Elevii muncesc mai mult decât angajaţii
Elevii, în special cei din anii terminali, se plâng că stau prea mult timp la şcoală. Profesorii le dau dreptate, dar nu-i pot ajuta. Au de urmat un plan-cadru pentru care dau socoteală inspectorilor de specialitate.
Experţii în educaţie susţin la rândul lor că nu atât timpul petrecut la şcoală îi extenuează pe elevi, ci faptul că li se vâră pe gât o cantitate prea mare de materie pe care ei nu sunt în stare să o digere.
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Mureş, dr. Silviu Morariu, consideră că elevii din judeţul său sunt surmenaţi din cauza orarului foarte încărcat. „Cei de la Inspectoratul Şcolar încă se joacă, deşi am discutat clar ca să nu-i mai lase pe copii să înveţe de la ora 7.00 dimineaţa", a spus dr. Morariu.
Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1955/1995, sunt stabilite o serie de norme de igienă în şcoli şi stabileşte numărul maxim de ore. „Elevii clasei I pot petrece la şcoală 3-4 ore, clasele II-IV, patru ore, elevii de la gimnaziu, clasele V-VIII, 4-5 ore, iar cei de la liceu, 5-6 ore", a spus dr. Morariu.
Acesta a precizat că acest ordin nu a fost respectat niciodată de la emitere şi că s-a ajuns ca „orarul să frizeze absurdul".
Gabriela Paicu, psiholog la Centrul de Asistenţă şi Resurse Educaţionale, este şi ea de părere că în învăţământul primar copiii nu ar trebui să stea mai mult de patru ore pe zi la şcoală. La gimnaziu, cinci ore sunt suficiente, iar la liceu ea a recomandat un maximum de şase ore zilnic. „Peste aceste limite, elevii nu se mai pot concentra", a spus psihologul.
Cu toate acestea, în cele mai multe şcoli, elevii din clasele primare stau mai mult de patru ore pe zi la şcoală, iar liceenii au pe zi şi câte şapte ore de curs. La acestea se adaugă şi cele necesare pentru a-şi pregăti temele de a doua zi, adică cel puţin trei-patru ore.
„Un elev din clasa a XI-a şi a XII-a de la clasele de bilingv matematică-informatică vine la şcoală la ora 8.00 şi pleacă la ora 15.00. Ajunge acasă la ora 16.00.
Este inuman", apreciază directorul adjunct al Şcolii Centrale din Bucureşti, Maria Lef.
Relaxarea curriculei – o soluţie de moment
Expertul în educaţie de la organizaţia „Educaţia 2000+", Eugen Palade,
este de părere că elevii petrec prea mult timp în procesul de învăţare, în sensul „strâmt" al cuvântului. El propune regândirea curriculei de învăţământ, astfel încât accentul să cadă pe dezvoltarea de competenţe.
„Asta nu înseamnă că trebuie scoase din manuale datele din istorie sau geografie, unele din ele sunt importante şi trebuie ştiute, dar materia trebuie eliberată de detaliile nesemnificative, iar copilul să fie capabil să opereze cu conceptele pe care le învaţă", a explicat Palade.
Eugen Palade a mai spus că şi în alte ţări se stă mult la şcoală, în special copiii mici. „Dar aceştia petrec după-amiezele cu activităţi extracurriculare, jocuri, masă, inclusiv pregătirea temelor pentru a doua zi, astfel că la ora 16.00, când vin părinţii să-i ia, ei nu mai au nicio grijă legată de şcoală", susţine el.
El a adăugat că, cel puţin teoretic, un licean care doreşte să se pregătească temeinic pentru examenele din viaţa lui ar trebui să înveţe câte 12-14 ore pe zi, timp pe care niciun adult nu îl munceşte.
Sursa: Adevarul
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: grigore_geta | 06.11.2007 20:44 | 1682 vizualizări
Comentarii (11)
07.11.2007 00:45 emese_d
Nu este vorba doar de liceeni...
Copilul meu este in clasa a VII-a si are 33 de ore pe saptamana. Miercuri are 8 ore, ajunge acasa la ora 16 si sunt obligata sa-l pun imediat la lectii ca nu apuca sa si le termine pe toate pentru joi, cand are 7 ore. Recunosc ca nu are teme la 7 discipline, ci doar la 6, prima ora fiind educatie fizica...
07.11.2007 08:04 floarebernad
acest lucreu este discutat demult, dar a rămas la faza de discuţii, parcă nu se vrea competenţă;
07.11.2007 08:46 happiness
Desi sunt profesor,acum vorbesc in calitate de mama ,si imi este groaza ca peste 2 ani fetita mea va intra in clasa I si va trebui sa faca ,la 7 ani,fel de fel de portofolii...Plus altele.Ca sa nu mai zic ce o asteapta in gimnaziu.E ceva de groaza.
07.11.2007 09:45 georgesculum_ct
Am una din fete eleva in clasa a X-a la matematica-informatica cu engleza intensiv. Sa stiti ca si anul trecut a avut zile cu 8 ore de curs, iar anul acesta are 3zile cu 8 ore si 2zile cu 7ore. Eu cred ca de vina sunt si directorii liceelor care introduc maximul de ore pentru fiecare disciplina doar ca sa asigure catedre in oras unor profesori protajati. In aceeasi masura gasesc vinovati si inspectorii de la personal care tolereaza sau chiar incurajeaza astfel de situatii.
Stiu ca parintii elevilor sunt organizati la nivel national. Ei de ce nu au nimic de obiectat? De ce nu propun masuri de rezolvare a unor astfel de situatii?De ce nu actioneaza concret?
07.11.2007 13:56 monika
pai discipline ca :religie,muzica ,desen incarca degeaba programul elevilor.la celelalte programele ar trebui aerisite si axate mai mult pe notiuni practice care sa le serveasca in viata.ca eleva am mancat analiza matemtica,trigonometrie ,geometrie pe paine si la ce imi ajuta?zau asa.nu vreau sa supar pe nimeni dar....asta e adevarul
07.11.2007 18:33 dama
Despre munca profesorilor vorbeşte cineva?
07.11.2007 19:10 georgesculum_ct
In articol este pusa problema orarului foarte incarcat al elevilor.
Daca ar fi sa dezbatem tema munci desfasurate de cadrele didactice, despre cum suntem priviti de ceilalti, despre drepturile noastre, ca indatoririle ni le cunosc toti poate mai bine decat noi, nu cerd ca ne-ar ajunge un an.Dar de cele mai multe ori noi lasam de la noi si ii compatimim pe altii, mai ales pe elevi, pentru ca asa suntem noi dascalii.
07.11.2007 19:22 pic753
PROGRAMA ŞCOLARĂ AR TREBUI REVIYUITĂ DE OAMENI COMPETENŢI ÎN DOMENIU .SĂ SE REVINĂ ATUNCI LA 6 ZILE LUCRĂTOARE PE SĂPTĂMÂNĂ PT. A NU SUPRAÎNCĂRCA PE NIMENI -NICI PROFESORII, NICI ELEVII.
07.11.2007 19:49 marid
mai adaugati inca o ora pe zi, la clasele terminale sau care acum sustin teze cu subiect unic, de pregatire suplimentara la disciplinele la care dau examen, si veti obtine.....
08.12.2007 16:14 scaramouche
sunt eleva in clasa a noua.pentru a reusi sa invat adorm la ora 24 si ma trezesc la 4 dimineata..iar la scoala trebuia sa fiu atenta pana la ora 15 cand ma asculta la desen...sa vin acasa si sa o iau de la capat..si asta pe 25 de lei pe luna...e corect?
01.01.2008 11:34 lipanesti
Subscriu!
Pentru asta trebuiesc aerisite programele si puse in concordanta continuturile acestora.
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.