Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cariera didactică, salvarea dascălilor

Cauza. Mesajul dureros are puţine şanse de reuşit㠖 îndeosebi în învăţământul preuniversitar, deoarece el pune pe masa decidenţilor o problemă incorect formulată, ce generează frustrări şi respingeri imediate, cantonând în colţul imposibil eventuale intenţii de soluţii. Şi pe bună dreptate: ″salariile″ reprezintă doar un ingredient al carierei didactice. Reformularea problemei în noii termeni este de natură să rezolve elegant, eficient şi durabil şi chestiunea banilor.

Cunosc bine acest fapt din experienţa mea în organizaţia militară: strategia de management al resurselor umane a avut consecinţe pozitive, inclusiv în planul pachetului financiar. La ora actuală, dascălii parcurg un traseu profesional în care noţiunea de carieră este, practic, inexistentă. Acest fapt are toate consecinţele nefericite posibile, de la banii puţini în fiecare lună la şansele mari de demotivare rapidă, cu mult înainte de vârsta pensionării.

În opinia mea, cel mai important proiect al transformării şcolii ca sistem în România este cariera didactică. Viziunea strategiei moderne de dezvoltare a resursei umane din Educaţie consfinţeşte demnitatea şi statutul social de prim rang ale profesiei de dascăl. Opţiunile de carieră şi tranziţie în carieră cu puncte de intrare-ieşire clare, dezvoltarea competenţelor şi atitudinii de educatori, formarea continuă, dezvoltarea personală, pachetul financiar motivant acordat pe bază de merit şi reconversia profesională sunt cheile noii Conversaţii despre Oamenii Şcolii.
Adevarul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 30.01.2007 17:01 | 3368 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (4)

0 0

31.01.2007 20:02 vioscout

Frumos zis, dar...idei si intentii au cei care nu sunt factori decizionali. Din nefericire, cei care sunt platiti din bani publici pentru strategii si politici in domeniul educatiei, sunt plafonati, subordonati politic si ineficienti. Asta-i educatia pro-europeana?

0 0

31.01.2007 23:11 xantipa_genny

Mangementul resurselor umane? sa-i intrebam pe directorii asezati pe criterii subiectiv-politice ce inseamna! Resursa umana este o notiune fara continut in scolile noastre, iar managementul se reduce la a-ti pune echipa (adica nepoti, cumetri, persoane obediente) in posturi cheie si sa te razbuni pe cei care indraznesc sa gandeasca altfel.

0 0

04.02.2007 19:51 viosultanel

invatamantul preuniversitar va fi vesnic cenusareasa romaniei.tinerii capabili vor pleca din sistem ,pre-pensionarii vor ramane plafonati si de-motivati ,iar necalificatii analfabeti vor fi norocosii beneficiari ,mereu instruiti prin tot felul de cursuri ieftine si accesibile.

0 0

05.02.2007 23:37 florin71

bine ca sunt tot felul de regii cu tot felul de analfabeti care cistiga de 3,4 ori mai mult ca un profesor de liceu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN