Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scoala nu va mai fi la fel pentru toti

Tinerii supradotati, capabili de inalta performanta, vor putea beneficia de trasee curriculare diferentiate, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri de Senat si care va intra in vigoare la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, tinerii supradotati vor avea dreptul sa-si aleaga materiile de studiu care corespund cel mai bine propriilor interese.
Adaptarea traseelor curriculare se va face atat sub aspect cantitativ (volum informational), cat si calitativ (ritm, stil de invatare, principiul interdisciplinaritatii). In acest sens, se vor infiinta grupe sau clase speciale, precum si module diferentiate si individualizate de studii. Identificarea tinerilor supradotati se va face de catre echipe formate din specialisti in domeniu, psihologi, pedagogi si profesori.
Tinerilor supradotati li se vor asigura nu doar programe educationale diferentiate, ci si accesul la centre specializate, publice si private prin intermediul claselor specializate, al scolilor de week-end, taberelor de instruire, scolilor de vara si programelor de invatamant la distanta. Cat despre curriculum, acesta va fi adaptat la posibilitatile aptitudinale ale tinerilor, la nivelul posibilitatilor cognitive, afective si motrice ale acestora, dar si la stilul de invatare.
Si profesorii care se vor ocupa de educatia acestei categorii aparte vor beneficia de cursuri de formare metodologica, astfel incat sa poata raspunde cat mai bine nevoilor tinerilor de informare si de indrumare. Durata pregatirii cadrelor didactice va fi de minimum 60 de ore pe an pentru profesorii care lucreaza in centre specializate si de minimum 30 de ore pe an pentru cei care lucreaza in scoli si care au aderat la programele de pregatire in educarea tinerilor cu dotare aptitudinala inalta, avand clase specializate.
Potrivit legii, initiata de mai multi parlamentari PC, se va infiinta si un Centru National de Instruire Diferentiata, organ de specialitate, care va avea drept scop asigurarea facilitatilor educationale. Respectiva structura va lua fiinta in cadrul Centrului National de Excelenta, in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Centrului nou-infiintat ii va reveni misiunea realizarii de programe scolare-pilot si de trasee curriculare diferentiate destinate introducerii metodologiilor de lucru specifice educatiei tinerilor supradotati, dar si formarea de specialisti.
Potrivit legii, prin supradotare se va intelege "un grad superior mediei conventionale de dezvoltare a aptitudinilor generale sau/si specifice, care necesita experiente de invatare diferentiate prin volum si profunzime de experientele obisnuite furnizate de scoala".
(Joi, 14 Decembrie 2006, Andreea Nicolae, RL)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 14.12.2006 07:57 | 2224 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (6)

0 0

14.12.2006 12:26 pislarunicolae

Initiativa este excelenta, dar greu de realizat intr-o Romanie asa corupta!

Centrul National de Instruire Diferentiata se va infiinta pentru un "client" care trebuie recompensat cu o functie!!Cat despre beneficiarii acestei legi... ii cam intuiesc!!!

0 0

14.12.2006 12:37 pislarunicolae

Initiativa este excelenta, dar greu de realizat intr-o Romanie asa corupta!

Centrul National de Instruire Diferentiata se va infiinta pentru un "client" care trebuie recompensat cu o functie!!Cat despre beneficiarii acestei legi... ii cam intuiesc!!!

0 0

14.12.2006 14:00 agenda

oare parlamentarii au copii supradotati ?!

0 0

14.12.2006 18:57 loreley

daca nu au, si-i inventeaza :)

0 0

14.12.2006 19:13 vioscout

Despre idee in sine, este laudabila, dar nu apartine partidului, -si care imi este greata sa-l pronunt, pentru ca i-as face reclama-. Fata de faptul ca acest partidulet, este intr-o continua "caldura electorala", nimeni nu-i da dreptul sa-si aroge merite care nu-i apartin si care consider eu ca nici nu este capabil...

De 6 ani functioneaza Centrele de Excelenta, care sunt adevaratele pepiniere pentru copii si tinerii cu capacitati si aptitudini inalte. Astept cu interes materializarea in practica a acestui "proiect", care poate ar asigura si independenta Centrelor de excelenta, cu adevarat...

Subscriu si opiniile colegilor de mai sus.

0 0

17.12.2006 12:08 dorina_dinu

Vor fi testati si profesorii care sa predea la acesti elevi ? Si asa mergem din bine in mai bine pana la "victoria finala". Din cate stiu eu sunt centre de excelenta in diferite scoli din tara ,iar elevii sunt bine pregatiti,dar trebuie extinse si pe alte arii curriculare,nu doar engeza,matematica,informatica si sport.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN