Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

"Jos ecologia!"

Ecologia şi protecţia consumatorului ar putea fi de la toamnă materii opţionale pentru elevii de liceu. Ministerul Mediului şi cel al Educaţiei au încheiat deja protocolul prin care liceele pot alege studiul ecologiei la disciplinele opţionale. De asemenea, protecţia consumatorului a fost propusă ca materie de studiu de autoritatea de resort şi va fi introdusă ca opţional în programa şcolară.

Experţii în educaţie spun că studierea acestor materii e binevenită, numai că ar trebui să existe un echilibru între cursurile obligatorii şi orele opţionale, astfel încât programa şcolară să nu se aglomereze inutil. "E lăudabil că se introduc cursuri precum ecologia sau protecţia consumatorului, dar eu nu ştiu practic când fac copiii aceste ore. Ar trebui să le introducem raţional, astfel încât elevii să poată să le parcurgă", spune Eugen Palade, profesor de la Centrul Educaţia 2000+.

Liceele îşi vor putea alege disciplina opţională după ce dovedesc că există interes pentru materia nou introdusă pentru cel puţin 30 de elevi. "Anunţul că ecologia va fi disciplină opţională a venit prea tâziu pentru noi, pentru că elevii au ales deja materiile opţionale pentru anul viitor", spune Adriana Nedelea, director adjunct de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul".

Ecologia e studiată în UE

Pe de altă parte, oficialii din Ministerul Educaţiei spun că ecologia mai poate fi introdusă în septembrie-octombrie, atunci când directorii stabilesc programa împreună cu elevii." În toate ţările civilizate, ecologia e studiată ca materie separată. Până acum, elevii noştri au învăţat noţiuni de ecologie la educaţie pentru sănătate", spune Dana Călugăru, inspector de la Direcţia de învăţământ preuniversitar din minister.

Aceasta adaugă că, în Olanda, ecologia e studiată din 1999, iar de atunci şi celelalte ţări au introdus-o ca oră de liceu. Preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihalea Gună, spune că de cele mai multe ori opţionalele sunt introduse pentru completarea normei didactice a profesorilor. "În niciun caz un opţional nu ar trebui impus de către şcoală, cum se întâmplă acum", spune Gună.

Şerban Iosifescu, preşedintele Autorităţii pentru Calitatea Învăţă­mântului Preuniversitar, spune că o educaţie pentru mediu e foarte bună, mai ales în condiţiile actuale în care la fiecare pas întâlnim gunoaie. "Problema e dacă se pot integra aceste discipline în curriculum", a opinat Şerban Iosifescu.

Elevii vor mai mult timp liber

Ultimul studiu făcut de British Council în liceele din România arată că elevii sunt nemulţumiţi că au prea multe ore într-o zi şi memorează o cantitate mare de informaţii la disciplinele obligatorii. Invitaţi să-şi exprime opiniile cu privire la curriculă, elevii s-au plâns că trebuie să petreacă aproape 13-14 ore pe zi pentru activităţi şcolare şi din această cauză nu mai au timp liber. Liceenii vor să-şi poată alege disciplinele de studiu în funcţie de importanţa acestora pentru cultura generală şi de interesele personale şi profesionale ale fiecăruia.
(Andreea Ofiţeru, Adevarul, 20.03.07)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 20.03.2007 07:37 | 2570 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (12)

0 0

20.03.2007 10:03 mihaimdl

Cine vor fi specialistii in ecologie si protectia consumatorului? A avut cineva ideea sa faca o programa analitica pentru respectivele posibile discipline?

0 0

20.03.2007 13:55 aur

Si eu am studiat ecologia in liceu. Anii 80. Nu mai tin minte in ce clasa. Parca in a XI-a. IN a IX-a bilologia comparata, a X-a anatomia comparata, a XI-a ecologia , a XII-a genetica. E bine daca are cine sa ii invete pe copii si cate ceva despre protectia consumatorilor.

0 0

20.03.2007 18:56 sorinborodi

Un pasaj din material m-a dat pe spate :'Liceenii vor să-şi poată alege disciplinele de studiu în funcţie de importanţa acestora pentru cultura generală şi de interesele personale şi profesionale ale fiecăruia'.

Iata si alte variatiuni pe aceeasi tema,la fel de (i)logice:

-ouale se intreaba daca e cazul sa se mai treaca si prin stadiul de gaina de la un ou la alt ou

-Congresul pisoiasilor studiaza obligativitatea ca ei sa mai bea lapte sau nu

-electronii ar vrea sa se invarta in jurul nucleului cam dupa ce orbite vor ei

-etc.,etc.,etc.

Pai eu zic ca nici un PROFESOR nu este in masura sa stabileasca curriculum-ul la nivel national.Cum ar putea oare elevii sau parintii ?

Nec sutor ultra crepidam!

0 0

20.03.2007 20:21 etinc3lle

eu cred ca ecologia nu numai ca este binevenita in scoli, dar este si necesara, mai ales la noi unde distrugerea mediului inconjurator a devenit sport national

0 0

20.03.2007 23:11 cartianu

Educatia ecologica ar trebui aplicata din invatamantul primar. Protectia mediului este o problema importanta pentru noi toti.Agentii poluanti si efectele lor asupra sanatatii ar trebui sa ne preocupe pe toti. Asa vom putea sa ne protejam sanatatea nostra si a mediului inconjurator.Programa pentru liceu ar trebui realizata mai mult cu continuturi legate de protectia mediului, cu foarte multe aplicatii practice, studiu si observatii pe teren, lectii in laborator.Cu teoria stam bine.

0 0

21.03.2007 20:36 varvari_flory

Vedem an de an cum se mai "altoieste "ceva peste programa. Se intreaba cineva cat timp mai rezista copiii nostri cate 7 ore la scoala si alte doua, trei de pregatire acasa?

0 0

22.03.2007 09:06 geni

educatia ecologica ar trebuie aplicata inca de la gradinita, iar la scoala ca materie separata si obligatorie in programa, nu obtional pentru completarea normelor didactice a prof. de biologie pentru aceasta materie exista facultate de ecologie care pregatesc profesori de ecologie si protectia mediului care din pacate nu sunt luati in calcul pentru a preda biologia deci concluzia e ca nici prof de biologie nu au ce cauta in a-si completa norma didactica cu aceasta materie. Oricum educatie ecologica se face in scoli prin anumite programe cum este cel de Eco Scoala, sau cu sprijinul unor ONG-uri si sincer prinde foarte bine copiilor.

0 0

22.03.2007 09:54 florin71

Ecologia e si ea o materie care va fi predata la fel cum se predau si altele pt care nu exista manuale de merg profesorii pe la universitati si fac conspecte prin biblioteci ca sa aiba ce le spune elevilor.

0 0

25.03.2007 12:17 calangiumarin

Cred că introducerea ecologiei în şcoală este o necesitate şi ar trebui introdusă de la clasa a IV a ca disciplină separată.Sper să văd locuri mai curate, spaţii verzi mai multe şi mai îngrijite, ape limpezi şi mai puţină mizerie în sufletele unora.

0 0

25.03.2007 21:35 vioscout

Strict necesar inca din ciclul preprimar. Indiferent de cel care va preda, este nevoie de aerisirea rapida a programelor/curriculei. Locul ecologiei este asigurat si cu mult mai importanta decat multe, f. multe ore...balast pe care copii cu supunere le suporta. Despre ineficienta implicarii reale a parintilor in viata scolii, cu alta ocazie, oricum este un deziderat, scris pe hartie si...atat.

0 0

26.03.2007 20:10 adarina

Au dreptate si parintii,in acest caz,dupa ce ca si-asa multi profesori sunt doar cu prezenta,li se mai completeaza si catedra,in loc sa le se dea ocazia sa desfasoare cum trebuie orele.

Cred ca e foarte importanta ecologia,eu am avut-o si in facultate,dar trebuie sa recunoastem ca pot fi mii de ore de ecologie,daca elevii nu simt ca e nevoie de curatenie,vorbim doar ca sa luam bani,si-atat.

Ce nu vine din interior,din convingere,nu exista decat superficial si in ,cazul invatamantului,dar nu numai,vizeaza doar ore in plus pentru profesori care au imbatranit in sistem,dar l-au si imbatranit,din pacate.

0 0

15.04.2007 14:27 crynight1969

As vrea sa discut si eu cu un parinte care e impotriva ecologiei...cine stie?!? Poate aflu ca e taietor de lemne sau mare industias care polueaza mediul, mai stii?!?

Oricum e pacat si rusinos ca s-a ajuns aici, ca elevii si/sau parintii sa ne spuna noua dascalilor ce si cum sa facem. Inseamna degradarea morala si de autoritate a dascalului, inseamna ca ei pot face cu noi ce vor, inseamna ca suntem cu adevarat sclavii lor, inseamna ca...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN