Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Meseria - bratara de aur

Profesionalism, eleganta, originalitate si un zambet. Acestea sunt ingredientele-cheie ale unei serviri de calitate. Elevii Colegiului Economic "Viilor", din Bucuresti, au inteles acest lucru din clipa in care au inceput practica in restaurantul sau in baza de practica a liceului, dupa cum ii spun ei, apoi s-au convins ca asa este, cand au intrat si in restaurantele marilor hoteluri din Bucuresti, precum Marriott, Hilton sau Howard Johnson. Pentru ei insa toti sunt egali: "Daca s-ar aseza Basescu la masa mea, nu l-as trata altfel decat pe ceilalti clienti. Nu trebuie sa faci diferente intre oameni. Tot client este si el!", a spus Cristi, unul din cei 630 de viitori ospatari, bucatari sau patiseri, cu studii adevarate, ai Colegiului "Viilor".Colegii lui, Florin, Elena, Georgiana si Bogdan, au ales sa se pregateasca in acest domeniu sau meseria i-a ales pe ei. Acum insa le place si nu ar schimba-o pentru nimic in lume. "Stim cand venim la munca, dar nu stim cand ne intoarcem acasa!", a spus Georgiana. Pentru ei meseria chiar este bratara de aur si o poarta cu dragoste si pasiune. "Trebuie sa stii cum sa intampini clientul, cum sa-i vorbesti. Ii poti aduce tacamul, i-ai trantit farfuria pe masa si astepti sa-ti plateasca, dar asta nu inseamna profesionalism", spune si Cristi.

Meseria de ospatar nu este foarte bine remunerata in Romania. Salariul se situeaza undeva intre 10 si 15 milioane, la un restaurant cu pretentii. Banii adevarati vin insa de la clienti. "Tipsurile" sau bacsisurile sunt un al doilea salariu. Tocmai de aceea, Florin se gandeste serios sa plece in afara. "Acum trebuie sa lucrez in hoteluri de prestigiu, sa-mi fac un CV puternic si apoi plec in afara, pe vas de croaziera. In Marea Britanie se castiga cam 1.500-2.200 euro pe luna!". Florin mai are de asteptat pentru ca agentiile care recruteaza personal pentru munca in afara iti cer sa ai minimum 21 de ani. Colegii lui cred ca vor ramane in tara, dar sunt siguri ca ofertele vor fi numeroase. "La un restaurant bun, fara discutie!", spune, sigura pe ea, Elena. Atunci de ce servirea in majoritatea restaurantelor din Romania lasa de dorit, lucru reprosat si de Traian Basescu, la sfarsitul acestei veri ministrului Educatiei? Realitatea este ca restaurantele s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, insa scolile care pregatesc personal calificat au ramas aceleasi: 287 de unitati scolare si 263.353 de elevi inscrisi in acest an scolar. Acest numar este prea mic in comparatie cu cererea pietei. "In meseria de ospatar nu toti au studii. Sunt cursuri pe care le platesti si te faci ospatar! Am intalnit si ospatari, care n-aveau nici un curs, dar care au evoluat", a spus Georgiana. "Cu siguranta ca in restaurantele de cartier nu ai sa gasesti elevii din Viilor!", ti-o spun cu mandrie cei 5 elevi. Si asta pentru ca pregatirea lor este valorificata la maximum de ofertatorii importanti, care inteleg ca serviciul este ireprosabil cand clientul este multumit de serviciile aduse. Sau pentru ca forta de munca calificata din tara prefera strainatatea. elena.larion@gandul.info Elena LARION | 13 martie 2007

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 12.03.2007 22:11 | 1595 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN