Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Mai ceva ca la NASA: Hardau le-a pregatit elevilor 600 de subiecte pentru Bac

Dupa ce, în ultimele zile, în aparitiile sale publice, ministrul educatiei, Mihail Hardau, a pus la zid presa, numind-o „lipsita de profesionalism“, iata ca acum s-a suparat rau si pe elevi, mai ales pe cei care urmeaza sa sustina în aceasta vara examenele de Capacitate si de Bacalaureat. Pus sa desfiinteze orice farâma de credibilitate, demnitarul le pregateste acestora o mare „surpriza“.

Din surse autorizate ale Ministerului Educatiei si Cercetarii am aflat ca pe 15 ianuarie 2007 vor fi publicate pe site-ul institutiei guvernamentale, potrivit legii, variantele de subiecte pentru examenele de la Testele Nationale si Bacalaureat. Toate bune si frumoase, numai ca viitorii candidati vor avea surpriza sa constate ca, doar cu cinci luni înainte de organizarea celor doua sesiuni, grupurile de lucru, organizate sub directa supraveghere a ministrului Hardau, au pregatit câte o suta de subiecte (variante) pentru fiecare disciplina de examen. Este o premiera în istoria acestor examene, mai ales ca, o data cu aparitia noii metodologii de organizare si desfasurare a examenelor, din vara anului trecut, si de teama sa nu se mai repete incidentele de la sesiunile anterioare, însusi ministrul a declarat ca „pe 15 ianuarie 2007 se vor redacta 30-40 de asemenea variante de subiecte pentru fiecare disciplina în parte“. Altfel spus, în haosul ce domneste în învatamânt a mai aparut o nenorocire, cu urmari foarte grave pentru elevi: cei din clasa a VIII-a vor studia si învata 300 de variante de subiecte (la Româna, Matematica si Geografia României sau Istoria românilor), iar cei de clasa a XII-a vor „înnebuni“ pe 500 de subiecte pentru probele scrise (600 pentru cei care dau si la limba materna) si înca 200 pentru proba orala, cea de la Româna si Limba straina (respectiv 300 pentru nationalitati). Mai mult, daca anul trecut s-au pregatit cinci variante de subiecte pentru fiecare disciplina si tot s-au gasit greseli în redactare si scapari din programa de specialitate, dar la 100 de variante, ce se va întâmpla, în conditiile în care „grupurile de specialisti“ nu au avut la dispozitie decât doua luni si jumatate?

„Exagerare, fara motive reale“
„Daca va aparea pe site câte o suta de variante de subiecte pentru fiecare disciplina în parte, dupa parerea mea, este o exagerare, fara motive reale. Cel mai grav este faptul ca, pâna la sfârsitul anului scolar, elevii din clasele terminale vor lasa la o parte toate celelalte discipline si vor învata numai la acestea. Adica, vor învata mecanic. Sper sa se publice si baremele. În opinia mai multor cadre didactice era mai bine sa se faca doar câteva modele, astfel încât elevul sa se poata orienta asupra modului de asimilare a materiei“, ne-a declarat Sergiu Gârlesteanu, directorul Scolii nr. 197 din sectorul 6 al Capitalei. La rândul sau, profesorul de istorie Alexandru Talmaci, de la Liceul „E. Racovita“, se întreaba: „Va dati seama câte greseli se vor strecura în formularea si redactarea temelor si câte probleme vor aparea la capitolul interpretari si rezolvari de subiecte care pot depasi cu mult programele scolare sau despre care elevii nici macar nu au auzit în timpul orelor de curs“. Asadar, daca ne uitam pe Metodologia de organizare a Bacalaureatului, putem citi, negru pe alb, la articolul 32, urmatoarele: „Variantele de subiecte sa fie proiectate astfel încât tratarea lor sa angajeze cât mai multe posibilitati de analiza, de sinteza si de generalizare din partea candidatilor; sa asigure o cuprindere echilibrata a materiei studiate, sa aiba grad de complexitate corespunzator continutului programelor scolare si programelor de Bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit; baremele sa fie elaborate astfel încât sa se asigure unitatea de evaluare la nivel national“. Cu toate dezbaterile privind simplificarea materiei de la disciplinele de scoala, cu scopul ca elevii sa învete ceea ce este important pentru pregatirea si profesionalizarea lor, iata ca Mihail Hardau da totul peste cap, alimentând mai mult haosul din învatamânt.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2007

25-26 iunie Limba româna (oral)
26-27 iunie Limba materna (oral)
27-28 iunie Limba straina moderna (oral)
29 iunie Româna (scris)
2 iulie Limba materna (scris)
3 iulie Proba obligatorie a profilului (scris)
4 iulie O proba la alegere din aria curriculara a specializarii (scris sau practic)
5 iulie O proba la alegere din alte discipline (scris sau practic)

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 13.01.2007 13:27 | 3377 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (26)

0 0

13.01.2007 20:49 iby_ke

15 ianuarie 2007 este data aparitiei dar la ce ora?????????

0 0

13.01.2007 21:24 crina_butarescu - Autor

Parca s-a respectat vreodata ora anuntata..:)

0 0

13.01.2007 21:55 otto

Bun... Si ce crede ministerelul nostru, ca ne baga in bezna din aceasta cauza? Eu unul n-o sa rezolv aceste teste in locul elevilor, imi continui programa!

0 0

13.01.2007 23:53 corina_jga

Vai de noi si, mai grav, vai de elevi! Vor fi nauciti.

0 0

14.01.2007 14:04 sdiana

Vedeti aici ce a afirmat ministrul Hardau referitor la subiectele pentru Testarea Nationala!



"Subiectele pentru bac, disponibile pe Internet

12 Ianuarie 2007, Realitatea Românească



La 15 ianuarie vor fi publicate pe pagina electronică a Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEdC) variantele subiectelor de la Bacalaureat. Înainte de examen va fi tras la sorţi numărul uneia dintre aceste variante. Timp de o lună după publicarea subiectelor de la Bacalaureat pe Internet, MEdC aşteaptă observaţii legate de acestea, a declarat Mihail Hărdău, citat de NewsIn. Şi asta, deoarece este posibil să existe unele erori, subiectele urmând să fie perfectate. După această perioadă, la 15 februarie, subiectele vor fi publicate în broşuri şi distribuite în mod gratuit şcolilor.



Ministrul a arătat că în total au fost elaborate 12.000 de subiecte pentru toate materiile. Broşurile vor intra în biblioteca şcolii, unde vor putea fi consultate şi vor constitui baze de exerciţii pentru anii viitori.



Decizia de publicare a acestor subiecte a fost luată în urma analizei a ceea ce s-a întâmplat în vară, când subiectele la limba şi literatura română de la Bacalaureat au intrat în posesia unei jurnaliste, iar ministerul a decis refacerea tuturor subiectelor.



Măsură de echitate



Potrivit ministrului Educaţiei, publicarea subiectelor de Bacalaureat pe Internet va elimina sentimentul de nedreptate a unor elevi şi părinţi, care consideră că doar persoanele sus-puse ajung să fraudeze sistemul. Astfel, această măsură vine în sprijinul unei echilibrări de poziţionare în societate. Hărdău a explicat că şi el, în calitate de cadru didactic, practică acest sistem de multă vreme, întotdeauna afişând subiectele care acoperă întreaga materie înainte de examen.



În legătură cu modul de abordare a materiei de la Bacalaureat, ministrul a arătat că acesta nu se va schimba prin publicarea subiectelor pe Internet, doar că elevii vor realiza dificultatea subiectului. El a apreciat că subiectele au fost parcurse, dacă profesorii au pregătit toată materia la clase, nefiind nevoie de un mod de pregătire special.



Având la dispoziţie subiectele, elevii vor putea aprecia gradul lor de dificultate, dar şi cât de bine sunt pregătiţi, dispărând astfel sentimentul de nesiguranţă. În ceea ce priveşte conţinutul subiectelor pentru Bacalaureatul din acest an, subiectele vor fi grupate în funcţie de dificultate. Ministrul a explicat că subiectele sunt concepute în aşa fel încât unele să fie accesibile pentru marea masă a elevilor, unele de nivel mediu şi unele pentru vârfuri.



Mihai Hărdău a adăugat că şi subiectele la Testele Naţionale vor fi publicate pe Internet, dar acestea vor fi puse mai târziu, pentru a nu distrage atenţia elevilor de la materia de la clasă. El a apreciat că un alt avantaj al publicării acestor subiecte ar fi că profesorul îşi poate adapta ora la ceea ce se cere pe plan naţional. Profesorii pot fi astfel controlaţi de părinţi dacă predau întreaga materie, prin intermediul elevilor."

0 0

14.01.2007 14:37 iby_ke

Va mai exista simulare bacalaureat????

0 0

14.01.2007 21:19 simona

dar la testarea nationala cand se vor afisa? Dl Hardau spunea si ceva de TN tot pe 15 ianuarie sau s-a razgandit?

0 0

15.01.2007 05:54 paul19

5:53 15 ian n-au aparut subiectele:))

0 0

15.01.2007 11:00 sdiana

Ministerul Educaţiei şi Cercetării publică pe www.edu.ro variantele de subiecte pentru toate disciplinele examenelor naţionale din 2007

15.01.2007



Ministerul Educaţiei şi Cercetării publică astăzi, 15 ianuarie, la ora 14.00, pe site-ul http://www.edu.ro/, variantele de subiecte pentru toate disciplinele examenelor naţionale din 2007, conform Metodologiilor de organizare şi desfăşurare a examenelor, aprobate în data de 31 august 2006, prin Ordin al Ministrului.

Serviciul Naţional de Evaluare şi Examinare a realizat câte 100 de variante de subiect pentru fiecare disciplină de examen, din care se va alege, în ziua probei scrise, prin tragere la sorţi, numărul variantei de subiect. Subiectele au fost concepute în conformitate cu programele şcolare şi cu programele de examen, avându-se în vedere o cuprindere echilibrată a materiei studiate. Totodată, fiecare variantă conţine probleme sau întrebări cu grade diferite de dificultate, pentru a permite evaluarea corectă a performanţelor candidatului.

Formularea subiectelor s-a realizat astfel încât să angajeze capacităţile de analiză şi sinteză, precum şi creativitatea candidaţilor. Gradul de complexitate a variantelor corespunde conţinutului programelor şcolare, permiţând rezolvarea în timpul alocat examinării.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării supune variantele publicate unei dezbateri publice, până la data de 16 februarie, care să dea prilejul tuturor celor interesaţi să atragă atenţia cu privire la itemii ale căror soluţii sunt dependente de interpretare. În acest scop, Inspectoratele Şcolare Judeţene vor realiza pilotarea itemilor. Dacă se vor semnala cazuri de subiecte care necesită reformulări, variantele respective vor fi revizuite, urmând ca forma definitivă a acestora să fie publicată în data de 17 februarie.

În următoarele două luni, SNEE va realiza traducerea tuturor variantelor de subiecte în limbile minorităţilor naţionale, conform metodologiilor.

Pentru a asigura acces la variantele publicate, inspectoratele şcolare se vor preocupa de crearea, până în data de 22 ianuarie, a cadrului logistic pentru ca unităţile şcolare, cadrele didactice şi elevii să le poată consulta.

Publicarea în termen util a variantelor de subiect asigură o mai mare transparenţă a sistemului de evaluare, dar şi posibilitatea elevilor de a-şi organiza eforturile de pregătire pentru examen. La rândul lor, cadrele didactice vor avea repere mai clare, precum şi un material util pentru perioadele de fixare / consolidare a cunoştinţelor elevilor pentru examene.

Numărul mare de variante concepute oferă, pe de o parte, un instrument performant de autoevaluare şi, pe de altă parte, descurajează încercările de abordare a examenului prin memorarea rezolvărilor. Considerăm că publicarea variantelor de subiect vine în întâmpinarea eforturilor elevilor de a se pregăti eficient pentru examene, dând şanse egale tuturor candidaţilor, indiferent de mediul din care provin aceştia. Acest pas important se înscrie pe linia eforturilor constante ale Ministerul Educaţiei şi Cercetării de a sprijini elevii pentru obţinerea unor performanţe cât mai bune.



Biroul de presă

0 0

15.01.2007 14:30 crina_butarescu - Autor

Subiectele au aparut.Asa e,limbile straine lipsesc.

0 0

15.01.2007 18:53 yo_lau92

ma da unde gasesc acu subiectele???;-? k habar nam nu le gasesc

0 0

15.01.2007 19:18 crina_butarescu - Autor

http://subiecte2007.edu.ro/

0 0

15.01.2007 19:21 yo_lau92

msk mult:"> dak vreti sa vb adica kre vrea sa ma caute pe mess la idu yo_lau92

0 0

15.01.2007 19:21 corina_jga

Subiectele pentru lb. straine exista... probele E, F, toate filierele...

0 0

15.01.2007 20:29 nadelus

Mai "fura" subiectele, daca ai cui sa le vinzi!

0 0

15.01.2007 20:58 crina_butarescu - Autor

Corina,nu la gasesc pentru franceza!E croata,sarba,italiana,germana!!:(

0 0

15.01.2007 23:25 corina_jga

Pentru subiectele la limbi moderne. Trebuie un pic sapat. La fiecare dintre lnk sunt variante de subiecte. Nu am avut rabdare sa vad daca se repeta.

proba E: http://subiecte2007.edu.ro/bacalaureat/proba_E/filiera_teoretica/profil_uman/specializarea_filologie/limba_moderna/

proba F: http://subiecte2007.edu.ro/bacalaureat/proba_F/filiera_teoretica/profil_real/limba_moderna/

http://subiecte2007.edu.ro/bacalaureat/proba_F/filiera_teoretica/profil_uman/specializarea_stiinte_sociale/limba_moderna/


Mult succes, ca acum "avem materie", vorba lui Caragiale.

0 0

15.01.2007 23:29 corina_jga

crina, cred ca te-ai uitat la proba C... acolo nu sunt, evident...

0 0

15.01.2007 23:32 crina_butarescu - Autor

Dupa lupte seculare de vreo trej`de minute,le-am gasit.Multumesc mult!Scrieti,baieti..!

0 0

16.01.2007 18:02 happiness

Copiii nostri erau si asa aglomerati,de acum e clar ca vor innebuni incercand disperati sa faca cat mai multe subiecte din cele propuse,si oricat de studiosi ar fi,pe toate nu au cum sa le acopere!Ma gandesc cu groaza,peste cativa ani,cand fetita mea va fi in clasa a 8 a,ce Dumnezeu vor mai inventa pentru a ii distruge pe copiii astia?Daca macar ar invata chestii utile si practice,dar asa...nu vad de ce as forta-o pe copila mea cu imaginatie sa toceasca nu stiu ce lucruri inutile...

0 0

18.01.2007 09:15 angyborcea

nu mi se pare normal ca in ianuarie sa publici atat de multe variante. fiecare profesor daca este intrebat spune ca este usor la materia lui, dar sa nu uitam ca noi ne-am specializat fiecare in domeniul lui, asa ca sa fim bucurosi al sfarsit daca vom avea elevi acre sa reusesca sa treaca de 2-3 ori prin toate variantele

0 0

18.01.2007 21:24 mmihaela66

Nimic nu este normal in societatea noastra -iar in ministerul "educatiei " cu atat mai mult. Profesorul care afirma ca subiectele sunt usoare ori nu lea citit integral(romana) ori nu lea rezolvat la mate. Cred ca foarte putini profesori au vazut si analizat subiectele - dovada ca la 3 zile de la apritie sunt foarte putine comentarii.

0 0

19.01.2007 00:04 emil

Acest "mecanism" va indeparta, categoric, elevii buni, care invata.

Este inca un pas spre mediocritatea de care se "plangea" seful statului!

0 0

19.01.2007 17:44 sdiana

La matematica partea a III-a este destul de grea pentru copii.

Sunt prea multe variante pentru timpul ramas pana la examen.

Pentru cei care acum sunt clasa a VII-a este destul de bine. Au destul timp sa lucreze acele exercitii care necesita cunostinte deja parcurse.

Dupa parerea mea, acum ar fi trebuit sa foloseasca doar 50 de variante la fiecare disciplina si celelalte sa se adauge pentru cei de anul viitor.

0 0

21.01.2007 18:11 laurentziu_roshu

noul sistem nu favorizeaza gândirea creativa , fiindca elevii vor incerca sa invetze relativ mecanic doar aceste variante, le va scadea interesul pentru orice alte probleme continute in programa scolara , sau care pot avea si un caracter practic, din care ar fi putut invatza ceva util.

0 0

21.01.2007 18:13 laurentziu_roshu

Am rezolvat cu elevii mai multe astfel de variante, si deja am observat ca au aparut unele incercari de memorare a solutiilor acestor variante. La matematica , la partea de grila , unii elevi au inceput sa faca niste tabele in care scriau numarul variantei,al exercitiului si raspunsul corect la exercitiu(adica A , B , C, sau D). Un elev era in stare sa spuna raspunsul exercitiului grila din memorie doar in momentul in care vede cum arata exercitiul(dar fara sa stie sa-l rezolve logic !)

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN