Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Centrul de Documentare şi Informare

Stagiul de formare
„Sensibilizare şi informare privind proiectul Centrului de Documentare şi Informare” şi „Proiectul de amenajare a Centrului de Documentare şi Informare”

Casa Corpului Didactic a judeţului Olt a realizat în perioada 3-5 mai 2007 (urmând să se continue în 21-23 mai) stagiul de formare cu temele „Sensibilizare şi informare privind proiectul Centrului de Documentare şi Informare” şi „Proiectul de amenajare a Centrului de Documentare şi Informare”.
Aşa cum ne-au declarat încă de la început inimoşii săi organizatori – respectiv doamna profesoară Irina Mihăilescu, neobositul director la Casei şi doamna Victoria Preoteasa, remarcabilul profesor documentarist al aceleiaşi instituţii – activitatea vine în completarea calendarului anului 2007, convenit între Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Serviciul de Cooperare şi Acţiune Culturală din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti în cadrul proiectului bilateral româno-francez „Educaţie pentru informaţie în mediul rural defavorizat” în vederea înfiinţării şi susţinerii centrelor de documentare şi informare (valul 7).
De remarcat faptul că, în acest moment, în judeţul nostru există (deci funcţionează) următoarele C.D.I.-uri: la Liceul Teoretic Balş şi Şcoala „Eugen Ionescu” Slatina – acestea fiind singurele din mediul urban) şi cele de la Şcoala Cilieni, Liceul Potcoava, Liceul Vitomireşti şi Liceul Văleni.
La acest stagiu au fot invitaţi să participe directorul şi cadrul didactic care va prelua responsabilităţile organizării în C.D.I.-ul şcolilor din Brastavăţu, Osica de Sus, Ianca, Ştefan cel Mare, Coloneşti, Giuvărăşti, Tia Mare, Traianu, Poganu şi Bobiceşti.
Trecând peste importanţa dezvoltării într-un cadru organizat a temei, cele zece şcoli fac parte dintre privilegiaţii nominalizaţi de către M.E.C.T. care le va sprijini prin alocarea sumei de 40 000 lei pentru organizarea Centrului de Documentare şi Informare din cadrul unităţii, conform unui Ordin din luna februarie a acestui an.
Practic, scopul principal declarat al acestei susţineri (financiare şi de formare) este egalizarea şanselor şi diminuarea diferenţelor, din nefericire existente între cele două medii, urban şi rural. Nu doar C.C.D.-ul salută iniţiativa Ministerului ci şi şcolile nominalizate, în numele comunităţilor lor locale care, fiind deja în temă, sunt curioase dar şi nerăbdătoare să vadă ce înseamnă această noutate.

Stagiul a fost condus cu măiestrie de domnul profesor Ioan Duţu, formator naţional în domeniul C.D.I.-urilor. Cu un remarcabil calm dăscălesc, domnul profesor (care este şi primar al comunei sale, Gura Râului din judeţul Sibiu) a convins pe cei prezenţi că este absolut firesc să existe un C.D.I. în fiecare şcoală. Pentru că un Centru de Documentare şi Informare nu este o altă bibliotecă ci un concept nou, inedit care poate schimba fundamental modul în care privim, acţionăm, ne relaţionăm. Este atelierul în care ideile prind contur şi apoi devin certitudini. Este locul în care grupul poate să devină echipă. Este de fapt, Centrul comunităţii.
Asta au înţeles „stagiarii”. Şi au mai aflat despre C.D.I.-urile din judeţul Sibiu care au apărut când nimic nu se ştia în domeniu dar care au avut dorinţă, entuziasm şi o echipă! Formatorul este unul dintre deschizătorii de drum în acest sens, „lupta” sa fiind o pildă cum nu se poate mai potrivită celor care încep acum.

Cele trei zile ale cursului au însemnat o parte de teorie prezentată într-un mod antrenant şi interactiv care a alternat cu partea de exerciţii de grup şi o vizită la C.D.I.-ul de la Balş unde s-a lucrat „la locul faptei”. Nimeni nu a tăcut, fiecare şi-a spus părerea, a întrebat şi a povestit despre şcoala sa, despre satul său, despre primar şi despre ale sale. După ce a ascultat, domnul profesor ne-a rugat să nu cedăm în „lupta” pentru ideile noastre dar, obligatoriu, lăsând întotdeauna punţi de legătură. Progresul însuşi este condiţionat de tăria cu care susţinem ideile.

Vom reveni cu amănunte după stagiul următor care va ajuta în realizarea efectivă a proiectului Centrului.

Corina şi Cătălin Mîinescu

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cmiinescu | 05.05.2007 20:19 | 2448 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (3)

0 0

06.05.2007 00:32 stavarache

Si noi trebuie sa infintam un astfel de centru in scoal as, dori sa iau legatura cu cineva...dintre participanti.pentru mai multe detalii.\

0 0

06.05.2007 17:53 liliana_bc

la sam cleja judetul bacau exista un astfel de centru cu care ne mandrim

0 0

07.05.2007 18:26 cmiinescu - Autor

La Sibiu exista o asociatie care se ocupa doar de CDI/uri.

Are si o pagina de Net.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 18 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

10 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN