Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

MEC nu a facut nimic pentru perfectionarea profesorilor

In realitate, timp de mai bine de un an, ordinul de ministru a fost ignorat, fiind eliberate in continuare certificate de competenta, chiar daca profesorii nu acumulasera creditele prin participarea la toate tipurile de programe.Acest lucru se intampla si pentru ca Centrul National de Formare a Personalului din Invatamantul Preuniversitar (CNFP), organism subordonat MEC, nu a reusit nici pana in ziua de azi sa elaboreze curriculumul pentru programele din categoria 3. Asadar, MEC face reforma, dar nu stie sa conceapa o programa pentru ca reforma sa devina functionala. Mai mult, din cele 237 de programe acreditate, abia 21 se inscriu in categoria programelor tematice. Restul sunt programe din categoria 1, care exista de ani de zile. Incetineala cu care ministrul Hardau pune in practica deciziile predecesorului sau este condamnabila. Nicaieri in proiectele derulate de CNFP, in ultimul timp, nu se regaseste si elaborarea curriculumului pentru programele datorate reformei. CNFP-ul s-a ocupat de elaborarea de manuale in cadrul programului PHARE si de dotarea celor 16 centre regionale si, in colaborare cu Directia de Management al Resurselor Umane din MEC, a stabilit strategii, standarde si metodologii ale formarii continue. Pe de alta parte, nici profesorii nu se grabesc sa isi ceara drepturile. In marea majoritate a cazurilor, dupa cum ne-a spus Merima Petrovici, presedinta CNFP, dascalii prefera sa aleaga un program lung, de 240-280 de ore, in urma caruia sa obtina rapid cele 90 de credite si sa primeasca certificatul de competenta. Tinand cont ca unele programe, cum ar fi cele din categoria 2, se platesc din buzunarele proprii, e de inteles de ce profesorii se multumesc cu starea actuala a lucrurilor. Atitudinea ministerului, insa, ramane inexplicabila. Cu atat mai mult, cu cat anul acesta, s-au acordat 17,7 milioane RON pentru programele de formare continua a cadrelor didactice, in comparatie cu suma mult mai mica de anul trecut: 1,14 milioane RON. In 2007 se estimeaza ca vor fi alocate 40 de milioane RON, in acest sens.
"Gandul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 07.12.2006 09:29 | 2533 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (11)

0 0

07.12.2006 23:32 sorinborodi

Apropo de perfectionare,eu ma consider suficient de perfect,daca imi permiteti aceasta monstruozitate lingvistica.Angajatorului (a se citi 'Inspectoratului'),la vremea angajarii,i-am placut.M-a iubit,deci.Acum,vrea sa ma perfectionez?Bine,dar va rog,nenea,nu pe banii mei.Va sa zica,vrei servicii mai bune pe care sa ti le prestez ?Atunci investeste,taica,bani,ca e in interesul elevului.Cine e in sistem stie de fapt ca in spatele acestor valuri si cohorte de 'perfectionisti' ,de cele mai multe ori,se ascund 'neste chestii'.

0 0

08.12.2006 08:38 ioanlup

Pe undeva asa e! Toate firmele, care au nevoie de salariati competenti in anumite domenii, ii trimit la cursuri pe banii firmei plus niste diurne de mai mare dragul! Eu mi-am platit un curs postuniversitar din propriul buzunar...

0 0

08.12.2006 14:42 profchim

Perfect de acord cu comentariile anterioare!!

0 0

08.12.2006 18:09 draliana

Cred că "perfecţionarea" ar trebui să înceapă chiar de la minister, poate chiar cu ministrul. Le este necesară o mai bună cunoaştere a REALITĂŢII ŞCOLII ROMÂNEŞTI pentru a putea lua decizii favorabile elevilor noştri.

0 0

08.12.2006 20:27 catarina

Pe 1 Noiembrie am depus o cerere la CCD pentru a frecventa cursurile de perfectionare sustinute in cadrul acestei unitati.La intrebarea cind vor incepe aceste cursuri(perioada de desfasurare este pe parcursul semestrului intii)raspunsul a fost:"Va anumtam noi"

Si de atunci astept.

0 0

08.12.2006 21:15 ninast

Interesant, sînteţi la fel de îndrăzneţi şi cu CEI MARI? Dacă ar fi un salariu foarte bun în şcoală aşi căuta singură perfecţionare.

0 0

09.12.2006 09:51 egipt

subscriu, Catarina

0 0

09.12.2006 19:04 vioscout

Perfectionarea ra trebui facuta pe banii angajatorului si nu pe cei ai salariatilor. CCD-urile cica fac perfectionari, elibereaza adeverinte de formare -care ele insele nu sunt acreditate- si caruselul continua...Noi dam banii, ei atrag fonduri si cercul vicios se inchide, in lipsa unui cadru legislativ limpede si a unor competente reale in conducerile MEdC si ISJ.

0 0

11.12.2006 11:15 lyzyca

CCD...CCD...stiati ca eceste cursuri de la CCD se fac uneori pe ...am fost si eu pt a ma interesa de cursuri ..."Nu s-a stabilit inca graficul. Dar va anuntam noi!" Ne-au anuntat!!!!! treaba e sa stam pe la usile lor si sa aflam de la colegii care ne cunosc si care au aflat si ei cine stie cum!!! Deci, luati-va scaunele ( daca se poate si niste paturi) si mutati-va pe holurile CCD-ului.asa se fac perfectionarile acum!!!!!a, sa nu uit: sa aveti si niste bani la voi, altfel nu va primeste nimeni!

scuzati sarcasmul!

0 0

13.12.2006 14:29 ghibirdic_nina

perfectinare?

aceste cursuri au ajuns de rasul lumii-de ce? foarte simplu ,sunt inscrisi la cursuri de catre directori numai anumiti colegi si n-am sa inteleg pe ce criterii;altii sunt inscrisi pentru ca le trebuiesc anumite diplome in dosare de transferari si pretransferari altii ptr gradatii de merit si salarii de merit ptr ca se acorda astfel de puncte chiar daca au numai o hartie fara continut.

La noi ca la nimeeni,adica sa ai diplome cat mai multe adica toate si de sport chiar daca tu esti handicapat ,de meneger chiar daca tu habar nu ai ptr ce iti trebui,si de profesor magister chiar daca nu prea sti ce sa faci cu ea ,si de ---------de toate ca trebui sa ai puncte chiar daca in scoala nu aplici nimic din ce te invata asa zisii formatori care vorbesc ,vorbesc,.....si cand e vorba sa iti explice concret un caz sau o situatie iti dau un raspunscam asa,,d-na profesoara sunteti un om cu experienta si va descurcati dumneavoastra';facem un portofoliu caRE CONTINR TOT CHESTII PUR TEORETICE IL DEPUNE,M ,LUAM DIPLOMA SI GATA NE-AM PERFECTIONAT

0 0

14.12.2006 23:25 1957

de doi ani fac cursuri de perfectionare si nu am platit nimic; am acumulat 90 de credite; m-am dus la perfectionara pt ca au trecut 5 ani de la ultima perfectionare, nu am avut nevoie de pile(eventual sa nu ma duc!!!!); unele cursuri au fost chiar ffff utile si am constatat (cu nu prea mare mirare)ca suntem invechiti, cu mentalitati care nu mai corespund sistemului, conservatori, nu stim sa comunicam cu elevii, nu vedem si copiii din ei si multe altele.Am 24 ani vechime in invatamant, sunt fff deschisa la nou, credeti-ma ca starea descrisa mai sus este valabila pt. ff multi dascali . SI TOTUSI AVEM MULTE DE SCHIMBAT SI INVATAT !depinde cu cine ati facut perfectionarea , cat de in serios au luat-o toti cei implicati, eu am fost foarete multumita de cele invatate BRAVO UNIVERSITATII BABES-BOLYAI CLUJ

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN