Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Micul dictator, Hardau, vrea sa demita si rectorii din invatamantul particular



Ceea ce au elaborat consilierii de la Educatie in frunte cu ministrul Mihail Hardau, prin reglementarile actualului proiect privind viitorul Statut al Personalului Didactic, incalca flagrant prerogativele Constitutiei Romaniei. Astfel, la articolul 86, alin. 3, citim negru pe alb: `In cazul constatarii unor abateri grave de la prevederile legale in vigoare, ministrul educatiei si cercetarii poate retrage calitatea de ordonator de credite a rectorului unei institutii de invatamant superior de stat sau poate suspenda din functie pe rectorul unei institutii de invatamant superior particulare, acreditate`. Cu alte cuvinte, se poate constata ca ceea ce doreste sa legifereze ministrul Hardau ar crea o situatie de felul urmator: un cetatean roman isi face o firma, pe banii lui, si pentru ca nu a fost cuminte, premierul tarii il suspenda din functia de patron si numeste pe altul. Situatia devine si mai ilara. In acelasi articol de lege si la acelasi aliniat se dau urmatoarele precizari: `Suspendarea, temeinic justificata in scris, se aduce la cunostinta senatului universitar, care are obligatia de a valida sau de a invalida aceasta decizie in termen de 30 de zile. Se considera invalidare, avand drept consecinta mentinerea persoanei respective in functia de rector, daca voteaza impotriva suspendarii cel putin 2/3 din numarul total al membrilor senatului universitar. In caz contrar, se declanseaza procedura de alegere a noului rector, chiar in sedinta respectiva`.

'Ideea ar putea sa mearga'
`Este o trasnaie. In primul rand, spuneti-i ministrului Hardau sa mai citeasca inca o data Legea 480 din 2006, pentru modificarile si completarile Legii invatamantului nr. 84/1995, in care se stipuleaza negru pe alb ca universitatile particulare sunt libere, deschise si autonome, atat in ceea ce priveste activitatea didactica, cat si cea financiara. Daca se va aplica asa ceva, sa vedeti ce brambureala va iesi`, ne-a declarat rectorul Universitatii `Petre Andrei` din Iasi, Niculae Niculescu. La randul sau, rectorul Universitatii Ecologice din Bucuresti, Mircea Dutu, este mai ponderat in raspuns, dar considera ca treaba asta ar putea sa iasa: `Prin ultimele reglementari legale a crescut autonomia institutiilor de invatamant superior. Ideea ca ministrul educatiei ar putea sa suspende rectorul unei universitati private ar putea sa mearga, deoarece raspunderea acestuia este pentru activitatea didactica, iar in privinta problemelor de management, de gestiune se ocupa un presedinte. In consecinta, pe linie didactica suntem sub administrarea ministerului, deoarece invatamantul particular face parte din sistemul national de educatie, iar eliberarea diplomelor trebuie facuta in consens� cu Procesul de la Bologna`.�


Alexandru Calmâcu
Sursa: Gardianul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 04.03.2007 19:26 | 722 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

71 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN