Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scoala romaneasca, blocata in era "cenusie"

Ca educatia reprezinta un sector care sufera inca in Romania, e o chestiune cu care aproape ne-am obisnuit. In continuare, la tara, elevii strabat la pas kilometri intregi pentru a ajunge la orele de curs, dotarile cu calculatoare sunt ca si inexistente in mediul rural, autorizatiile sanitare sunt o serioasa problema pentru multe centre scolare etc. Pe acest fundal, e limpede ca invatamantul are nevoie de schimbari profunde.
Potrivit lui Alexandru Crisan, presedintele Centrului Educatia 2000, "programele din invatamantul romanesc sunt inca foarte centralizate, formarea cadrelor didactice este deficitara, iar invatarea este neatractiva pentru elevi, pentru ca se practica in continuare o "scoala cenusie", in care conteaza cunostintele si nu adevarata cunoastere, iar profesorii sunt prea putin atenti la adevaratele nevoi ale elevilor. Fata de alte tari membre UE, exista importante decalaje la nivelul curriculei si programelor scolare".

"Trei sferturi dintre profesorii romani sunt mediocri"

Cu ocazia seminarului "Integrarea in Uniunea Europeana si schimbarea in educatie", Crisan a mai adaugat ca in Romania se lucreaza inca dupa sistemul vechi, in care se pune accent pe toceala si mai putin pe dezvoltarea abilitatilor creative ale elevilor.
"Mai practicam o scoala in care invatatul pe de rost este preferat gandirii creative si individuale (...), o educatie in care copiii trebuie sa stea cuminti in banci si sa-l asculte pe profesorul care vorbeste, in loc sa avem o adevarata interactiune colectiva. Nu mai vorbesc de ceea ce inseamna spatiul public scolar, ceea ce nu face referire numai la cladire, ci si la contextul scolar. Scolile obisnuite romanesti sunt inca cenusii, mai rau ca inainte de '89. Trebuie mai multa culoare, vivacitate. Nu numai culoarea trebuie schimbata, ci este nevoie de un model de educatie dinamic."
In opinia presedintelui executiv al organizatiei, doar un sfert din cadrele didactice pot fi considerate elite, restul fiind de nivel mediocru.
"Avem un corp profesoral bine format, de elita. Din pacate, majoritatea este mediocra. Sigur, asta pentru ca nu exista nici motivarea", a mai declarat Crisan. (Stefan Stanciu)
Vineri 26.01.2007 , RR.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 27.01.2007 19:32 | 952 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (2)

0 0

29.01.2007 21:39 vioscout

Dar cine sa-l auda pe Alex Crisan? Nu-i membru in partidul X, nu face reclama la... Zaraza s.m.a.

In schimb este un specialist care gandeste, este periculos pentru cenusii ministeriabili, reprezinta o alternativa educativa demna de toata lauda, apreciata in vest si in consecinta, trebuie... marginalizat.

0 0

29.01.2007 22:06 lacra_iuli

Din pacate are perfecta dreptate d-nul Crisan, dar mai grav este ca multe din cadrele didactice nici nu doresc o schimbare. Spun acest lucru deoarece de sapte ani de cand lucrez in alternativa educationala Step by Step, sunt foarte putine colege care sunt reticente la nou.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN