Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Elevii care muta scoala in sufragerie

Cel putin 30 de copii din Romania, perfect sanatosi, invata carte la ei acasa, cu parintii pe post de profesori. Pe masura ce micutii cresc, mama si tata devin educatori, invatatori, profesori, care invata pedagogie din carti de specialitate si preluand metode aplicate in tarile cu traditie in domeniu.

Legile romanesti nu recunosc aceasta forma de pregatire. Iar daca lucrurile nu se schimba, copiii educati la domiciliu vor avea cunostinte si competente pe care nu le va certifica nicio hartie. Pentru siguranta, parintii i-au inscris la o scoala particulara din Marea Britanie, unde urmeaza cursuri on-line.

Clopotelul suna in sufragerie

In casa familiei Curcubet, din Odorheiu Secuiesc, la noua dimineata, David (10 ani) incepe lectiile din manualele de clasa a IV-a, cu mama, care este casnica. In acest timp, Joszef, unul dintre cei mai buni prieteni ai baiatului, isi toceste coatele in banca lui de la scoala, inconjurat de colegi si supravegheat de doamna invatatoare.

Acasa, respectiv la scoala, baietii invata aceeasi materie. In pauze insa, David nu alearga pe coridoare, nu trage fetele de codite si nici nu "savureaza" cornul cu lapte la intrecere cu prietenii.

Colegii lui de "scoala" sunt cei trei frati: Ilie (4 ani), Matia (6 ani) si Estera (8 ani). Pe post de educatoare si invatatoare - mama, care a urmat studii postliceale de asistenti medicali si scoala de diaconi in Ungaria.

Tatal, absolvent de Teologie, este pastorul bisericii presbiteriene din oras si profesorul de istorie si geografie al copiilor. Cand vor simti ca materia ii depaseste, parintii spun ca vor plati meditatori. Pana atunci, spera insa ca statul va schimba legea pentru ca micutii sa invete acasa, dar sa fie examinati la scoala.

Ora are 20 de minute

Sufrageria familiei, un fel de sala de clasa, e plina de rafturi ce se indoaie sub greutatea atlaselor si a enciclopediilor. Peretii sunt decorati cu harti si planse, de la tabelul lui Mendeleev la imagini cu animale in salbaticie.

Orarul copiilor este clar stabilit, fiecare curs dureaza 20 de minute si incepe cu o recapitulare a ceea ce s-a invatat in ziua precedenta. Nu se acorda note, dar de doua ori pe an copiii dau examen. Pe langa manualele aprobate de Ministerul Educatiei, familia foloseste cartile unei edituri americane, specializata pe produse de invatare pentru copiii scoliti acasa.

"Este o metoda care uneste familia"

In Romania, familia Curcubet este cea mai experimentata in domeniul educatiei la domiciliu. Au invatat de la prieteni americani si studiaza permanent lucrari de specialitate.

"Este o metoda care uneste familia, pentru ca parintii si copiii invata impreuna. Cei mici au mai mult timp liber, orele lor sunt scurte. Iar procesul de invatare implica participarea la activitati extracurriculare, in medii cu oameni de varste diferite, ceea ce-i ajuta la socializare", numeste Gabriel Curcubet avantajele pe care familia lui le vede in acest sistem.

Parerea psihologului: confuzie de roluri

Cu argumente logice sau de ordin sentimental, parinti, psihologi si specialisti se impart in doua tabere. "Copilul este confuz, pentru ca nu face distinctia intre rolul de membru al familiei si cel de elev. Nu intelege nici unde se termina rolul de tata si incepe cel de educator", spune psihologul scolar Dana Draghici. Ea este de parere ca parintele nu are cum sa fie un bun dascal fara o pregatire in domeniu.

"Este o intreaga stiinta sa fii dascal. Este ciudat ca cineva crede ca poate inlocui un specialist, chiar daca acel cineva este parinte si are cele mai bune intentii", spune psihologul.

Levente Kovedi, fost invatator, a renuntat la scoala pentru a-si instrui acasa propriii copii. "Intr-o saptamana, un invatator nu face la scoala cat facem noi acasa, in patru ore", este concluzia lui.

Ministrul educatiei, Mihail Hardau, spune ca ar accepta acest sistem de educatie alternativa pentru ca "au si ei dreptul la educatie". Insa, in noua Lege a invatamantului preuniversitar, care va fi supusa in curand dezbaterii publice, acest proiect nu este inclus.

"Nu ne-au convins ca ar fi un sistem avantajos si ce garantii am avea privind calitatea educatiei?", este pozitia Lilianei Preoteasa, director in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. "Acesti parinti pot avea insa o initiativa legislativa si pot cauta un parlamentar care sa o sustina", conchide ea.

CONFUZIE

Invatamant obligatoriu si nu prea

Legislatia romaneasca prevede ca invatamantul de zece ani, intr-o forma recunoscuta de stat, este obligatoriu. Legea invatamantului arata ca parintii care nu-si dau copiii la scoala risca amenzi intre 50 si 200 de lei, insa exista o confuzie totala in privinta autoritatilor care ar trebui sa aplice aceasta amenda. Liliana Preoteasa spune ca parintii care refuza scoala pentru copii nu trebuie amendati, ci convinsi ca fac o greseala.

LA ALTII

Legi permisive in America

In Marea Britanie, astazi, sunt educati acasa aproximativ 50.000 de copii.

In Statele Unite ale Americii, in 2003, numarul lor era de 1,1 milioane, aproximativ 2,2a din elevii Americii.

SUA, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelanda si Australia au cele mai permisive legi in ceea ce priveste aceasta practica. Educatia la domiciliu a aparut in secolul al XIX-lea, ca o consecinta a distantelor mari pana la scoala. (Andreea Ciuperca)
Evenimentul zilei

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 26.01.2007 08:18 | 1471 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (6)

0 0

29.01.2007 17:38 happiness

Nu e asa de usor sa predai,de fapt este greu de tot si necesita nu doar cunostinte,ci si fler,tact si o oarecare distanta,zic eu,de elevi...Eu ca mama nu am reusit de exemplu sa predau engleza la grupa fetitei mele,am incercat,dar pur si simplu nu a mers.In plus,ceea ce iubesc copiii la scoala e tocmai acea atmosfera destinsa creata de joaca printre colegi,sociabilizarea care in cazul expus nu inteleg cum se realizeaza.

0 0

29.01.2007 18:14 codruta25

nu cred ca este o metoda chiar buna eu cred ca un copil trebuie sa stie sa faca diferenta intre familie scoala profesori ori daca noi nu ii dam posibilitatea acestui copil sa faca distinctiile necesare oare el nu devine "confuz" asta este parerea mea si daca gresec imi pare rau

0 0

30.01.2007 23:39 criprof

Si eu ma gandesc sa infiintez clasa I in sufragerie, clasa a II-a in bucatarie si clasa a III-a ...in baie.

0 0

02.02.2007 19:40 imbuz06

De ce nu? Sa li se dea posibilitate sa participe la orice examen/ evaluare; daca obtin calificative/ note de trecere, totul e OK; parerea mea.

0 0

05.02.2007 19:00 despina6

Ciudata mentalitate....Ma intreb cum vor face fata acesti parinti pretentiilor programelor scolare din gimnaziu si liceu. Cati meditatori isi vor permite sa le puna copiilor lor????

Sunt uimita sa vad cat de mult le place unora sa complice lucrurile....Acesti parinti in opinia mea sunt inconstienti. Si-au asumat o raspundere uriasa, mai ales ca la noi in tara inca nu sunt recunoscute astfel de studii facute acasa.

Imi mai pun inca o intrebare....Ce s-ar intampla daca am face toti studiile acasa cu tata si cu mama? E de-a dreptul aberant sa poti crede ca vei fi la acelasi nivel cu cei care fac scoala de stat....

Cred ca acest mod de invatare e un fel de intoarcere in timp. Din moment ce exista oameni specializati sa faca asa ceva, din moment ce invatamantul e gratuit ( ma refer la dascalii platiti de stat pentru asta ) sa vii tu ca parinte si sa experimentezi pe proprii copii veleitatile tale de dascal, mi se pare total nepotrivit.

Consider ca acesti copii sunt victime ale inconstientei parintilor lor si ar trebui sa nu se accepte asa ceva decat eventual atunci cand scoala este mult prea departe de casa.

0 0

23.02.2007 15:24 aur

Consider ca fetita mea este victima educatiei la "turma". Am trimis la scoala un copil f bine educat. Acolo a auzit primele injuraturi, suporta zilnic un copil care hohoteste in ora, unii profesori care tipa, un orar care o face sa fie incet, incet un robot. Oare specializatii pot face fata spiriutului de turma, obligatiilor scriptice, alergaturii dupa puncte - credite?

Uneori as fi vrut ca fata sa participe la cursuri acasa la prof cu 5-6 copii si sa dea o testare la sfarsit decat sa mearga la scoala unde am platit ceva ca sa le facem o sala de clasa omeneasca.

Un om cu morala valoreaza cat 10 informati smecheri care sunt absolventi de scoli cu profi experimentati.

In cazul asta nu stiu cine e victima.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN