Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Manualele alternative, la fel de proaste ca şi pană acum

Unele conţin chiar fragmente, pasaje cu evidentă încărcătură politică, neobservată, poate chiar acceptată de evaluatori, fragmente pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la începutul anului şcolar şi pană acum nu le-a contestat public. Erorile conţinute de unele manuale alternative pot fi corectate anual.


În acest context, conţinutul manualelor alternative, cunoscut subiect de dispută, s-a dezbătut, ieri, timp de cateva ore bune în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Naţional pentru Evaluarea şi Difuzarea Manualelor. Dumitru Matei, secretarul de stat pentru învăţămantul preuniversitar spunea că dacă ar fi să discutăm despre calitatea lor, de la cel care concepe, gandeşte şi scrie un manual până cand manualul ajunge pe banca elevului, se pot strecura erori. "Aceste erori normal ar trebui corectate anual, o erată, iar anul următor editurile să aducă îmbunătăţiri şi corectarea acestor manuale". Pană pe 16 martie, cele două comisii de profesori care analizează conţinutul manualelor alternative vor prezenta concluziile ministerului de resort.


Hărdău, marele absent


În absenţa ministrului Mihail Hărdău, Consiliul Naţional pentru Evaluarea şi Difuzarea Manualelor, a organizat într-o prezenţă rahitică în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Curriculum, la Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu", o nouă ediţie a Seminarului naţional pentru calitatea manualelor şcolare. Principala temă dezbătută a vizat conformitatea manualului cu programa şcolară, condiţie a asigurării calităţii manualelor şcolare. La seminar a participat în calitate de reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, directorul general Liliana Preoteasa. În discursul său, aceasta a ocolit discret problemele clare cu care se confruntă ministerul în acest moment la nivelul elaborării manualelor alternative. S-a rezumat la a spune că manualul nu este obligatoriu în şcoală ci programa şcolară este indispensabilă. Pe de altă parte, în viziunea acesteia, manualul este un auxiliar curricular. În ultimă instanţă, Preoteasa a surprins asistenţa din sală spunand cu seninătate că manualele au avut un parcurs ascendent şi nu pot fi comparate cu cele dinainte de 1989 şi cele din 1990. Asta este adevărat şi pentru simplul motiv că la acel moment erau alte personaje istorice în viaţă altele decat sunt în aceste vremuri contemporane. Reprezentantul MEdC şi-a amintit cum o dezbatere la fel de încrancenată pe seama manualelor de istorie, a avut loc şi în urmă cu opt ani. Liliana Preoteasa a recunoscut că toate aceste aspecte au o puternică încărcătură politică. Nu în ultimă instanţă, directorul general din cadrul MEdC a ţinut să afirme că manualele au o calitate fluctuantă şi pentru că opinia personală a autorului este prea pregnantă.
Curentul


Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 20.02.2007 16:06 | 781 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (1)

0 0

03.03.2007 12:35 emeluca

credeti ca numai manualele pt licee?

Sa le vedeti pe cele din inv primar. Intai apare povestirea si apoi planul de idei.... Si cate mai sunt... Manuale facute de fosile uitate..

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN