Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Nebunia meditatiilor


Profesorii care predau la clasele a VIII-a si a XII-a trebuie sa faca ore suplimentare de pregatire cu elevii pentru Testele nationale si Bacalaureat, potrivit metodologiei de examinare. Desi orele de pregatire ar trebui sa aiba loc la scoala, gratis, in fiecare saptamana, atat elevii, cat si dascalii par sa prefere meditatiile particulare. Pentru sedinta la o materie parintii platesc aproximativ 30 de lei.

Decizia Ministerului Educatiei de a afisa pe internet variantele de subiecte pentru examene , la adresa www.subiecte2007.edu.ro, este, in opinia reprezentantilor ministerului, si o modalitate de a elimina „moda” meditatiilor. In realitate, publicarea subiectelor nu a facut decat sa relanseze trendul pregatirii in particular, in conditiile in care la ore se lucreaza subiectele de pe net si mai putin alte teste.

„Cred ca acum ai nevoie de mai multe meditatii ca oricand, pentru ca variantele la limba romana sunt extrem de dificile”, spune Cristina, eleva in clasa a VIII-a la o scoala bucuresteana. Opinia ei in legatura cu variantele de subiecte pentru Limba si literatura romana, la Testele nationale, este impartasita si de Laura Cristescu, profesoara de romana la Scoala nr. 12 din Capitala. „Subiectele respecta programa, dar timpul de lucru este insuficient”.

Dependenti de note

Daca liceenii din clasa a XII-a sunt preocupati in egala masura de pregatirea pentru Bacalaureat si de admiterea la facultate, pentru elevii de-a VIII-a principala dorinta este sa termine cele opt clase cu note cat se poate de mari. O medie cat mai apropiata de 10 in gimnaziu si note similare la Testele nationale ii scapa de emotii pe tinerii care intra la liceu prin repartizare computerizata. Acest sistem de admitere, introdus in urma cu cativa ani, ii determina pe scolari sa gaseasca orice modalitate de a obtine medii cat mai bune, pentru a castiga astfel lupta cu computerul, care ii distribuie in functie de note.

Care este cea mai simpla metoda de a avea note mari? Pregatirea suplimentara, in particular: cu profesorii de la clasa, cu dascali recomandati de cunostinte sau cu studenti, care cer mai putini bani, dar nu se pot lauda cu experienta in predare.

Toata clasa face meditatii

La fel ca si mobilul, meditatiile sunt la moda printre elevi. „In clasa mea, toti fac pregatire. Si eu fac la matematica pentru ca, daca ma apuc eu, acasa, nu inteleg nimic, desi invat teoria. Iar la romana merg la meditatii pentru ca am neaparat nevoie de 10 la examen. La istorie fac singura teste, oricum e mai simplu sa inveti la materiile la care se toceste”, spune Raluca, eleva in Galati.

Situatia adolescentei din Galati nu e singulara. Multi dintre cei care vor sustine examene in vara spun ca fac meditatii la cel putin o materie. Mai mult decat atat, sunt elevi care fac pregatire si la alte discipline decat cele de examen, pentru a fi siguri ca obtin note mari la clasa. „La matematica, eu fac pregatire cu doi profesori. O data cu cel de la clasa, care e la nivelul notei 8, si cu o alta profesoara, acasa, cu ajutorul careia sigur voi lua peste 9,50 la Teste”, povesteste Adina, din clasa a VIII-a.

Cu alte cuvinte, orele de pregatire cu profesorul de la scoala o ajuta sa invete tipul de probleme pe care le va avea la teze si la lucrarile de control din timpul anului, iar pentru examenul de absolvire face meditatii cu altcineva, acasa, inca din clasa a VI-a.

Cine nu se pregateste, „anormal”

„Nu simtim ca in scoli ne pregatesc destul de bine”, adauga o alta eleva, Ioana. Ea este de parere ca a face meditatii in zilele noastre este ceva normal, iar tinerii care nu se pregatesc in particular sunt priviti ca „anormali”. Ioana spune ca la matematica va lucra variantele de subiecte cu profesorul meditator, din cauza ca dascalul de la scoala le-a spus la ore ca vor rezolva numai exercitiile care le vor da batai de cap, la finele anului. Atunci, din punctul de vedere al elevei, va fi prea tarziu.

In acelasi timp, scolile si-au afisat orele de pregatire gratuita suplimentara. „Avem doua ore de romana pe saptamana, unde ne ocupam de variantele de testare nationala din anii precedenti, dar mai ales de cele publicate de minister pe internet”, spune Laura Cristescu, profesoara de romana. Ea precizeaza ca la orele suplimentare de la scoala vin maximum zece elevi.

Dai un ban, iei nota buna

„Daca un copil are un profesor neinteresat de elevi si care nu preda bine sau daca respectivul copil nu intelege la ora, atunci meditatiile ii sunt folositoare, intrucat meditatorul sta sa ii explice numai lui”, este motivatia Corneliei pentru moda pregatirilor. Fata este acum eleva in clasa a IX-a, dar a facut si ea ore suplimentare la matematica si la romana, pentru Testele nationale.

Din punctul de vedere al elevilor este foarte simplu: „Meditatiile te ajuta sa iei ce nota vrei si sa ajungi la ce liceu doresti”. Parintii sunt singurii care se pare ca nu inteleg amploarea acestui fenomen, care ii costa destul de scump. „Chiar vorbeam cu parintii, care spun ca pe vremea lor nu facea nimeni nicio pregatire”, spune Ioana din Bucuresti.

CONSTRANGERE

Santajati la ore

O situatie speciala este cea a elevilor obligati sa faca meditatii cu profesorii de la clasa. Ei spun ca dascalul pune note mici ca sa-i determine sa faca meditatii cu el. „Sora mea a fost intr-o situatie de acest gen in urma cu trei ani. Profesoara de biochimie le-a spus ca ii trece daca fac pregatire la ea. Dupa ce si-a remediat situatia, sora ea a vrut sa renunte la meditatii, dar profa nu a acceptat”, spune Maria, eleva in clasa a XI-a la un liceu bucurestean.

CLICK

Site-ul cu subiecte posibile

Ministerul Educatiei a publicat, pe 15 ianuarie, pe site-ul www.subiecte2007.edu.ro, variantele de subiecte pentru toate disciplinele examenelor nationale din 2007. Astfel, Serviciul National de Evaluare si Examinare a realizat cate 100 de variante de subiect pentru fiecare disciplina de examen, din care se va alege, in ziua probei scrise, prin tragere la sorti, numarul variantei de examen. Toate subiectele sunt supuse unei dezbateri publice, pana la 16 februarie, iar ulterior, pana pe 28 februarie, elevii vor primi brosuri cu variantele finale si cu rezolvarile problemelor si exercitiilor de la disciplinele reale.

TARIF

30 de lei, sedinta de pregatire

In general, o sedinta dureaza in jur de 120 de minute. Meditatiile au loc, de obicei, acasa la profesor, dar meditatorii accepta sa se deplaseze si la locuinta elevului. Costurile unei sedinte variaza intre 20 si 50 de lei, in functie de experienta dascalului, recomandarile acestuia, dar si de materia predata. Daca pentru romana si matematica, copilul da aproximativ 30 de lei pe sedinta, la istorie sau geografie se mai poate negocia si pana la 20 de lei. Pentru cei interesati de oferte: http://www.meditatii.net/, http://www.compendium.ro/meditatii/, http://anunturi.cere.ro/Meditatii-198.html, http://www.e-meditatii.ro/, www.etester.ro.
Evenimentul zilei

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 29.01.2007 14:14 | 3397 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (8)

0 0

29.01.2007 21:34 vioscout



Mofturi prostesti, parinti snobi si profesori avari. Rezumativ si concis, in totalitate articolul...

0 0

31.01.2007 18:24 elaisa

E jenant! Fac meditatii elevii care nu pot fi atenti la ore, care au acumulat...goluri prin absente si teme nefacute.

Personal, refuz sa mai pregatesc in particular elevi lenesi, snobi(cum bine spune cineva), plini de pretentii, dar neajutorati mental.

Si inca ceva: de ce e obligat profesorul sa faca ore suplimentare, atata timp cat elevii lipsesc de la orele de curs sau, daca vin, nu-si fac temele, nu invata, nu fac eforturi sa asimileze ceea ce se preda la lectie?





Cat despre subiectele publicate, e iarasi jenant sa se justifice erorile prin numarul mare de subiecte. Doar nu le-a facut un singur om. Adevarul este ca le-au facut ca intotdeauna nu cei mai buni, ci cei aflati in gratia inspectoratelor, a ministerului. Cam de-aici ar fi trebuit sa inceapa eradicarea coruptiei.

0 0

31.01.2007 20:55 anne_marie

Eu nu vad nimic rau in a da meditatzii. Daca unii profesori au timp , dispozitzie si cunostintzele necesare. Nu e nimic rau in asta atata timp cat se platesc darile la stat. Modalitatea de plata a impozitului e simpla , majoritatea celor care dau medatzii isi platesc datoriile la stat.

0 0

01.02.2007 09:56 simona

Dca esti la oras faci pregatire cu 30 lei sedintaca in mediul rural nu prea ai cu cine sa faci pregatire.Da ,este adevarat ca unii profesori sunt avantajati in privinta asta dar la salariul pe care il au pe luna, macar cu atata sa-si mai permita si ei ceva.Oricum nu te imbogatesti din acei bani. Ca oricum isi platesc darile la stat cu varf si indesat!

0 0

01.02.2007 17:31 lucky6emi

Problema meditatiilor a fost indelung disputata.Fiind profesor de matematica stiu ca notele mici ,cu siguranta,nu le dau pt. ca elevul sa vina la meditatii.Daca parintii subiectivi o interpreteaza astfel e treaba lor!Poate ar fi mai bine sa isi verifice putin copilul sa vada daca se achita de sarcinile ce ii revin!Iar daca nu fac asta eu ii rog frumos sa ia parte la ore ,sa vada cum sta realitatea la clasa si daca mai crede apoi ca nota era dorinta de a aduce copilul la meditatii ...Ceea ce este jenant este faptul ca ,in orice situatie ,tot noi cei de la catedra suntem vinovati!Nu noi am facut propunerea cu 100 de subiecte dar de tras ponoasele ,tot noi le tragem!Legat de meditatii la clasa gratuit eu fac dar nu sunt dispusi sa participe la ele decat cei cu dorinta de a invata si implicit cu note mari!Cine este de vina??

0 0

01.02.2007 20:58 chrissa

De ce sa fie nevoiti profesorii care predau discipline de examen sa faca pregatiri suplimentare la scoala? Orele astea de cine sunt platite? Sa se mareasca numarul de ore la obiectele respective , nu sa oblige profesorii sa munceasca pe gratis. Numarul de ore scade oficial dar profesorii sunt fortati sa faca pregatiri suplimentare la scoala.

Sau marele guvern vrea sa se dea mare cu beneficiile pe care le ofera gratis pe spatele profesorilor?Este nedrept ce se intampla.

Si apoi meditatiile nu sunt spaga . Sunt un fel de al doilea job. Ca nu vine copilul, da banii si pleaca. Trebuie sa muncesti cu el 2 ore.

0 0

03.02.2007 12:06 elaisa

Numai doua ore? Am stat si trei, neoferindu-mi-se uneori nici multumiri. Asta apropo de ce spune d. chrissa.



Si eu vad ca se acrediteaza tot mai mult,in presa, mai ales, ideea ca suntem obligati sa facem ore suplimentare neplatite. In conditiile in care salariul e de mizerie, iar pretentiile tot mai mari - simulari in afara programului, neplatite, olimpiade(3 etape)tot neplatite, modernizarea lectiilor(si facem asta, cu placere, dar care e pretul? Si cum apreciaza inspectoratele locale realizarile unora dintre noi?), activitati extrascoala etc. Uneori o gradatie de merit inseamna martiraj(batjocorit, ca orice martiraj) Imi cer scuze, am devenit patetica, dar ma doare ca suntem atat de pasivi, de concilianti.



Pe nu stiu ce pagina a site-ului se cauta cu disperare subiecte gata rezolvate, pentru a fi invatate pe de rost, iar niste colegi de istorie lauda de zor, pe o alta pagina, initiativa guvernamentala, incercand sa ne convinga ca s-a terminat cu toceala.



0 0

04.02.2007 23:43 despina6

Dupa parerea mea, cine vrea si are posibilitatea sa investeasca in copil, este bine sa o faca. Meditatiile nu sunt obligatorii. Le fac doar cei care isi permit. Consider ca este un privilegiu, elev fiind, sa poti beneficia de ore particulare, unde sa-ti poti lamuri exact ceea ce nu ai inteles la scoala, fara ca vreun coleg sa rada de tine ca nu ai inteles un lucru poate uneori chiar simplu.

Imi amintesc si acum cat de mult mi-as fi dorit sa fac meditatii particulare in liceu, dar din motive financiare nu s-a putut.

Meditatiile facute seara la scoala nu pot inlocui sub nici o forma meditatiile particulare.E adevarat ca sunt gratuite, dar parintii prefera evident pregatirea individuala. Oare mai este nevoie sa spunem de ce?

Si pe vremea cand eram eu eleva se faceau meditatii gratuite la scoala, dar eu le consideram pierdere de timp. Se faceau exercitii uneori prea simple, alteori mai complicate, dar pe care eu stiam sa le rezolv. Am fost de vreo doua-trei ori, dupa care am renuntat si am inceput sa invat singura.

Eu personal am luat bacalaureatul cu zece la matematica si am intrat la facultate fara meditatii, dar pot sa spun ca nu mi-a fost deloc usor. Am muncit singura enorm de mult. Mi-am dorit un ajutor, dar am inteles ca este imposibil sa il primesc si ca reusita sta doar in mainile mele.

Este clar ca poti lua un examen si fara meditatii ( o spun din proprie experienta), dar pentru asta trebuie sa ai multa, foarte multa vointa. Pentru a invata si pentru a descoperi singur, ai nevoie de mult timp.

E lesne de inteles ca e mult mai comod sa ti se raspunda pe loc la orice intrebare decat sa cauti tu singur raspunsul.

Nu stiu de ce se pune problema meditatiilor ca si cand acestea ar reprezenta cine stie ce lucru rau. Orele particulare au si ele rostul si utilitatea lor. Unii vor sa faca in particular lectii de dans, altii de pian, altii de pictura …Unii sunt pasionati de informatica, matematica, limbi straine, etc. Fiecare parinte stie mai bine de ce are nevoie propriul copil.

Este foarte adevarat ca unii fac meditatii de placere, iar altii din necesitate. La fel de adevarat este ca orice examen reprezinta pana la urma o competitie unde nu te poti prezenta oricum. Exceptie fac elevii care au un orizont limitat si eventual cei care sunt lipsiti de vointa si de ambitie. Restul muncesc si se pregatesc serios pentru examene.

Si eu mi-am meditat copilul la engleza, desi a avut numai note de zece la scoala (asta pentru ca am vrut sa vorbeasca fluent engleza, nu doar sa stie sa scrie si sa citeasca).

Apoi l-am meditat la meteriile de examen la intrarea in liceu si in facultate….. Si nu am regretat nici o clipa. Acum culeg rezultatele, si ma bucur de reusitele pe care le are. In plus, banii investiti in meditatii s-au intors inapoi, deoarece copilul a luat bursa in anii de facultate.

Cei care vor performanta, trebuie sa munceasca suplimentar pentru a o obtine. Nu putem astepta totul numai de la scoala, deoarece fiecare elev are propriul mod de gandire, propriul mod de a intelege si de a percepe informatiile pe care le primeste la scoala, are propria putere de concentrare si propriul coeficient de inteligenta. Unii au nevoie sa li se explice de mai multe ori pentru a intelege ceva, altii nu au curajul sa intrebe in clasa ce nu au inteles, altii, din motive de sanatate au lipsit si trebuie sa-si recupereze materia. Sunt fel de fel de situatii care, cel mai adesea nu se iau in calcul. Doar se critica si se dezaproba meditatiile, care nu fac altceva decat sa completeze golurile pe care le au elevii, sa le ridice nivelul de pregatire dobandit la scoala. Si, de ce sa nu spunem lururilor pe nume, cerintele programelor scolare sunt destul de mari, iar elevii, de cele mai multe ori nu fac fata singuri, chiar daca sunt elevi buni. Se stie ca apeleaza la meditatii nu numai elevii slabi, ci si elevii chiar foarte buni, deoarece vor sa ia la examen note cat mai apropiate de zece.

Daca se vor elimina examenele de admitere, meditatii se vor face probabil mai putine, dar si nivelul invatamantului romanesc va scadea.

Legat de publicarea variantelor de examen pe internet, eu nu vad ceva rau in asta, dar totusi cred ca stressul elevilor si al profesorilor este mult mai mare decat inainte. S-a eliminat un tip de stress si s-a inlocuit cu altul pe termen lung – lupta cu timpul, dorinta de a rezolva pana la examen toate variantele, la toate materiile. Elevii isi numara zilele pana la examen si isi fac tot felul de calcule, pentru a se putea incadra in timp cu rezolvarea subiectelor. Unii sunt optimisti si cred ca vor reusi, altii se simt coplesiti de atata volum de munca. Ramane de vazut cat de pregatiti vor fi la examenele din vara..

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN