Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scoala romaneasca vazuta de la Harvard

A organizat, timp de doi ani consecutiv, "Targul de Universitati straine", prilej de a aduce la Bucuresti cele mai importante institutii de invatamant din lume. In prezent, studiaza stiintele economice la Harvard. Alexandru Manaila, ajuns la varsta de 22 de ani, are argumente pentru a deveni omul de succes din lumea noua, cu o probabila functie de conducere in cadrul unei companii multinationale.

"Profesorii nu respecta elevii"

"Am ales sa plec in SUA deoarece nu eram multumit de sistemul de invatamant din Romania. Acesta nu ofera studentului sansa de a gandi si de a se exprima liber. Cursurile in SUA sunt ca un dialog intre profesor si elev, unde fiecare isi exprima punctul de vedere.

Poti sa il contrazici pe profesor in mod politicos, atunci cand nu esti de acord cu el. In tara, sistemul este inradacinat in epoca comunista si se bazeaza pe un proces de pura memorare. Studentul invata pe din afara ce preda profesorul", spune pe nerasuflate Alexandru Manaila.

In Romania, elevii au scapat de sub controlul profesorilor. Asistam la violente de tot felul, sexualitate exacerbata in licee, abuz de alcool, noncoformism prost inteles. In centrul acestor scandaluri aproape cotidiene... tineri, uneori minori.

"Acasa, nu eram multumit de relatia profesor-elev. Acesta din urma era obligat sa respecte profesorul. In schimb, profesorul nu trebuia sa ii confere acelasi respect. In SUA, un profesor este respectat numai daca isi castiga respectul - este inteligent, glumet, serviabil. Relatia este in general mult mai prietenoasa. Nu spun ca toti profesorii in Romania nu-si respecta elevii, dar o mare parte nu o fac", apreciaza Alexandru.

Amintiri din Romania? Nu prea multe. Tanarul s-a nascut la Bucuresti, a urmat Scoala "Tudor Arghezi" si apoi un an la Liceul "Sfantul Sava". La 15 ani si-a trimis dosarul de candidatura la "Groton School", un liceu situat in apropiere de Boston pe care-l va termina "cum laudae". Dupa cateva saptamani a fost instiintat ca a primit o bursa completa. Admiterea s-a facut pe baza notelor din liceu si in urma unor examene standardizate americane.

HARVARED

"Munca, pe masura distractiei"

"In general, la Harvard se merge pe ideea "work hard, play hard". Adica, lumea munceste din greu in timpul saptamanii, dar in weekend studentii se relaxeaza, merg la petreceri sau fac un sport. Tinerii de la Harvard sunt in acelasi timp inteligenti si interesanti. Harvard nu accepta tocilari, ci doreste oameni buni atat din punct de vedere academic, cat si social.

De exemplu, daca erai cel mai bun la aruncatul cu prajina sau poezie romantica in liceu, sigur vei gasi pe cineva la Harvard care sa te eclipseze. Tinerii care studiaza la Harvard lucreaza in timpul liber sau pe perioada verii.

Eu sunt un tanar antreprenor si lucrez in lumea bancara in SUA. Am facut parte din departamentul de "Strategic Planning" al uneia dintre cele mai importante bancii din SUA - Brown Brothers Harriman. Aici am putut asista la luarea unor decizii privind strategia corporatista a bancii", ne-a spus Alexandru
Manaila

Interviu

"Economia este sufocata de legi populiste"

La 22 de ani, un roman, student in "Departamentul de stiinte economice" in cadrul uneia dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant din lume - Harvard -, vorbeste despre tara sa de origine. Critic, distant, fara amabilitati, asumandu-si unele declaratii care ar putea starni...

EVZ: Ar trebui sa ne ingrijoreze plecarea tinerilor la studii in strainatate?

Alex Manaila: Autoritatile ar trebui sa fie foarte ingrijorate. Din pacate, o diploma de Harvard sau Princeton, Stanford este echivalata cu doi ani de studii de scurta durata in tara. Este necesar ca Ministerul Invatamantului si Comisia de Acreditare a diplomelor sa schimbe aceasta mentalitate invechita, daca doreste ca tinerii sa revina acasa.

Ganditi-va ce se intampla daca un student obtine o diploma la o scoala americana, bine cotata, dar mai putin cunoscuta autoritatilor de la Bucuresti, si decide sa revina in Romania. Este aproape ignorat. Sunt peste 3.200 de romani inscrisi la universitati in SUA. La acestia se adauga cei care au terminat studiile si cei care sunt studenti aici, dar au venit impreuna cu familiile lor.

Sunt universitati americane in cautare de "inteligenta" romanesca?

Marile universitati americane nu sunt in cautare de inteligenta strict romaneasca. Ele sunt in cautare de inteligenta din intreaga lume. Exact acesta este scopul Targului de universitati straine pe care l-am organizat: dezmintirea mitului ca doar olimpicii pot sa reuseasca.

Universitatile straine cauta un individ interesant care are activitati extrascolare deosebite, care contribuie la comunitatea din care face parte si care poate sa poarte o conversatie matura atat despre matematica, cat si despre literatura sau sport.

Cum se prezinta piata muncii in Romania?

Este intr-o continua schimbare. Exista slujbe bine platite si tineri care revin in tara pentru a lucra in sistemul privat. Este important ca pe piata muncii sa se schimbe mentalitatea care spune ca ziua trece, leafa merge.

Poate intra Romania in Uniunea Europeana cu un salariu mediu de 230 de euro?

Intrarea in UE va ridica costurile de viata si va aduce la faliment industriile necompetitive la nivel european. Cine nu este eficient si nu produce ceea ce vinde, la cel mai bun raport calitate pret, va intra in somaj. Eu cred ca Uniunea Europeana se afla la o rascruce. Daca nu se va imbunatati sistemul in care toti cei 27 de membri trebuie sa aprobe orice decizie majora, Uniunea va intra in blocaj.

Criteriile de promovare pe piata muncii sunt sanatoase?

In multinationalele straine, cine nu produce este dat afara. Pe de alta parte, in sistemul de invatamant sau sectorul public autohton, criteriile de promovare nu sunt corelate cu competenta individului. In invatamant, de exemplu, promovarea se face pe baza de vechime si nu pe baza de competenta.

Economia romaneasca este inca incarcata cu reglementari excesive si legi ineficiente, de tip populist. Pentru a genera locuri de munca prin atragerea de investitii si pentru cresterea veniturilor, statul trebuie sa intervina cat mai putin in economia de piata.

Cum suporta economia americana costurile de razboi?

Costul razboiului este extrem de mare, dar si economia americana este la fel. Evident, americanii nu stiau in ce
s-au bagat acum trei ani si acum vor trebui sa o scoata la capat. Nu mai au multe optiuni.

PERFORMANTA

A adus la Bucuresti 76 de universitati

"In primul meu an la Harvard am consiliat numerosi tineri romani care doreau sa ajunga la studii in SUA. Majoritatea se pregateau dupa carti vechi de 5-10 ani. Am infiintat o firma care importa materiale educationale necesare pentru admiterea la universitatile americane.
La finalul unei reuniuni la care am tinut un discurs, am fost abordat de un roman. Acesta mi-a propus sa aducem universitatile straine in Romania.

In 2005, am organizat, la Bucuresti, "Targul de Universitati straine" la care au luat parte 57 de universitati din 14 tari. Printre acestea: Harvard, Stanford, Princeton, UCLA sau Central European University. Cel mai greu a fost sa convingem strainii sa vina la Bucuresti. Majoritatea targurilor de universitati se "opreau" in Ungaria.

Am trimis peste 10.000 de e-mail-uri si sute de pliante pentru a-i convinge sa vina. "Romanian International University Fair" a avut 7.100 de vizitatori intr-o singura zi si a aratat cat de dornici de a invata sunt tinerii romanii. Anul acesta am continuat proiectul - alaturi de 60 de voluntari din licee si facultati - si am atras 76 de institutii din 18 tari", explica Alexandru Manaila.
(Evz,27 dec 06)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 27.12.2006 07:55 | 1495 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN