Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Hărdău, somat să traducă subiectele de bac

Părintele unui elev maghiar care studiază la şcoală în această limbă a considerat că Ministerul Educaţiei i-a discriminat copilul atunci când nu a postat pe site subiectele la examenele naţionale în limba maghiară. El a depus în acest sens o petiţie la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, CNCD. "Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu are nicio scuză pentru faptul că nu a postat pe site subiectele examenelor naţionale traduse în toate limbile minorităţilor. El a încălcat astfel un drept constituţional, acela de a învăţa în limbile minorităţilor. Ca să nu mai vorbim de egalitatea de şanse", ne-a declarat Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele CNCD. Ministrul educaţiei, Mihail Hărdău (foto), a negat că ar fi vrut să-i discrimineze pe elevii aparţinând minorităţilor naţionale. El a adăugat că traducătorii vor pune pe site subiectele traduse abia după ce acestea vor avea o formă definitivă, dar nu mai devreme de două luni. Hărdău consideră că nu se poate vorbi despre un avans de două luni în favoarea elevilor de naţionalitate română, deoarece aceste subiecte ar putea suferi modificări în urma dezbaterii publice. Variantele definitive pentru disciplinele în limba română vor fi anunţate abia pe 16 februarie. Minorităţile naţionale care beneficiază de învăţământ în limba maternă sunt: armenii, bulgarii, croaţii, grecii, germanii, italienii, maghiarii, polonezii, ruşii lipoveni, sârbii, slovacii, cehii, tătarii, turcii, rromii şi ucrainenii. (Daniela Şerb)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 20.01.2007 12:36 | 2119 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (6)

0 0

21.01.2007 19:29 budurc

Nu cred ca se numeste discriminare faptul ca subiectele au fost postate in limba oficiala a tarii.

0 0

21.01.2007 23:28 emese_d

Si eu am invatat la sectia maghiara, dar nu tin minte sa-mi fi tradus cineva vreodata subiectele. Oare cum am avut mereu 9-10 la examene si la olimpiade? La lb. romana si lb. maghiara erau in limbile respective, deci OK, la matematica abia sunt cateva cerinte pe care ar trebui sa le inteleaga oricine a terminat 12 clase, la alte materii la fel! Elevul trebuie doar sa inteleaga ce are de facut, raspunsurile pot fi date in orice limba vrea el. Ce e atat de greu sa intelegi ce ti se spune? Nu le cere nimeni sa se exprime corect in limba romana, dar sa inteleaga niste sarcini, niste cerinte, ... macar atat!

Mai sunt si ISJ-urile si profesorii de specialitate care ar putea sa traduca subiectele... Poate vorbesc prostii si intr-adevar exista la unele materii subiecte care contin multi termeni de specialitate... da, acolo chiar poate fi nevoie de traducere. Important e sa fim oameni si sa nu sarim imediat ca suntem discriminati.

0 0

22.01.2007 00:27 otto

Sunt de acord ca un tanar care da bacul trebuie sa stie limba oficiala a tarii.. DAR! Sa nu uitam de copiii maghiari din clasa a 8-a (mai ales din mediul rural), care au avut sansa (mai bine zis nesansa) de a creste numai printre unguri, singurele "clipe" in care puteau invata limba fiind cele 4 ore/saptamana de limba romana.. Este lesne de inteles ca numai cei mai buni au reusit sa invete cat de cat limba romana.. Eh si acum MAREA DISCRIMINARE: subiectul la Lb. Romana este aceeasi cu etnicii romani (ceea ce mi se pare o mare prostie), iar faptul ca Geografia Romaniei este tot in lb romana mi se pare un ABUZ. Asa ca.. in cazul celor mici se poate vb. de discriminare, dar in tara aceasta niste rahati de politicieni cum sunt cei de la udemereu nu vor sesiza niciodata aceste fapte..

0 0

22.01.2007 22:11 loreley

suntem romani, e de bun simt sa stim romaneste! in sua- pe care o tot avem ca model- nu stii limba engleza, nu se discuta! iar sa fim noi mai catolici decat papa... sa invete romaneste! e foarte bine ca stiu maghiara(de fapt ar trebui sa le fie rusine daca nu ar sti, fiind etnici maghiari) dar a fi bine sa invete si ceva romana.

0 0

23.01.2007 14:53 roxana

Pai, hai sa facem ceva traduceri si pentru etnia romilor, ca sunt mai multi, si poate vin la scoala ... apropo de programul integrarii...

0 0

23.01.2007 22:31 vioscout

Chiar daca nu ne convine, va trebui sa intram in normalitate. Reclamatia este corecta, indiferent de doza de nationalism care va bantuie...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN