa ne stimuleze sau sa ne ajute in proiectele facute(unele dintre ele au adus puncte si prestigiu scolii) nici macar nu recunoaste meritul nostru......afirma oriunde se duce ca totul se datoreaza politicii sale manageriale si ca EL a facut, noi fiind niste fraieri, ma scuzati de expresie. Dar GATA, domnule director (cat o sa mai fii) anul acesta suntem hotarati, noi "aripa tanara" sa nu mai facem nimic.....nici macar revista scolii......si-ti uram mult succes!!! sa vedem cum o sa te mai lauzi cu meritul nostru domnule! P.S. Si o mica recomandare......Pune mana si fati si documentele necesare ca noi suntem MOMENTAN INDISPONIBILI!!!

0 0

08.12.2006 21:48 ninast

Nu ştiu,sufleţel,dacă ai dreptate.Cred că mai curînd cedaţi simţind că sunteţi slabi.Dacă sunteţi o forţă,un aşa director nu este obstacol.Profesioniştii se observă uşor şi inspectoratul nu are nevoie de recomandarea directorului.CURAJ

0 0

10.12.2006 08:33 gica_ionescu

Sufletel2006,

Eu nu sunt din ,,aripa tanara'' dar povestea mea e trasa la indigo dupa a ta!

Si eu votez! Sa_si faca documentele singuri ca de aceea primesc 25% si sunt degrevati de ore .Stiu doar sa se laude ca sunt ,,managerii mileniului III" si isi pun ,,cozi de paun'' pe munca altora!



Daca nu sunt in stare sa ne spuna o vorba buna noua, nu-i nimic, pun una rea la inspectorul de specialitate!

Apoi o fac pe neintelesii si se autovictimizeaza !

0 0

10.12.2006 10:20 sufletel2006

referitor la ceea ce a afirmat mai sus ninast.......merci pentru incurajare iar in legatura cu chestia de obstacol.......personal am facut sesizari la i.s.j, am avut rabdare si am asteptat macar sa vina intr-un control sa vada cum stau lucrurile pentru ca treburile sunt foarte complicate si..........NIMIC...nici macar nu au venit sa vada despre ce este vorba....ce am inteles ca au avut loc cateva conversatii telefonice, iar directorul a facut o divagatie in cadrul unui consiliu profesoral in care a aratat ca sunt sesizari la adresa lui la i.s.j. si cu o nesimtire crunta a intrebat cine le-a facut!!!! Normal ca nu era asa, doar cu titlu informativ......iar la scurt timp, ca sa ne "sprijine" mai bine, ce credeti ca a venit?! RODIS! ca este si normal in cazurile astea......Deci? Ce sa mai spun? Ca astept un moment prielnic sa-mi gasesc un loc de munca unde o sa fiu apreciat si respectat pentru ceea ce fac, caci in sistemul nostru.........ma indoiesc sa se mai schimbe ceva, si cred ca stiti foarte bine la ce ma refer....

0 0

10.12.2006 12:23 gica_ionescu

Eu zic sa te prezinti la concurs la anul !

0 0

10.12.2006 21:45 mihaela34

Acum doua saptamani am fost victima unui concurs "aranjat". Desi fac parte din categoria profesorilor tineri, am un CV bunicel, zic eu, iar la concurs m-am descurcat excelent. Sau cel putin asa am crezut eu, pentru ca la afisarea rezultatelor am crezut ca pica cerul pe mine. Nu mi-a venit sa cred...Directoarea fusese numita pe principii de culori (politice, presupun!)pentru ca altfel diferenta dintre noi este mare... Nu va pot spune prin ce trec la scoala zilnic(nici nu-mi raspunde la salut), si nu stiu cat voi mai suporta. Probabil ca si eu, ca altii, voi pleca din tara pentru ca pe aici dezamagirile se tin lant...

0 0

11.12.2006 15:30 gabiec

Ce facem atunci cand fostul director nu se da plecat nicicum din functie si nu-i permite proaspatului director sa-si intre in atributii? Anuntarea inspectoratului nu e o solutie, poate aveti alta.

0 0

12.12.2006 07:14 sir_keres

Ori profesor ori director !

Ciobanul trebuie sa aiba grija de oi,profesorul sa invete copii,doctorul sa vindece bolnavii iar economistul sa conduca institutii.Deci la conducerea unei scoli sau a unui spital trebuie sa fie un economist.Acei profesori sau doctori care vor sa ajunga directori ori vor sa-si bata joc de meseria realizata ori vor in perspectiva viitoare , sa fure.Majoritatea profesionistilor refuza postul de director doar hotii isi fac o meserie din asta .O prima conditie pentru onestitate si profesionalism este sa nu

fi director !

0 0

12.12.2006 11:11 neluku

daca vrei sa ajungi director trebuie sa muncesti! sa nu mai stii de casa, familie(daca ai) asta daca vrei cu adevarat sa faci ceva si daca ai ajutor din partea cadrelor didactice.Dar, cum in majoritatea scolilor sunt si tineri si mai putin tineri nu va fi bine niciodata.Eu am fost director 2 luni pt ca cel ce era dir a plecat sa se plimba prin tari starine si m-a lasat si cu o brigada pe cap. Sa nu fie cu cuparare dar pot sa-mi dea palat si director nu ma mai fac.

Anul acesta am depus pentru salar de merit (sunt in mediul rural si mu-ni permit sa particip la gradatie..)si cu punctajul meu de 85 de puncte nu am luat slar pe motiv ca daca am publicat pe internet ceva planificari ce mai vreau si salar?!, am 2 burse socrates la activ, 2 proiecte Comenius dar salar a luat unul care e consilier la primarie si habar n-are ce-i ala Socrates si nici internetul sa-l deschida!

Zic si eu ca Mircea Badea:TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL!

0 0

12.12.2006 11:12 neluku

scuze pentru greseli!

0 0

31.01.2007 00:32 fbresug

Nu mi se pare un lucru atat de important sa fii director.Nu vad ce satisfactii iti poate oferi aceasta responsabilitate.Poate doar satisfacerea unor ambitii personale.Stiu si eu!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN