Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cea mai buna reteta in cresterea copiilor: naturaletea

Singura strategie a parintilor prin care copiii pot sa capete o educatie adecvata este spontaneitatea, arata un studiu al Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP).

Potrivit psihologilor, prin „parinte spontan“ se intelege cel care lasa sa se manifeste ceea ce simte si ceea ce este in el, permitind copilului sau adolescentului sa exprime deschis ceea ce gindeste, sa aiba initiative si sa-si dezvolte autonomia.

Lista „asa nu“

„Multi parinti folosesc modalitati de anulare a spontaneitatii din educatia oferita copiilor. Acest lucru creeaza dificultati emotionale copilului si duce la incapacitatea de a iubi, de a intelege si chiar in a se maturiza“, precizeaza autorii. Potrivit studiului, majoritatea tiparele educationale folosite de parinti, in prezent, sint departe de a ajuta copilul sa evolueze din punct de vedere psihologic.

Psihologii sustin ca modul deficitar de educare a copiilor le creeaza acestora personalitati deficitare. Cele mai intilnite tipare sint: copilul dresat, copilul amenintat, copilul conditionat, copilul nestiutor, refuzat, pacalit, de fier, batut sau derutat.

Cenzurati si refuzati

In cazul celui dresat, valoarea promovata este frica. Parintii se ghideaza in educarea copilului pe principiul „copilul trebuie sa stie de frica, pentru ca numai asa va face lucrurile bine daca are intiparit in minte ce i se va intimpla daca va gresi sau nu va face anumite lucruri“.

Pe de alta parte, numerosi parinti folosesc „metoda de fier“. Ingredientele acestei retete sint: ratiunea, cenzura, interzicerea exprimarii gindurilor si a emotiilor. Cei care apeleaza la aceasta metoda folosesc clisee de genul „despre acest lucru nu se vorbeste“ sau „este rusine sa plingi“.

Altii copii ajung sa aiba o educatie bazata pe refuz. Adolescentul refuzat isi dezvolta o personalitate a carei valoare principala este maturitatea. Parintii le induc sentimentul ca numai adultii pot sti, cunoaste sau intelege. Totodata, acestia evita, amina sau refuza sa dea raspunsuri si sa discute probleme pe care copilul le ridica. Replicile des folosite de acest gen de parinti sint „vei intelege cind vei fi mai mare“ sau „nu este virsta adecvata pentru o asemenea discutie“. Aceste conduite nu fac altceva decit sa induca confuzie, neincredere si sa suscite o curiozitate si mai mare din partea copilului.

Pacaliti si agresati

Alti parinti recurg la pacaleala pentru a-l determina pe copil sa manince, sa faca la olita sau sa doarma.

Exita „copii conditionati“. Ei sint educati pe principiul recompensei. „Daca esti cuminte, o sa-ti aduca Mos Craciun un sac plin cu jucarii“, este una dintre expresiile folosite de acesti parinti. Un asemenea comportament conduce la dezamagirea copilului si la scaderea increderii in cel ce i-a facut promisiunea, potrivit studiului.

Alta metoda eronata de educare este ascunderea adevarului si folosirea minciunilor pentru a rezolva situatiile considerate de acestia ca fiind delicate, ca de exemplu deces, divort sau conflicte. Cei crescuti cu aceste principii ajung sa fie nestiutori.

Pe de alta parte, multi parinti apeleaza la bataie sau la pedepse. Acestia sint convinsi ca nu exista alta forma de educatie pe care copilul sa o priceapa, arata studiul.
Antoaneta Etves,Cotidianul,13 ian 07

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 13.01.2007 08:34 | 1145 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN