Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Teze cu subiect unic în loc de teste naţionale

După ce ziarul Adevărul a demonstrat că Ministerul Educaţiei nu este în stare să asigure securizarea subiectelor la testele naţionale, ministrul Hărdău s-a decis să abandoneze acest sistem. Tezele cu subiect unic vor înlocui testele naţionale, cel mai probabil din 2008, când se vor organiza în fiecare şcoală din ţară, consideră experţii din Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Însă profesorii spun că aceste teze cu subiect unic sunt o găselniţă a ministrului Hărdău, care vrea să evite problemele ce apar la testele naţionale. Subiectele de teză vor fi întocmite de o comisie din minister şi transmise apoi către fiecare şcoală. "Profesorii sunt puşi în faţa faptului împlinit. Ministerul ia decizii, dar nu explică profesorilor de ce le ia şi mai ales cum se pun în practică aceste decizii. 95% din profesorii de şcoală generală nu sunt de acord cu tezele cu subiect unic", a spus Ciprian Ciuciu, reprezentant al Centrului Educaţia 2000+.
Profesorii resping proiectul "pompieristic"
"Dacă lucrurile merg bine, din 2008 vom elimina testele naţionale. Iar subiectele vor fi de nivel mediu, astfel încât fiecărui elev să-i putem evalua cunoştinţele", a spus Daniel Tomoni, purtător de cuvânt al MEC.
Profesorii de la Federaţia Spiru Haret spun că ei au făcut un memoriu către minister, în care au arătat că testele naţionale nu pot fi înlocuite în totalitate de tezele cu subiect unic.
"La examenul de admitere de la licee şi colegii trebuie ca examenul propriu-zis să aibă o pondere importantă, iar tezele cu subiect unic să reprezinte un alt procent", a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.
Acesta a adăugat că profesorii au hotărât să nu mai participe la nicio discuţie despre tezele cu subiect unic, din cauză că nu au fost consultaţi cu privire la metodologia de aplicare a lor. "Orice discuţie cu privire la acest subiect trebuia avută în comisiile de dialog social. Noi nu putem aplica o metodologie pompieristică", a mai spus Nistor.

Subiectele vor fi postate pe internet
Reprezentanţii MEC spun că pe 4 mai anul viitor va avea loc o repetiţie generală pentru tezele cu subiect unic, iar subiectele vor fi postate pe internet înainte de examen. Elevii vor fi supuşi la două probe: matematica şi limba şi literatura română. O a treia probă va fi pentru cei care învaţă în limba maternă. Pe 4 mai va avea loc teza de matematică, iar pe 12 mai se va desfăşura teza de limba şi literatura română.
(Andreea Ofiţeru , Adevarul, 6 dec 2006)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 06.12.2006 05:08 | 1940 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (8)

0 0

06.12.2006 18:06 dorin_moglan

OPRITI EXPERIMENTELE IN INVATAMANT! A NU SE RENUNTA LA EXAMENE SERIOASE LA SFARSITIUL UNUI CICLU DE INVATAMANT! E LUCRU CLAR CA SE DORESTE ALTERAREA ACESTUI SISTEM CARE A CREAT VALORI ,PARADOXAL CHIAR IN PERIOADA COMUNISTA MULT BLAMATA!OARE NU SE VEDE CA MULTELE EXPERIENTE ASUPRA INVATAMANTULUI AU ALTERAT MOTIVATIA ELEVILOR DE A TERMINA O SCOALA(GIMNAZIU,LICEU,FACULTATE),CA SA NU MAI VORBIM DE ,FAPTUL CA FINALITATEAINVATAMANTULUI E PUSA SUB SEMNUL ''?'' TOCMAI DIN CAUZA ,,SCOLITILOR" GUVERNANTI?

DOMNULE MINISTRU HARDAU ,CATI PROFESORI TREBUIE SA VA SPUNA CA SANTETI IN FUNCTIA NEPOTRIVITA?MAI BINE LASA_NE!!!

0 0

06.12.2006 19:36 professorbujor

Experimentele sunt necesare caci din greseli invata omul!Daca invata.Mai ales acest domn ministru.Dar domnia-sa este ministru azi sau chiar si maine dar am impresia ca survoleaza parohia fara a lua contact real cu ea.Care vasazica descentralizam invatzamantul prin centralizare.A mai ramas un singur pas intru deplina reformare a invatzamantului:verificarea orala a elevului in centre si cu profesori din alte parti decat scoala lui.Si ar mai fi inca un pas in realizarea plenara a reformei din invatzamant:ca elevul sa invetze cu profesori de la alte scoli ,diferite de aceea unde se afla inscris si sa dea testari periodice la Oxford sau la Cambridge ca sa poata culege capsuni in Spania si masline in Grecia in conformitate si la standarde UE.

0 0

07.12.2006 18:47 verona_m

nu sunt profesor... Fiica mea trecut prin examenul de capacitate chiar f. bine, deci nemultumirile mele nu sunt personale...

parerea mea personala este ca ministerul nu a reusit organizarea in conditii optime nici macar a unui sg examen de capacit (sau cum vrea sa-i spuna, ca-i tot aia) pe an, acum vrea mai multe? (ca asta inseamna dpdv organizatoric teza unica).



cum va face fata? anul trecut, mimisterul educatiei a reusit sa aiba probleme la fiecare din cele 3 examene (TN, Bac, Titularizare) si VINA era doar in curtea sa proprie.

si partea aia cu subiectele stiute a fost doar un aspect, la care ar trebui adaugate probleme organizatorice, ca defectarea xeroxurilor (in 2004, cand a da fiica mea, la geografie in unele scoli erau teste - adica harti - ilizibile), balbele supraveghetorilor, reclamatiile continue in fiecare an si acuzele ca s-ar fi copiat in unele sali...

Cea mai tare oricum mi s-a parut explicatia legate de titularizarea de la Cluj, cand prof examinati fusesera uitati pana pe la ora 13 neaparand subiectele - Am uitat ca mai avem un centru de examinare!!



Deci, daca nu te pricepi sa organizezi practic nici macar 1 examen, il inlocuiesti cu 4. consecinta? debandada va fi si ma mare, iar vinovati vor fi profesorii, care nu pricep; elevii, care nu invata; si parintii, ca i-au nascut pe tembelii astia mici care ne dau noua de cap la minister.

0 0

08.12.2006 20:33 aureliakorber

Peste tot in lume, se practica inaintarea in functie cand respectivul este incompentent. Sa va explic de ce> decat sa ramana profesor la clasa, sa nenoroceasca generatii la rand de elevi, il facem inspector. Decat sa zapaceasca de cap sute de cadre didactice, il facem ministru. Mai doriti explicatii?

Ne meritam soarta. Ar sta in puterea noastra sa-i aratam domnului "ministru" unde e usa....

0 0

08.12.2006 22:53 cameliarod

Nu am nimic de spus pentru ca vorbim in zadar si nu ne aude nimeni.Cum s-a gindit ca se va face supravegherea elevilor examinati? de catre cine?

0 0

09.12.2006 12:33 criprof

Antologica observatia d-voastra d-nul professorbujor privind "realizarea plenara a reformei din invatamant". Si ma gandesc eu reforma va continua si va tot continua ... pana cand profesorii vor fi chinezi si va continua si va tot continua ... pana cand si elevii vor fi chinezi. Adevarat capitalism. Buna reforma!Traiasca revolutia !

0 0

10.12.2006 19:18 criprof

Sindicatele au tot declarat ca se vor boicota examenele nationale, de aceea s-au introdus tezele. In acest fel sindicatele raman fara obiectul boicotului. Pana se vor schimba declaratiile, planul mai trece un an scolar. Sac!

0 0

12.12.2006 07:34 sir_keres

Invatamant original romanesc !

Se incearca din 90 incoace sa se creeze un sistem de invatamant capitalist pe scheletul invatamantului comunist roman.Este un lucru imposibil care consuma multe multe energii in zadar.Cel mai simplu pentru Romania ar fi preluarea in totalitate a invatamantului francez printr-un protocol de colaborare si sprijin material in cadrul Uniunii Europene .Am avea toate materialele necesare dezvoltarii sistemului (programe,metodologii,manuale,et)dar si sprijin umanitar calificat perfectionari cu profesori francezi aici sau in Franta.Francezii ar accepta cu multa placere deoarece sunt din ce in mai putini cei care ii baga in seama in ultimul timp.Proiectul colaborarii cu Franta sunt convins ca ar fi un mare succes pentru Romania Viitoare !

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN