Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Integrarea schimbă programele şcolare din clasele primare şi gimnaziu

Astfel, elevul român va primi la şcoală aceleaşi informaţii ca şi colegul său european. Nu numai lecţia la istorie va arăta altfel, ci şi cea de la geografie, educaţie civică sau limba şi literatura română. Dumitru Matei, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar din cadrul MedC, a confirmat că este nevoie de revizuirea urgentă a acestor manuale. În fapt, este vorba de programa şcolară după care se vor ghida cadrele didactice la clasă.
În plus, programele şcolare vor fi corelate între ele, în aşa fel încât atunci când elevul român va învăţa despre cetăţenie, acest concept îi va fi prezentat în context european.
Din 2008, programe noi la V-VIII
Potrivit oficialilor MEdC, programele şcolare vor fi revizuite începând cu anul şcolar 2008/2009 mai ales în învăţământul primar şi gimnazial. "În acest moment, analizăm impactul schimbării curriculare care se va produce pentru toate disciplinele socio-umane. Atunci când elevii vor învăţa la şcoală despre "cetăţenie", accentul va fi pus pe cea europeană şi nu ca până acum", ne-a detaliat Liliana Preoteasa, director în cadrul Direcţiei de Învăţământ Preuniversitar din MEdC.
Ea a adăugat că Ministerul Educaţiei va introduce un set de materii opţionale referitoare la instituţiile europene tocmai în ideea de creare a unor competenţe-cheie comune pentru toţi elevii din spaţiul comunitar.
Elevul trebuie să înceapă să-şi caute informaţie singur
Profesorii cred că noile manuale şcolare ar trebui să le dezvolte elevilor competenţele şi abilităţile necesare pentru a-şi culege informaţiile singuri. Elevii ar trebui să discearnă implicaţiile pe care le are un fapt istoric sau altul.
"Ar trebui să construim nişte manuale care să nu mai ofere exclusiv punctul de vedere al specialistului, cum se întâmplă acum, ci să-l pună pe elev în situaţia de a căuta informaţia.
Modul de predare ar trebui să-i dezvolte tânărului gândirea critică", spune Eugen Palade, profesor de la Centrul Educaţia 2000+. Acesta consideră că manualele de istorie ar fi mai atractive pentru elev, dacă ar conţine povestiri istorice, prin care să crească apetitul elevului pentru lectură.
Adevarul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 10.01.2007 14:57 | 1349 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

13.01.2007 21:45 glilianaviorica

Interesant! Sa vedem...

0 0

14.01.2007 11:26 radubv

Este interesant. La fica mea la liceu se aplica aceste lucruri dar numai la unele materii. In general este un lucru extrem de pozitiv.

0 0

14.01.2007 18:06 vioscout

Dl Palade are perfecta dreptate, manualele romanesti nu sunt performante pentru ca stimuleaza doar memorarea si nu au caracter formativ ci doar informativ. Dar daca vii cu un astfel de manual conceput in spiritul dezvoltarii gandirii critice, ce sanse ai sa invingi "comisiile" selectate de MEdC? Va spun eu ca nici una, cu toate ca am facut parte dintr-o astfel de comisie cu ceva timp in urma. Una am votat noi si alte manuale au aparut pe piata, ca asa-i in sistemele piramidale de tip mafiot, care in fapt conduc ministerul si influenteaza orice decizie in interesul clientelei.Si cica educatia este finantata din bani publici! Ne intrebam cate controale ale institutiilor abilitate ale statului (Curtea de Conturi, de ex.) au facut auditari reale in minister si ISJ-uri? Va spunem noi ca ar umple puscariile daca cu adevarat s-ar dori o transparenta reala in achizitiile publice.

0 0

14.01.2007 18:12 vioscout

Si de ce s-a asteptat atat cu compatibilizarea programelor scolare, ca doar Romania era tara candidata din 1996. Va spus eu de ce! Din incompetenta generalizata a tuturor "chiriasilor" din MEdC...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN