Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Educatia, copiii si tinerii, in ajunul integrarii (II)

In prag de aderare la Uni­unea Europeana, Romania s-a confruntat cu una dintre cele mai mari probleme universitare din istoria recenta, ce a culminat cu demiteri de cadre didactice, demisii de prorectori si interventia ministrului Hardau, la solicitarea omologului sau maghiar. Dupa preludiul din toamna anului 2005, cand in cateva orase din Transilvania au avut loc proteste in strada ale organizatiilor maghiare de tineret, problema scindarii Universitatii Babes-Bolyai a reinceput la 8 februarie 2006, atunci cand Comitetul de Initiativa "Bolyai" (CIB) le-a adresat presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintelui Basescu si premierului Tariceanu o scrisoare deschisa, (cu o anexa semnata de 79 de personalitati ale lumii academice, printre care 6 laureati ai premiului Nobel) in care se cerea scindarea Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).

La 20 februarie, Senatul UBB s-a pronuntat impotriva infiintarii unei universitati exclusive in limba maghiara. Evenimentul a fost catalogat de liderul UDMR Marko Bela drept "rigiditate". Drept urmare, in 24 februarie CIB anunta ca va cere retragerea din structurile de conducere a UBB a tuturor profesorilor maghiari. A doua zi, aflat la Cluj-Napoca, presedintele Basescu s-a pronuntat categoric impotriva scindarii UBB: "Cui foloseste acest tip de separare? Sunt impotriva oricarei scindari a unei universitati, care a devenit etalon de educatie europeana." In timp ce Basescu facea aceasta afirmatie, Marko Bela spunea ca UDMR pledeaza in continuare pentru infiintarea in cadrul UBB a trei facultati exclusiv maghiare. O liniste aparenta a cuprins apoi prestigioasa universitate clujeana, pana in toamna lui 2006, cand s-a consumat punctul culminant al "piesei".

La 22 noiembrie 2006, lectorul universitar Hantz Peter, reprezentant al CIB, inarmat cu 40 de placute in limba maghiara, pe care scria "Dohanyozni Tilos" (Fumatul Interzis) a inceput montarea inscriptiilor pe zidurile UBB. Incercand sa monteze o placa aniversara in limba maghiara pe cladirea Casei Universitarilor, a fost oprit de portari.

A doua zi, UBB a trimis Politiei o adresa prin care reclama faptele lui Hantz, iar dupa nici o saptamana de la incident, la 27 noiembrie 2006, Senatul UBB a votat excluderea din corpul didactic al universitatii a lui Hantz, impreuna cu Kovacs Lehel, alt lector si membru CIB, pentru "raspandirea in mod continuu de minciuni despre institutie si tara, initierea si continuarea incitarilor la ostilitate interetnica si proferarea de calificative injurioase la adresa profesorilor UBB". Pozitia UBB a fost aceea ca exista in cadrul universitatii un program conform caruia placutele bilingve vor fi montate in vara anului 2007. Hantz si Kovacs au declarat ca vor ataca in instanta decizia Senatului.

Doua zile mai tarziu, la 29 noiembrie 2006, prorectorii maghiari Salat Levente si Nagy Laslo au demisionat din functii, protestand fata de concedierea celor doi lectori. Rectorul Nicolae Bocsan a spus ca regreta gestul lui Salat si Nagy, chiar daca nu le impartaseste conceptiile.. Pe 7 decembrie 2006, ministrul Educatiei din Ungaria, Hilder Istvan, i-a cerut lui Hardau implicarea in solutionarea situatiei create la Cluj-Napoca, drept care, ministrul roman a trimis in noaptea de 11 decembrie 2006 o comisie pentru a verifica modul in care conducerea UBB a gestionat conflictul. Concluziile verificarii? Lectorii Hantz Peter si Kovacs Lehel nu au fost sanctionati pentru montarea placutelor cu inscriptii in limba maghiara in UBB, iar procesul didactic se desfasoara in conditii normale.

Anul 2006 a fost pentru "Babes-Bolyai" cel de-al zecelea in care prestigioasa universitate a reusit sa ramana in picioare, in ciuda eforturilor disperate ale UDMR-ului si extremistilor maghiari de a o distruge. Universitatea Babes-Bolyai a fost aparata in tot acest timp de studenti si profesori si a primit recunoasterea din partea comisarului european, ca este un exemplu pentru Europa de multiculturalism si ca desfiintarea ei ar fi (Raul Florea)

Anul scolar s-a deschis cu un miting

Acordul din 28 noiembrie 2005 a dat oaresice sperante federatiilor sindicale. Treptat, insa, acestea si-au dat seama ca lucrurile sunt taraganate la nesfarsit. Pana la 15 februarie 2006, nu se infiintase nici Comisia mixta de monitorizare a proiectelor din invatamant si nici nu se elaborase vreun proiect pentru legea salarizarii. "Hardau este ministrul Rusinica", spunea Catalin Croitoru - FEN.

Pana spre sfarsitul verii, nu s-a mai auzit nimic. In august, s-au aprins insa paiele conflictului, cand liderul FEN a cerut CNSAS verificarea atat a angajatilor MEC si a inspectorilor generali, cat si a liderilor de sindicat. La sfarsitul lui august, sindicalistii au amenintat ca vor boicota inceputul anului scolar daca nu li se maresc salariile si nu se respecta acordul incheiat.

Desi negocierile au inceput din primavara, ele nu au avut nici un rezultat. Sindicalistilor li s-a propus initial o majorare salariala de 14% - in mod real, doar de 1,8% -, lucru care a dus la declansarea mitingului din prima zi de scoala. Desi 10.000 de dascali au marsaluit prin Bucuresti, autoritatile nu au fost impresionate. A mai durat ceva pana sa reinceapa negocierile.

La inceputul lui octombrie, federatiile au declarat ca propunerea Guvernului de marire a salariilor cu 18% - in medie, de 8% - era inacceptabila. Comparatiile cu salarizarea celorlalte categorii bugetare nu au intarziat sa apara, nemultumirile crescand. In tot acest timp, oficialitatile si-au mentinut discursul sec, declarand ca Guvernul a demonstrat, pe tot parcursul anului, ca Educatia este prioritate nationala. In noiembrie, comisiile de invatamant din Parlament au propus transferarea a 420 de milioane de la investitii la salarii, lucru ce ar fi dus la o majorare salariala de 22%.

Amendamentul a trecut, cu chiu-cu vai, de Parlament, dar faptul ca initial a fost respins a dus la declansarea grevei japoneze si a strangerii de semnaturi pentru demiterea lui Hardau, cat si la intreruperea dialogului cu Guvernul.

Nemultumirile sindicalistilor au ajuns si la urechile lui Jan Fiegel, care le-a promis sprijinul.

La sfarsit de an, relatiile dintre sindicate si minister raman tensionate. Cum Educatia nu va primi 6% din PIB, iar acordul nu este respectat, ne putem astepta la conflicte, chiar de la inceputul lui 2007. (Miruna Covaci)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 27.12.2006 07:35 | 1021 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (2)

0 0

27.12.2006 14:16 vioscout

Rusinica a fost si va ramane...

0 0

28.12.2006 21:25 andronescu

Conflictul de la Universitatea Babes-Bolyai cum s-a incheiat??cineva din interiorul colectivului de profesori ai acestei universitati sa ne informeze!Eu nu cred ca romanii si maghiarii nu invata din cauza unor tensiuni provocate de oameni politici care nu au activitati in zona.Lasa-ti tinerii si profesorii sa invete!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN