Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Grija pentru tineretul pierdut



Sint frecvente analizele, comentariile, chiar vaietele pe marginea educatiei „tineretului“. Am citit ieri un articol semnat de Mircea Cartarescu in care erau reluate teme foarte cunoscute. La ce bun educatia cind marii politicieni sau bogatani nu au nici o treaba cu gramatica limbii romane? La ce bun sa te chinuiesti cu elevii de gimnaziu sau de liceu cind oricum adevarata fascinatie o exercita nasterea Monicai Columbeanu in direct (un interes exgerat de media - 4 puncte de rating nu e mare lucru, totusi)? Exista totusi citeva erori si prejudecati in aprecierea „educatiei tineretului“ in dezbaterile de la noi.

Mai intii, invatatura este perceputa ca un set de reguli universal recunoscute, ceea ce poate fi valabil in cazul gramaticii, dar nu si al literaturii, de exemplu. Prea multi tineri ies din liceu fara sa stie regulile minime ale dezbaterii si ale tolerantei in cadrul unei dezbateri. Mai grava decit lipsa de educatie gramaticala mi se pare lipsa de educatie a dialogului. Nu se fac destule exercitii de vorbire si de scriere coerenta (nu doar corecta) la scoala. Exista in continuare ura pentru dialog sau frica de comunicare. Manualele alternative aveau si acest scop de democratizare a discursului, cit o fi el de incorect gramatical. Nici macar asta nu am reusit.

Pe de alta parte, frica de media venita din partea profesorilor, a conservatorilor are si note comice. Trebuie sa-ti alegi totusi un motiv serios de frica, nu doar citeva fite populare din showbizul romanesc. Asistam la o schimbare de algoritm de consum. Textul scris pierde teren, dar nu neaparat in fata imaginilor, ci in fata noilor limbaje impuse de Internet si de televiziune (sa mai amintim ca cititorii de calitate au fost dintotdeauna o minoritate?). Pina la urma, am intilnit multi oameni care au citit enorm, dar nu neaparat cele mai bune carti. Asta se poate intimpla si cu televiziunea sau cu netul. Ba chiar exista invatati care au afirmat ferm ca „literatura nu educa“. Educatia se poate face mai ales la nivelul comportamentului, al atitudinii. In rest, nu ar trebui sa ne sperie atit de rau ce consuma tinerii nostri. Ar trebui sa ne ingrijoreze, eventual, felul in care o fac. Audienta in cazul unor Gigi sau Monica poate insemna si un mare volum de ceea ce am putea numi „vizionare ironica“. Dar deja intram in detalii prea fine pentru a fi masurate.

Ideea principala ar fi: daca masuram cultura tineretului cu instrumente vechi, nu facem decit sa intram intr-o clasica neintelegere intre generatii. Am constatat ca un tip cu 10 ani mai tinar priveste mult mai inteligent la televizor. Iar un pusti cu 15 ani mai tinar are un alt simt al Internetului, asa cum eu am un simt mai dezvoltat in orientarea printre texte. E mai mult o dilema despre un filtru al informatiei. Dar ramine intotdeauna o provocare pentru orice sistem de educatie perfectionarea accesului si a orientarii individului in spatiul de informare. Toata lumea vorbeste despre scoli sau manuale. Nu prea conteaza ce scrie in ele, va asigur. Conteaza foarte mult cum discuta profesorul temele mentionate acolo. Se vorbeste prea putin insa despre cit de opace sint bibliotecile din Romania, despre cit de greu ajungi sa citesti daca nu esti in mediul universitar, despre accesul incomparabil mai greu la text. Sa nu fetisizam cuvintul scris si sa nu fantazam apocaliptic. S-ar putea sa existe si alte forme de inteligenta educata pe planeta asta.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: maria | 24.01.2007 03:51 | 971 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (3)

0 0

24.01.2007 16:08 iby_ke

Problema cea mai mare este cu chiulul elevilor de liceu... ce e de facut???

In clasele IX - X nu se exmatriculeaza. Numarul absentelor este peste 100 abs. nemotivate, sau mai exista si varianta de a cumpara motivari... Profesorii ce pot sa faca??? Sunt punctate duba chiulul elevilor... sau daca sunt multi corigenti cadrul didactic nu obtine punctele maxime in cazul evaluarilor... ce e de facut???

0 0

24.01.2007 21:35 andronescu

Elevii nu au disciplina dialogului,raspunsurile vin in grup sau in "turma",le este teama sa isi asume niste raspunsuri.Gindirea nu se poate forma decit prin lectura,chiar si pe internet pot citi dar nu au rabdare.Nu pot veni cu solutii dar nu este bine de loc.Am avut o actiune cu ocazia unirii ,abia am putut sa ii fac sa spuna ceva despre Alex. Ioan Cuza...nu acest lucru a fost grav ,dar le-am pus niste picturi de N.Grigorescu pe fondul muzical al baladei lui C.Porumbescu,cind i-am intrebat ce melodie este nu a stiut nici-un elev din circa 60.Nu stiu ce solutii sa propun!!!

0 0

24.01.2007 21:49 vioscout

Acesta este trendul impus de Europa, interesul scazut pentru educatie pe de o parte si, importanta "culturii media", care prezinta "marile personalitati" care au facut averi fabuloase ...fara carte.

Nu va mai mirati si incercati sa intelegi ca intr-un sistem anchilozat condus ineficient/incompetent, nu poti cere nimanui performanta. Uitati/va la curricula, la plaja orara si veti constata ca acesti copii si tineri nu mai au timp denimic. Doar 1% sunt robotii cartii, cu care ne mandrim de fapt, olimpicii. Problema de fond pentru mine este ce fac cu ceilalti 99%, valorile oricum se vor duce in sus. Gigele patria te vrea prost, este optimul guvernamental...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN