Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Elevii scutiti medical sunt obligati sa fie prezenti la orele de educatie fizica

Pentru prima oara in istoria invatamantului romanesc, MEC a reusit sa elaboreze o Metodologie cu privire la eliberarea scutirilor medicale de le orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti. Documentul este realizat in colaborare cu MS si vom avea un ordin comun al celor doua ministere, incepand cu luna ianuarie a acestui an, de aplicare a noilor prevederi.

Fata de vechea metodologie, noutatea absoluta o reprezinta anexa realizata de MEC, prin care se specifica, pentru fiecare ciclu de studii, la care exercitii elevul depune un efort fizic mic, mediu si mare. "Aceste incadrari ii ajuta pe medicii specialisti, dar si pe cei din cabinetele scolare, sa le recomande profesorilor de sport ce exercitii de recuperare pot face si elevii scutiti", ne-a explicat Gheorghe Eugen Bucur, specialist in medicina scolara.Asadar, elevii suferinzi de anumite afectiuni pot efectua diverse exercitii de gimnastica medicala, la orele de sport. Chiar daca sunt scutiti, total sau partial, elevii au obligatia, conform reglementarilor MEC, sa stea la orele de educatie fizica. Medicul unitatii scolare/studentesti elibereaza scutirile medicale, dar si medicul de familie, daca nu exista un medic scolar. Metodologia nu prevede, insa, in nici un articol, ce sanctiuni primesc medicii care elibereaza scutiri false sau ce patesc elevii care isi procura astfel de scutiri.

O metodologie asemanatoare, dupa care medicii stiau care elevi au dreptul sa primeasca scutiri medicale exista si inainte. In 1997 a fost emisa una, dar a fost elaborata doar de Ministerul Sanatatii, care a cerut ministrului Educatiei, de atunci, Andrei Marga, un aviz. Acea metodologie nu a aparut niciodata in Monitorul Oficial al Romaniei, insa a functionat normal. Ea a fost distribuita directiilor sanitare judetene si inspectoratelor de medicina preventiva pentru a-i orienta pe medicii specialisti care recomandau medicilor din unitatile de invatamant scutirea elevilor afectati de diverse afectiuni.

Cine beneficiaza de scutirile medicale?

Ca sa obtii o scutire medicala pentru orele de educatie fizica si sport, trebuie sa fii suferind de una din cele 361 de afectiuni cuprinse in Metodologia eliberarii scutirilor medicale. Anumite boli infectioase, ale sangelui, ale aparatului circulator, respirator sau digestiv, ale sistemului nervos, tumorile dau posibilitatea elevului de a fi scutit de sport. Boli precum obezitatea, pubertatea precoce, pubertatea intarziata sau migrena sunt alte cateva afectiuni pentru care un elev poate fi scutit de sport. Cel mai indicat ar fi sa vizitati site-ul Ministerului Sanatatii unde este publicata noua metodologie cu lista acestor afectiuni. Este posibil sa descoperiti, cu uimire, boli ale copilului dumneavoastra pentru care ar putea fi scutit! (E.L.) elena.larion@gandul.info

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 09.01.2007 10:04 | 1502 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN