Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Manualele manipularii

Domnul ministru dovedeste o iresponsabilitate greu imaginabila pentru functia pe care o detine. Sa spui ca manualul este o sursa secundara, iar cea principala este programa, inseamna sa nu poti face distinctie intre manual si programa, dar si sa dovedesti ca habar nu ai ca de calitatea si continutul manualului depinde si evaluarea elevilor, mai ales la examenele de bacalaureat sau la testele nationale.

SNEE-ul ia la rand toate manualele de pe piata, aprobate sau avizate de MEC, pentru a nu se formula subiecte ce nu sunt tratate in toate aceste suporturi de curs.

Dl. ministru Hardau habar nu are de asta. Cum nu are habar nici de programa de istorie pentru clasa a XI-a, culmea, aprobata chiar de domnia sa.

Daca ar fi fost mai putin politician si mai mult ministru, dl. prof. univ. Hardau ar fi constatat ca, fara exceptie, manualele cu bube pentru clasa a XI-a pacatuiesc, in primul rand, prin prezentarea partinitoare, unilaterala a evenimentelor din contemporaneitatea imediata, ceea ce inseamna manipularea istoriei. Fiindca, dincolo de faptul ca se fac referiri si se dau exemple - fie la teme, fie la studiile de caz - doar dintr-un anumit punct de vedere, manualele pacatuiesc si prin impunerea doar a unor anumite personaje, grupuri civice.

Nu-i nici o problema ca se da elevilor spre invatare "Imnul golanilor", dar este o problema majora ca nu se precizeaza in manual si punctul de vedere opus, iar evenimentul este prezentat dintr-un singur unghi, deoarece programa stipuleaza clar ca elevului trebuie sa i se formeze spiritul critic, ca elevul trebuie sa judece cu mintea sa, sa ajunga la concluzii, cunoscand toate sursele istorice.

Cand doar Grupul pentru Dialog Social, sau doar disidentii, dintr-o anumita parte a baricadei, sunt prezentati in manualul de istorie si inca doar la superlativ, fara nici o referinta critica sau fara nici o precizare ca, la vremea respectiva, au fost si alte puncte de vedere, putem vorbi deja de valoare stiintifica si pedagogica zero pentru respectivul manual. Acele carti sunt carti de indoctrinare si nu manuale scolare. Oricat de "suport" ar fi manualele, ele nu au voie sa tradeze cerintele programei si cu nici un chip nu au voie sa manipuleze mintea elevilor.

In plus, dl. ministru ar fi bine sa stie ca americanii, spre exemplu, tocmai ca sa evite astfel de greseli, nici nu trateaza in manuale, istoria recenta. Pentru ca e prea "calda".
Gandul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 10.02.2007 14:28 | 1104 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

11.02.2007 11:51 nloghinas

Nu stiu de ce ziarele tot scriu despre dezastrele umane din tara asta, iar noi, cadrele didactice, stam si asteptam nu stiu ce minune sa se intample. Sistemul de invatamant romanesc este pe butuci. Poate ne trezim si noi...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN