Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Crema scolii romanesti, recompensata cu un milion de lei noi

Palatul National al Copiilor din Bucuresti a fost ieri gazda unui eveniment de exceptie. De data aceasta nu a mai fost vorba de obisnuitele spectacole de muzica si dans, ci de o intalnire a cremei elevilor romani in cadrul festivitatii de premiere a celor 65 de olimpici internationali care in anul scolar trecut au obtinut medalii de aur, argint, bronz si mentiuni la olimpiadele internationale sau regionale de matematica, biologie, geografie, chimie, fizica, informatica, astronomie, filosofie si limba romana.
Premiile banesti acordate au fost stabilite prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii in functie de stralucirea medaliei obtinute, astfel: Ľ 9.300 RON - premiul special pentru punctaj maxim si medalie de aur Ľ 7.200 RON - premiul I/medalie de aur Ľ 6.100 RON - premiul II/medalie de argint Ľ 4.400 RON - premiul III/medalie de bronz Ľ 3.000 RON - mentiune sau diplome echivalente. Pentru medaliile obtinute la competitiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Yakutia, Olimpiada de Informatica a Europei Centrale, Olimpiada "D.I. Mendeleev" si Concursul de limba si literatura romana "Mihai Eminescu" - etapa internationala), premiile acordate au fost mult mai mici, anume: Ľ 3.800 RON - premiul special pentru punctaj maxim si medalie de aur Ľ 3.300 RON - premiul I/medalie de aur Ľ 2.800 RON - premiul II/medalie de argint Ľ 2.200 RON - premiul III /medalie de bronz; Ľ 1.900 RON - mentiune sau diplome echivalente. Aceleasi sume de bani le-au primit si profesorii care i-au pregatit pe olimpicii romani, precum si scolile din care provin acestia. Fondul total de premiere pentru cele 85 de premii obtinute a fost de aproximativ 1.000.000 RON (10 miliarde lei vechi). Avand in vedere viitorul incert al elevilor inteligenti, majoritatea olimpicilor internationali parasesc Romania imediat ce termina liceul si aleg sa-si continue studiile in strainatate. Evident, nici jumatate din ei nu se mai intorc.

"Mai mult decat niste puncte albe"

Antonia Miruna Oprescu, eleva in clasa a VIII-a la Liceul Teoretic "Ovidius" din Constanta, este unul dintre olimpicii care a adus Romaniei o medalie stralucitoare, alba precum stelele pe care le vedea cand mica fiind isi arunca ochii pe cer. Pasionata de bolta cereasca, Miruna a reusit, de la prima participare, sa obtina premiul II la olimpiada internationala de astronomie. Si, paradoxal, pana acum nu a ajuns niciodata la Observatorul astronomic, toate observatiile facandu-le cu telescopul pe care i l-au cumparat parintii sau virtual, pe calculator.
"Intr-o seara, pe cand eram in clasa a IV-a, ma uitam la cer si vedeam doar niste puncte albe. Nu stiam ce-i astronomia, dar auzisem ca sunt oameni care vad in stele mai mult decat vad alti oameni normali si m-a interesat sa vad si eu mai mult decat niste puncte albe. Asa mi-am descoperit pasiunea pentru astronomie. M-au ajutat foarte mult si parintii, care imediat mi-au cumparat o carte de astronomie si o luneta. Dar nu este asa de performanta, din pacate. In privinta viitorului, m-am decis sa ma fac cercetator astrofizician, idee pe care o am de doi ani si nu cred c-o sa ma razgandesc. Daca pana cand o sa termin liceul nu se va infiinta o facultate de astrofizica, voi fi nevoita sa plec la studii in strainatate, desi sunt mandra ca sunt romanca. Revenind, am ales olimpiada de astronomie pentru ca mi s-a parut cea mai interesanta si singura accesibila pentru noi cei mici, cei din clasa a VII-a", ne-a povestit Miruna, o adolescenta care in anul scolar trecut a cucerit cinci medalii (argint la olimpiada internationala de astronomie, locul I la olimpiada nationala de astronomie si fizica, locul I pe judet la olimpiada de matematica si chimie) si care anul acesta spera sa prinda si balcaniada de matematica, ca la astronomie este invitata automat. Si cum are foarte multe planuri in 2007, in materie de hobby-uri va trebui sa ia o pauza, abandonand pentru putin timp karatele, schiul, dansurile si chiar si limba spaniola pe care a invatat-o tot singura.
"Daca ar putea sa rapeasca cinci minute de la fiecare coleg al ei, atunci i-ar ajunge si Mirunei timpul intr-o zi. Este o fata foarte ambitioasa, cu mare putere de intelegere a materiilor care ii vor fi predate peste 2-3 ani. N-ar fi putut face fata la olimpiada doar cu cunostintele de matematica si fizica pe care le stia din clasa a VII-a. Cel mai uimitor lucru este ca stie de la aceasta varsta care-i va fi viitorul. O fata cu o ambitie fantastica!", ne-a spus profesorul de fizica Cristinel Moga, care a pregatit-o pe Miruna si care este foarte mandru de eleva sa.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 12.12.2006 07:10 | 1784 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (2)

0 0

12.12.2006 15:08 ela52

Felicitari elevei pentru reusita , profesorului si parintilor care au sprijint-o ! Lumea e mare, sa calatoreasca asemeni stelelor de care e pasionata dar sa nu revina in acelasi loc !

0 0

14.12.2006 00:08 despina6

Frumos spus....Dar trist totodata...

Ca parinti nu ne este usor sa-i privim stralucind atat de departe ....

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN