Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Educatia, copiii si tinerii, in ajunul integrarii

Oricat de mari ar fi zarva si zorul Sarbatorilor de Iarna, al vacantei binemeritate, de Craciun, orice bun crestin zaboveste o clipa cu gandul spre anul ce sta sa se duca, fie si numai pentru a se impaca si a intelege tot ceea ce i-a fost dat sa traiasca timp de un an.

Noi, departamentul de Educatie de la Gandul, nu avem pretentia ca am fi cei mai buni crestini, dar cu siguranta stim ca avem obligatia sa rememoram momentele cele mai importante ale timpului Educatiei din anul 2006. Aceasta, pentru a nu uita cum arata invatamantul, cercetarea, protectia copilului si problemele tineretului in anul de dinaintea integrarii Romaniei in U.E.. Credem ca sunt cateva zone si probleme pe care merita sa le revedem: salarizarea dascalilor, adevarul despre proiectele MEC, starea cercetarii, situatia protectiei copiilor sau degradarea vietii si disciplinei din scoala noastra. In pagina de astazi si in cele ce vor mai aparea pana la sfarsitul acestui an, vom prezenta tot ceea ce credem ca nu ar trebui uitat.(M.M. Vergu)

Victorie desavarsita: politizarea invatamantului preuniversitar

In 2006, politizarea invatamantului preuniversitar romanesc a atins apogeul. Daca in 2005 numarul directorilor si inspectorilor generali schimbati din functii fiindca nu apartineau partidelor aflate la putere a fost de pana in 150, in 2006 absolut toti conducatorii au fost schimbati. In judetul Dolj, spre exemplu, 100 de directori care erau apolitici sau faceau parte din alte partide decat cele ale Aliantei D.A. au fost cu totii inlocuiti din functii, in ultimii doi ani. Autoarea "macelului" este inspectoarea generala a scolilor din Dolj, Diana Busoi, membru PD in judetul sau. Pe langa acestia, alti 100 de directori s-au convertit la pedism sau liberalism pentru a nu-si pierde postul. Mai putin de o treime din directorii de scoli din Dolj au ramas neinregimentati politic sau fac parte din alte partide.

Un alt exemplu graitor cu privire la amestecul politicului in scoala romaneasca reiese chiar din raportul Ministerului Educatiei cu privire la colaborarea director-primar din localitatile unde a fost pilotata descentralizarea. In cele 8 judete-pilot, cei 500.000 de elevi au vazut pe pielea lor ca, daca directorii nu se inteleg cu primarii, scoala are de suferit! Directorii considera ca "inca ne bazam pe relatiile personale cu autoritatile locale, si nu pe nevoia reala de progres". Atitudinea consililor locale este: "Sunt scolile noastre si facem ce vrem cu ele!". De regula, directorii scolilor nu comunica suficient cu administratia locala, iar fondurile sunt alocate pe criterii politice. Directorii, primarii si inspectorii trag fiecare de descentralizare, in interesul institutiilor pe care le conduc sau in interes personal. Un ultim exemplu de politizare a invatamantului romanesc, din lungul sir, este incapacitatea mai mult sau mai putin simulata a inspectoratelor scolare generale de a reusi sa solutioneze sesizarile primite. La inceputul verii, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, se vaita ca inspectorii nu rezolva problemele sesizate, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii e nevoit sa mobilizeze 6-7 oameni, timp de aproape doua saptamani, oameni care risipesc banii MEC-ului, pentru a analiza situatiile semnalate. "Nu sunt de acord sa inlocuim sotiile altora cu sotiile noastre!", spunea ministrul Hardau, pentru a sublinia ca numirile inspectorilor scolari generali trebuie facute pe baza de competenta, nu de apartenenta politica. De asemenea, Hardau nu a uitat sa-i ameninte pe inspectori ca sederea lor la carma judetelor este temporara si ca MEC lucreaza la elaborarea unui nou contract de management, care sa-i permita ministerului sa-i traga la raspundere pe acestia. (Elena Larion)

Modificarea Legii invatamantului - promisiune neonorata

Odiseea Legii Invatamantului Superior a inceput la 2 februarie 2006, atunci cand, la Sinaia, un grup de lucru format din rectorii catorva mari universitati de stat si particulare, secretarul de stat Dumitru Miron, functionari din Ministerul Educatiei si Cercetarii incerca sa dea o forma finala proiectului, despre care ministrul Hardau afirma, la inceputul lunii ianuarie, ca "nu exista", dar la care se lucra inca din vara lui 2005. Surpriza reuniunii de atunci a constat in faptul ca membrii grupului de lucru au primit un proiect, in timp ce in mainile presei a ajuns un cu totul alt text, cu mai multe noutati. Inca de pe atunci, ideea, preluata probabil de la ministrul Sanatatii, ca in conducerile universitatilor trebuie sa se regaseasca oameni numiti de minister, a dat fiori rectorilor. A urmat apoi o perioada de liniste, astfel incat creierele mai-marilor din Minister sa gandeasca, nederanjate, legea care ar fi trebuit sa aduca invatamantul superior (cel putin in privinta legislatiei) la nivelul european. In 18 octombrie 2006, Dumitru Miron se prezenta din nou in fata rectorilor, de data aceasta la Resita, pentru a prezenta in premiera noua forma a proiectului. Gaselnita cu infiintarea unui Consiliu Director, care sa functioneze pe langa Senat si in care 3 membri din 7 sa fie numiti de MEC, a provocat scantei intre secretarul de stat si Ecaterina Andronescu, sefa Consiliului Rectorilor. Dupa o luna de pauza, in care fiecare conducere a universitatilor a trebuit sa studieze atent documentul, la 24 noiembrie 2006 a urmat o noua intalnire la Bucuresti, in care au fost reluate discutiile. Concluzia? Proiectul nu a suferit modificari importante si asteapta dezbaterile din Parlament, de anul viitor. Asta in cazul in care, asa cum se tem deja rectorii, MEC nu se va razgandi si va alege promulgarea legii printr-o ordonanta de urgenta a guvernului. (Raul Florea)

Autoritatea Nationala pentru Tineret a excelat printr-un anonimat deplin

Cu un buget de 400 de miliarde, la care se adauga veniturile extrabugetare, ANT-ul a inceput sa se urneasca din loc, fara a excela insa in activitate, avand inca de tras de pe urma oalelor sparte din perioada PSD-ista.

In 2006, ANT a fost obligata sa returneze peste 1 milion ? catre UE, in urma fraudarii programului Youth, in perioada in care ANSIT era condus de Cristian Rizea (finul fostului ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu, ambii de la PSD). Ispravile Rianei Nicolae (fosta sotie a unui consilier al presedintelui Iliescu), care a "vandut" taberele cele mai bune ale Romaniei pe nimic, vor mai da batai de cap ANT-ului multa vreme de acum inainte. Din cele 25 de procese deschise cu "firmele prietene" Rianei Nicolae, au fost castigate doar 2 sau 3, la Sibiu. Alte 6-7 contracte au fost anulate pe cale amiabila, in timp ce, pentru celelalte, procesele inca se judeca.

In 2006 ANSIT a finantat cu 330.000 lei un numar de 40 de proiecte ale ONG-urilor si structurilor asociative de tineret prin Programul National "Initiative comunitare de tineret", iar ASS a alocat in jur de 100.000 lei pentru 50 de proiecte ale organizatiilor studentesti din toata tara. In aceasta vara in taberele ANT-ului au mers 38.000 copii, aproape dublu fata de 2005 (21.000), ca urmare a investitiilor in tabere si a promovarii facute in scoli. In tot anul 2006, au mers in tabara 120.000 de tineri sub 35 de ani. In 2006, statul nu a mai organizat tabere sociale pentru copii defavorizati. In schimb, au mers in tabara 2000 de copii din zonele afectate de inundatii, pentru care ANT a primit de la buget o suplimentare de 10 miliarde de lei. ASS-ul a trimis 4200 de tineri in tabere gratuite la mare, iar in aceasta iarna in tabere vor merge numai 1300 de tineri, cu 15% mai putini decat anul trecut.

In 2006, ca urmare a investitiilor de peste 3.000.000 lei, au fost introduse 15 locatii, in circuitul international de locatii pentru tineret (prezent in 85 de tari cu 4800 de locatii). Studiul "Tinerii si integrarea europeana" este principala analiza stiintifica realizata in randul tineretului din Romania, in 2006. Concluzia acestuia este ca majoritatea tinerilor (70%) agreeaza ideea integrarii in UE. Daca este mult sau este putin tot ceea ce a realizat Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT), pot aprecia in primul rand tinerii. Sondajele arata ca ANT-ul nu se prea "vede", ceea ce inseamna ca politica si strategiile acestei institutii sunt aproape inexistente. (Daniel Befu,Gandul, 22 decembrie 2006)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 25.12.2006 09:05 | 1040 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN