Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Natiunile Unite sunt ingrijorate de numarul in crestere al copiilor din R. Moldova parasiti de parin

Studiul a fost prezentat vineri, 8 decembrie, in cadrul unei conferinte de presa, de reprezentantii UNICEF si CIDDC.
Mohamed Azzedine Salah, coordonator de program al UNICEF Moldova, a declarat in cadrul conferintei ca Natiunile Unite sunt ingrijorate de migratia intensiva si de numarul in crestere al copiilor ramasi singuri ca rezultat al migratiei. O sustinere speciala, acordata de UNICEF-Moldova in acest sens, este finantarea studiilor privind situatia copiilor din R. Moldova, in special a celor circa 200 de mii de minori care, in urma emigratiei, raman singuri sau cresc doar cu un parinte.
Conform directorului executiv al CIDDC, Cezar Gavriliuc, in ultimii cinci ani s-a inregistrat o crestere masiva a numarului acestor copii, cel putin in comunitatile in care a fost efectuat studiul. Astfel, daca in 2000 fara ambii parinti erau doi la suta dintre copii, in 2005 aceasta cifra era de sapte la suta. In 2000 au fost inregistrati 18 la suta de copii fara un parinte, peste cinci ani rata lor fiind de 31 la suta. Rezultatele studiului denota faptul ca acesti copii apreciaza eforturile parintilor de a castiga bani, dar, in acelasi timp, se distanteaza de ei in lipsa suportului moral si a comunicarii. Totodata, copiii cu parinti plecati in strainatate considera ca relatiile lor cu ingrijitorii temporali nu sunt suficient de apropiate si acestia nu le ofera suport moral.
Potrivit expertilor, o situatie mai dificila prezinta relatiile copiilor cu semenii lor. Reusita copiilor, dar si comportamentul lor lasa de dorit. Ei au stari emotionale dificile si neplacute – devin tristi, rezervati, retrasi, se simt izolati, au sentimente de insecuritate, unii dintre ei adopta metode agresive de exprimare a emotiilor, se simt frustrati ca parintii au fost nevoiti sa plece pentru a le asigura viitorul. Adesea, ei aleg abandonul scolii, si ce e mai grav, spune Cezar Gavriliuc, sunt mai vulnerabili fata de consumul de substante, relatiile sexuale precoce si alte comportamente riscante.
Autorii studiului considera ca atat autoritatile, cat si societatea in intregime trebuie sa se implice in prevenirea abandonului copiilor prin diverse activitati, cum ar fi reintegrarea parintilor reveniti de peste hotare, crearea climatului investitional pentru ca acestia sa aiba beneficii din banii investiti, crearea centrelor comunitare pentru copii, multiplicarea activitatilor de organizare a timpului liber al copiilor, crearea unor grupuri de suport din randul semenilor, mediatizarea serviciilor comunitare care au ca grup tinta copiii ramasi fara ingrijire parinteasca etc.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 11.12.2006 10:25 | 764 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

12.12.2006 17:52 vioscout

Drama saraciei este aproape idenitca si pe un mal si pe celalat al Prutului. Numai ca, din Romania , cei care si-au facut un rost prin tarile care incurajeaza fenomenul imigrationist, si-au luat si copii dupa ei. In schimb, moldovenii traiesc drama desnationalizarii din nou, pe fondul dezastrului economic si coruptiei care paraziteaza intreaga societate. Si, din nefericire, cei care au cel mai mult de suferit,acum si in viitor, sunt copii, in fapt viitorul acestei natii....

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN