Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cum lecuim liceenii de chiul

"In clasa a IX-a, cu precadere la sfarsitul semestrului intai si inceputul semestrului al II-lea, elevii incep sa evadeze din licee si sa chiuleasca. Explicatia este foarte simpla si tine de perioada de pregatire pentru testele nationale. In lunile premergatoare examenului, elevii sunt integrati intr-un program intensiv de invatare, care ii suprasolicita. Pe perioada verii, apare un dezechilibru, o cadere de efort. La aceasta se adauga lipsa de control din partea parintilor si o relaxare a regulilor, care duc la cresterea numarului de absente. Ultimul, si cel mai important factor, este tendinta bobocilor de a se integra in renumitele gasti ale scolii.Aici trebuie sa respecte regulile grupului si sa urmeze turma, care rareori are si initiative laudabile. Elevul din clasa a IX-a este ca un pui iesit din ou, pus in fata unei lumi necunoscute si actioneaza crezand ca isi poate asuma responsabilitatea pentru faptele sale. Daca un tanar lipseste de la scoala doua-trei zile, succesiv, va lipsi in continuare pentru ca, de cele mai multe ori, ii este rusine sa revina la scoala si sa-si rezolve problemele, sa discute cu profesorii, sa-si faca temele si sa recupereze materia.

Pentru a preveni absenteismul scolar, profesorii din liceu trebuie sa ii previna pe parinti asupra acestui fenomen. Parintii nu trebuie sa-si schimbe atitudinea pe care o aveau fata de copiii lor, la sfarsitul clasei a VIII-a. Ei trebuie sa fie si mai vigilenti, sa le verifice situatia de la liceu, dar, in acelasi timp, sa le permita copiilor sa isi asume raspunderea pentru faptele lor. O parte din responsabilitate revine si profesorilor, care trebuie sa-i consilieze pe elevi si sa realizeze programe sociale si activitati extrascolare". (E.L.)

Cum ajung la liceu, elevii considera ca sunt indreptatiti sa profite de libertatea pe care le-o ofera noul statut. Pe langa faptul ca se apuca de fumat sau consuma alcool, ei incep sa lipseasca frecvent de la ore. Numai in Bucuresti, in anul scolar 2005-2006, numarul elevilor cu nota scazuta la purtare, sub 7, a crescut de la 1.192 (in anul scolar 2004-2005) la 1.872, 256 de elevi fiind exmatriculati din cauza absentelor acumulate.

Ziarul Gandul | 21 februarie 2007

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 20.02.2007 23:28 | 2559 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (6)

0 0

21.02.2007 09:09 vioscout

Elevii trebuiesc motivati prin lectii/ore atractive, care sa le confere un caracter specific utilitatii lucrului invatat, adica sa fie util pentru ei si comunitate. In rest barbologie curata, atat timp cat facem ore "traditionaliste", din care am scos partial o ideologie, cea proletcultista, dominanta pana acum 2 ani -si in care eventual strecuram ceea ce ne convine din democratia de mahala!- si cu programe care stimuleaza chiulul si nu invatarea. Dar cine sa auda...

0 0

21.02.2007 11:16 sing_di

Parca nu-i mai intereseaza nimic pe elevi,caci te straduiesti sa faci lectia atractiva si gandim ca ei asculta si sunt interesati, dar nu se intampla tocmai asa,lor le este mintea in alta parte, ,,gratie" si educatiei de acasa(parerea mea).Trebuie sa remodelam societatea ca acestia sa perceapa mai bine totul si sa revina la inocenta de odinioara.Mai grav este faptul ca si elevii de la cls. V-VIII chiulesc si trateaza superficial totul.

0 0

21.02.2007 14:34 raluca_cismaru

Copiii, si aici vorbesc in cunostinta de cauza, au la sfarsitul clasei a 8-a o faza "nebuna", sunt total inconstienti si iresponsabili. Controlul parintelui este crucial, profesorii de cele mai multe ori se sesizeaza cand situatia este deja scapata de sub control. In clasa a 9-a daca te relaxezi, tu, ca parinte, copilul se duce ca pe topogan, de data asta din teribilism si dintr-o extrema relaxare. Deci concluzia e una singura: vrei sa ai un copil in limitele normalului si ale bunului simt, CONTROLEAZA-L PERMANENT!

0 0

21.02.2007 19:10 sorinborodi

Cred ca greseala capitala pe care o fac profesorii de orice generatie este una de principiu:vrem si ne place sa ne consideram 'apostoli',pionieri in ale educatiei,martiri chiar.

Tindem sa asemanam scoala cu institutiile :BISERICA,PENITENCIAR,BABY-SITTER,CABINET DE PSIHOLOGIE,CRUCEA ROSIE,CAVALERII DE MALTA etc.

Trebuie inteles ca scoala e UN FURNIZOR DE SERVICII;trebuie asemanata mai degraba cu RENELUL decat cu MAICA TEREZA.Poate suna transant,dar daca vrem CALITATE asa trebuie privita problema !

0 0

21.02.2007 23:56 profesordima_m

bravo, sorin, perfect de acord cu tine in general!e mai usor sa condamni decat sa intelegi, accepti ori sa cauti solutii...o singura intrebare as avea si eu: daca cea mai mare parte a orelor de dirigentie se pierde motivand absente ori aplanand conflicte, etc. cand sa mai gasim si timpul pentru lectiile sublime de consiliere si orientare la clasa? personal, consider ca o singura ora de dirigentie pe saptamana este mai mult decat insuficienta la liceu!!!

0 0

23.02.2007 17:35 bs_64

consider ca orele de dirigentie ar trebui sustinute de cadre care au absolvit facultati de psihologie sau pedagogie şi nu de oricine altcineva, care are un curs de cateva ore de psiho-pedagogie sau cine stie ce "perfectionari" facute doar pentru a acumula credite/puncte...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN