Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scandal in cancelarie: majorarea salariala discrimineaza profesorii

Dupa cum se stie, începând cu 1 octombrie, maririle salariale la cadrele didactice si nedidactice din sistemul învatamântului preuniversitar au intrat în vigoare. Adica, toata lumea va primi de luna viitoare mai mult cu 15 procente, calculate la salariul de baza, iar profesorii cu gradul I, peste 25 de ani vechime, vor primi si mai mult, cu 10 procente fata de ceilalti, adica, în total, cu 25%, calculat la salariul de baza. Deja, în scolile si liceele din tara, în colectivele de profesori a început dihonia, deoarece guvernantii au gândit un mod de majorare discriminatoriu, în conditiile în care si titularii cu definitivat (debutantii), profesorii cu gradul II, depun aceeasi activitate didactica, cu aceleasi responsabilitati. Evident, primii care s-au împotrivit acestui sistem au fost sindicatele pe ramura, care au constatat deja ca procesul de învatamânt, la început de nou an scolar, a început si mai bulversat. „Înca de acum câteva luni, federatia noastra a facut primele demersuri pe lânga Parlament ca sa renunte la aceasta discriminare. Noi am luptat împotriva discriminarii din sistem, nu împotriva maririi salariale, asa cum au încercat sa dea de înteles unele ziare. Noi suntem de parere ca procentajul total de 25% trebuia extins la toate categoriile salariale, dar, din pacate, voturile le-a dat Parlamentul. În consecinta, sistemul de învatamânt ramâne în continuare neatractiv, se va bulversa, iar eu, ca lider de sindicat, ma opun discriminarii si voi reactiona în continuare“, ne-a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei sindicatelor „Spiru Haret“.

Marirea salariala, o simpla abureala
Majoritatea cadrelor didactice considera ca majorarea salariala, pe etape, hotarâta de Guvernul României prin protocolul semnat cu sindicatele înca din aceasta primavara, este o „aburealapraf de aruncat în ochi“. „Gardianul“ a facut un sondaj de opinie prin câteva unitati de învatamânt din Capitala. „Teoretic, se simte. Eu am gradul I si 33 de ani vechime la catedra si de luna viitoare voi primi 1.717 lei, în loc de 1.494 lei. Fondul problemei, însa, este cu totul altul. Deja avem probleme la scoala cu restul personalului didactic si nedidactic caruia i s-a majorat salariul doar cu 15 procente. Nu mi se pare normal sa se procedeze asa. Atât timp cât s-a facut un efort bugetar. Aceasta situatie se aseamana cu cea din învatamântul superior, de acum doi ani, când profesorilor universitari li s-au dublat salariile, iar lectorii, conferentiarii, asistentii au ramas aproximativ la acelasi nivel. Este pacat ca se nasc între colegi asemenea frictiuni“, ne-a declarat Sergiu Gârlesteanu, profesor de educatie fizica la Scoala nr.197 din Bucuresti. Un alt cadru didactic, de la o alta unitate de învatamânt, confirma aceeasi stare de spirit în cancelarie, care creeaza mari probleme în procesul educativ-instructiv: „Atmosfera din scoala noastra este tot mai apasatoare din cauza acestei diferente salariale. În conditiile în care si ceilalti profesori titulari, care nu au gradul I, au aceleasi raspunderi, muncesc la fel de mult, nu este corect. Este o situatie mai mult decât jenanta si, dupa parerea mea, cei care sufera vor fi copiii“, ne-a marturisit Janulyia Costache, profesor de franceza la Scoala nr.156.

„Degeaba, a crescut si inflatia“
„Aceste salarii au venit majorate exact în momentul în care au crescut si preturile la toate produsele. În consecinta, aceste transe degeaba au venit acum, deoarece a crescut si inflatia. Deci profesorii se afla în aceeasi situatie materiala, de supravietuire, ca si înainte. Cât poate sa conteze 100-150 de lei în plus la salariu. Nimica toata. Ceea ce însa inflameaza spiritele este faptul ca se pastreaza aceeasi diferentiere între categoriile de profesori. Nu exista nici o justificare sa se mareasca mai mult la profesorii cu gradul I. Ceilalti continua sa ramâna în aer. Prin urmare, continua ramâna aceeasi diferentiere“, ne-a declarat Gheorghe Radulescu, profesor de limba româna la Liceul de Muzica „George Enescu“ din Bucuresti. În continuare, cea mai ingrata situatie o traiesc debutantii, care an de an încearca sa se titularizeze pe o catedra vacanta, dar la niste salarii ce nu depasesc 700 de lei.


Alexandru Calmâcu

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: trisi | 09.10.2007 14:49 | 3613 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (28)

0 0

09.10.2007 16:45 yulyana

O mare cacialma.

0 0

09.10.2007 16:56 cretulina

Si ne mai miram ca pleaca toti tinerii din tara asta...nu pleaca pentru ca le e bine aici, asta este clar. Cum poate

o familie , formata din doua cadre didactice tinere ( cu salariu ce nu depaseste 6 mil) sa se intretina si sa mai aiba si copii ?

0 0

09.10.2007 16:56 iuiu_flori

Nu vreau sa fiu rea dar oricum dumnealor au salarii mai mari.Daca eu nu am decat definitivatul, urmand ca in curand ...sa dau gradul II, asta inseamna ca eu lucrez mai putin la clasa? Slava Domnului sa nu uitam si de diferentele de metode de lucru care nu ii fac mai buni decat noi. Eu nu am ajuns inca la 700lei desi am studii superioare de scurta durata, asa ca debuntantii, daca primesc banii acestia, sunt norocosi.

0 0

09.10.2007 16:58 cretulina

Actualmente, cu deful luat am un salariu brut! de 782...nu mai comentez!

0 0

09.10.2007 17:28 moni

Asa este, un praf in ochi, dar este bine totusi ca este si acesta, decat deloc. Sotul meu este tot profesor si situatia este dificila. Poate ca se incearca stimularea catre perfectionarea grabnica. Altfel nu-mi explic discriminarea. In loc sa fie stimulati debutantii si incurajati sa intre in sistem... totul este fara cuvinte... Nu este de mirare ca toti tinerii incearca sa se reprofileze.

0 0

09.10.2007 17:38 dama

AU GĂSIT ALT MOD DE A NE DEZBINA. ORICUM, PENTRU TOATĂ LUMEA, SALARIILE SUNT PREA MICI. O COLEGĂ ŞI-A LUAT APARTAMENT ÎN CENTRU ŞI M-AM MIRAT CÂND AM AUZIT. ŞTIŢI CE MI-A SPUS: SOŢUL NU LUCREAZĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT CI ÎN ARMATĂ. ADICĂ NOI, CADRELE DIDACTICE SUNTEM, FĂRĂ DIFERENŢIERE, CEI MAI SĂRACI.

0 0

09.10.2007 17:54 galaoan

Eu am sa va spun altceva: Ce parere aveti de un cadru didactic cu vechime de peste 25 ani in invatamant si care nu si-a dat decat definitivatul si tot timpul radea de noi cei care invatam si ne dade-am gradele didactice.Eu cred ca salariile trebuie marite la toti profesorii, dar cei care si-au dat gradele didactice au muncit mai mult.Poate ca e un mod de a stimula competitia si a-i indemna si pe altii sa se perfectioneze.Si la clasa la unele cadre cu grad didactic I se observa diferenta.Nu suntem vinovati ca ne-am nascut mai devreme si am dorit sa ne perfectionam, iar altii s-au lasat pe tanjala.

0 0

09.10.2007 18:30 yulyana

Eu sunt in al 8-lea an de invatamant, am gradul II si studii sup. de lung adurata (universitate) si am un salariu de 680 ron. Ce sa facem cu banii astia? De unde transportul? Un suc si o piersica? ca pana la carti....sau alte trufandale...

0 0

09.10.2007 18:52 gabi218

Cred ca s-a strecurat o eroare in articolul de mai sus:10% primesc toate cadrele did. cu gradul I, deci si cei cu 10 ani vechime, adica si cei tineri, care au inteles ca nu trebuie sa astepte pensionarea cu deful;si primesc de la 21 iulie.

0 0

09.10.2007 18:55 nica_ana

Să ştiţi că ,,bătrânii"cu gradulI muncesc dintotdeauna,se perfecţionează,dar mai ales se perfecţionează.Aţi uitat proverbul ,,Cine nu are bătrâni,să-i cumpere"?Dar de ,,ţara fără bătrâni "ce ştiţi?

0 0

09.10.2007 18:57 nica_ana

am scris ,,dar mai ales se autoperfecţionează"

0 0

09.10.2007 19:21 ioara

Sunt de acord cu gabi218. A 25 de ani vechime si mi-am dat gradul I la varsta de 30 de ani ! Am colegi care se vor pensiona cu def-ul si care nu stiu unde este sala de material didactic. Ce sa mai spun de cei tineri care nu-s curiosi sa afle cum se deschide un calculator? Si uite asa se trage in scoala de 2-3 insi sub deviza " sa iasa totul bine" apoi ne lamentam ca e discriminare.

0 0

09.10.2007 19:26 poianaconstantin

In cel mult 2 ani , in judetul Vaslui vor iesi la pensie cam 200 de invatatori si educatoare. Cu asa salarizare discriminatoare cati tineri vor umple golurile. inv. vechi

0 0

09.10.2007 19:33 alinne

Ca de fiecare data guvernantii au reusit sa ne dezbine cu aceasta discriminare. Oare ce vina am eu ca acum ma inscriu la gradul II si apoi trbuie sa mai astept nu stiu cati ani pana imi voi putea da gradul I? Spunea cineva ca aceasta majorare ne obliga pe toti sa ne perfectionam: perfect de acord, dar ar trebui sa scada numarul de ani pe care trebuie sa-l astepti pana a putea sa te inscrii la un alt grad.Ar trebui sa luam atitudine si sa nu-i mai lasam pe parlamentari si pe guvernanti sa ne calce in picioare.

0 0

09.10.2007 19:38 bella

Chiar este amuzant!Sa ne uitam putin si la gradele astea didactice cu care ne laudam atata!Cred ca ne cunoastem cu totii colegii de breasla!Inca nu v-ati obisnuit cu guvernul lui Vlad Tepes care ne intinde mereu cate o teapa!!!!

0 0

09.10.2007 19:55 eiatu

mi se pare normal sa-mi fie recompensata intr-un mod munca. As vrea ca dupa ce dau gradul II sa simt asta cumva; mi-ar face placere sa simtim in buzunare si o recompensa a altor studii care ne aduc in prezent doar punctaj (vezi studii de master, studii postuniversitare, studii pentru obtinerea altei licente...). Nu este nefiresc sa se acorde un plus banesc celor care au participat la cursuri, au sustinut inspectii si au creat si lucrari stiintifice pentru obtinearea gradului didactic I. Nu este o masura discriminatorie, ci mai degraba reparatorie. Suntem deja in UE, si acolo sunt recunoscute si recompensate munca si studiile suplimentare, inclusiv prin recompense materiale, care genereaza diferente salariale.

Sa nu uitam ca pe langa anii la catedra, acesti colegi ai nostri au facut si un efort in plus, efort care altii nu l-au depus.

Daca voi ramane in invatamant vreau sa obtin si eu gradul didactic I. Salariul de debutant nu ma motiveaza prea mult sa raman, insa nici nu ma determina sa-i privesc altfel pe colegii care au obtinut deja gradul I.

0 0

09.10.2007 20:36 andreea_o

Dragi colegi,sa nu mai batem apa in piua cu gradulI care inseamna perfectionare. E cel mai usor grad, acum nici nu mai muncesti pentru lucrare, o imprumuti, o cumperi, o gasesti pe net etc.Mult mai dificile mi se par examenele de definitivat si gradul II.Ce sa mai, este discriminare si gata!!!!!Cu salariul de debutant nu traiesti, supravietuiesti la limita.Si inca ceva: stiti oare cati bani da un cadru didactic la inceput de cariera pe materiale didactice?Mai ales cele care profezeaza la tara, unde nu gasesc mai nimic in scoli si gradinite.Eu am ajuns la o concluzie: majoritatea cadrelor didactice fac munca voluntara!!!!!!Ma intreb oare cat vom mai rezista...

0 0

09.10.2007 21:20 enuku

Nu este necesara o suprarecompensa pentru profesori grI,erau deja platiti diferentiat fata de restul gradelor didactice.Sunt profesori cu grI ,care nu reusesc sa obtina performante cu elevii lor. Gradul didactic II este mai dificil decat a scrie o lucrare pentru gr I.

0 0

09.10.2007 21:31 aalliinnaa

Eu m-am inscris anul acesta la gradul I pe care urma sa-l obtin in decursul a 3 ani.... pana acum am tot alergat dupa grade, facultati si alte cursuri de perfectionare ca sa mi se mareasca si mie putin salariul si NIMIC..cate 100 000 ptr gradul II, alta 100 000 pentru colegiu...si am sta putin si m-am gandit ca, intre timp, imi neglijasem familia, copiii pe care putem sa-i am pana acum, dar nu-i am inca....Asa ca astazi mi-am depus cerea de retragere de la gradul I. Ii las pe altii sa se bucure de 10% in plus. La salariul meu mic oricum nu s-ar fi vazut...

0 0

09.10.2007 21:46 alena

Cred ca sunt cazuri si cazuri. Fiecare scoala are particularitatile sale. Eu am 30 de ani de munca si 20 ani de scoala. Am fost si imi doresc sa raman invatatoare. Dupa fiecare grad sau scoala terminata nu am considerat ca am sacii in car. Am continuat sa urmez cursuri de formare, sa initiez tot felul de activitati, sa ma implic peste tot unde am considerat ca pot face fata si sa fac si un masterat.Dar sunt si cadre care sunt, dupa sustinerea gradelor, in inertie si colegii mai tineri care observa aceasta au dreptate. Din cate stiu, acest procent la gradul I a fost dat pentru altcineva si am intrat si noi.

0 0

09.10.2007 22:23 almajanca

am si eu o intrebare, apropo de maririle astea......

Este adevarat ca s-a dat o lege ca toti cei care au studii superioare sa fie incadrati incepand cu suma de 880 lei. se Plica legea si in invatamant?

0 0

09.10.2007 22:24 almajanca

am si eu o intrebare, apropo de maririle astea......

Este adevarat ca s-a dat o lege ca toti cei care au studii superioare sa fie incadrati incepand cu suma de 880 lei? se aplica legea si in invatamant?

0 0

09.10.2007 22:28 atabara

nu! din pacate acea lege referitoare la absolventii de stii superioare nu este valabila si bugetarilor. spunea cineva ca un debutant are mai putin de 700 lei. Din pacate, cu 9 ani vechime, grad 2, n-am depasit inca stadiul de 650 lei.

0 0

10.10.2007 19:14 floarebernad

gradele se iau pe muncă, iar când eu am luat gradul nu era internet; lucrarea m-a costat mult timp şi efort suplimentar şi niciodată nu m-am culcat pe lauri. Dimpotrivă, şi acum sunt total implicată în mai multe proiecte, colaborez la mai multe publicaţii pe teme de specialitate, cu toate astea sunt mai puţin plictisită decât unii colegi mai tineri.Cum credeţi că am inceput şi noi, cei care slujim şcoala de aproape 30 de ani?Greu, f. greu, dar am pus mult suflet şi dăruire.îmi sunt f. dragi tinerii şi le doresc tot ce-i mai frumos

0 0

10.10.2007 20:21 grigore_geta

gabi218 are dreptate. Nu doar cei cu 25 de ani vechime au salariul marit, ci TOTI cei cu gradul I. Iar gradul I se poate obtine cu o vechime de 10-12 ani, daca te straduiesti. Invatator sau profesor poti iesi la 21 de ani, deci la 30-32 de ani iti va creste amaratul de salariu. Uitati-va mai bine in ograda celor din alte domenii, cu salarii la care ravniti. Lucreaza 8-12 ore pe zi, mananca pe apucate, au concedii de 15-20 de zile pe an, nu au timp sa foloseasca banii pe care ii castiga. Cei care si-au ales invatamantul au fact-o din diverse motive, unele dintre ele legate de pasiune, vocatie, altele legate de timpul liber (mai ales femeile, pentru a se putea ocupa de proprii copii). Eu nu militez pentru un salariu mic, prefer sa muncesc mai mult si sa fiu platita, dar nu as arunca cu reprosuri in cei care au fost fideli invatamantului avand o vechime respectabila, care si-au dedicat viata studiului si autoperfectionarii si care sunt stimulati printro marire mai substantiala a salariului. Toti am inceput cu salarii mici.

0 0

11.10.2007 16:33 georginmarcela

majoritatea celor cu gradul I si cu vechime mare se gandesc ca vor iesi la pensie sau daca vor rezista schimarilor (de ce sa lucram ceva nou ca doar gradul I este facut nu doar ca sa te perfectionezi ci doar sa ajungi la un salariu mai mare)

Cred ca vor dori sa ,,reziste,, din plin si cat mai mult pentru ca a ajuns sa fie confortabil.

0 0

19.10.2007 17:03 king_george4

Aveti dreptate doamna Geta Grigore. In alte domenii si in special la privat muncesti minimum 48 de ore pe saptamana si cand trebuie si sambata si duminica, depui rapoarte saptamanal, ai grija sa nu pierzi clienti, sa fie sefii satisafacuti de rezultate, sa aduci profit, sa faci imagine buna institutiei, sa raspunzi la toate telefoanele, toate e-mailurile si in general la toate solicitarile colegilor si a managementului superior. Desi ai legal 21 de zile de concediu nu ti se permite niciodata sa-ti iei mai mult de 2 saptamani legate. Reflectati la aceste lucruri si ganditi-va ca pentru 1000 de euro este minimum ce trebuie sa faceti. Mult succes daca doriti sa va schimbati meseria. Chiar si in strainatate profesorii care nu se ajung cu banii isi iau un alt job part-time. Sau credeti cumva ca "statutul" de profesor de alta data mai tine de foame sau de nevoi...??!!

0 0

19.11.2007 19:52 catarina

nu cred ca este cazul sa comparam munca facuta de cei din sistemul privat pentru un salar de 1000 euro si chiar mai mult cu munca facuta de un profesor pe 200 de euro.pentru acea diferenta de 800 de euro cred ca multi ar raspunde la telefon si la unele e mail uri si ar zimbi clientilor,ba ar mai veni si simbata la servici.la scoala vii, dar gratuit,ca asa "e dispozitiile".

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

10 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN