Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Circa 30% din copiii moldoveni cresc fara parinti

Circa 177 mii de copii moldoveni sint afectati de migratia peste hotare a parintilor lor. In ultimii ani, numarul copiilor care cresc fara ambii parinti s-a dublat, reprezentind acum circa 30% din totalul minorilor, s-a anuntat, joi, la conferinta "Drepturile copilului si migratia", pe care au organizat-o Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului si UNICEF Moldova.
Reprezentantul UNICEF Moldova, Ray Virgilio Torres, a mentionat ca migratiunea si consecintele ei sint o problema a statului, iar UNICEF doar a realizat un studiu care arata in mod elocvent cum si pe cine afecteaza acest fenomen. "Incontestabil, aspectul pozitiv al migratiunii este imbunatatirea situatiei financiare a familiilor, cetatenii moldoveni pleaca peste hotare anume dupa bani. Dar migratiunea afecteaza starea psiho-emotionala a copiilor ramasi fara ingrijire parinteasca", a subliniat el.
In studiu se arata ca la 10% din copiii ramasi fara supravegherea parintilor s-a inrautatit reusita scolara; in majoritatea cazurilor, femeile pleaca la munci, iar educatia in lipsa mamelor ii afecteaza pe copii mult mai mult decit absenta tatilor.
Psihologul Zinaida Bolea, care lucreaza cu copiii de mai multi ani, a afirmat ca la asemenea copii se atesta mai des tulburari neurotice, stari depresive, tulburari de comportament. Ramasi fara supraveghere, multi copii abandoneaza scoala, adopta un comportament antisocial.
"Un pas important spre diminuarea efectului migratiei reprezinta crearea in 2007 a retelei nationale de asistenti sociali. Astfel, sistemul de protectia s-a extins pina la nivel de orase si sate - acolo unde se afla beneficiarii acestui sistem, inclusiv si copiii parintilor migranti si unde interventiile profesioniste pot fi cele mai eficiente. Studiul UNICEF, prezentat azi, va ajuta la imbunatatirea activitatii asistentilor, ii va atentiona asupra principalelor probleme ale copiilor", a subliniat viceministrul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, Galina Balmos.
Seful Misiunii Organizatiei Internationale a Migratiunii in Moldova, Martin Wyss, a opinat ca statul trebuie sa stabileasca dialogul cu tarile in care muncitorii moldoveni pleaca cel mai des, ca sa simplifice procedura de legalizare. "Deseori, cetatenii moldoveni trebuie sa locuiasca ilegal intr-o tara 4 -5 ani, ca sa obtina permis de sedere sau un alt act oficial care le confirma statutul. Abia dupa aceasta ei vin acasa. Dar 4 ani fara parinti nu pot trece fara urma pentru copil, educatia nu se poate face la telefon", a subliniat el.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 17.11.2007 15:10 | 1349 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

11.12.2007 21:45 cristinabotez

Si pe mine ma impresioneaza nr copiilor lasati in grija ORICUI fara parinti si nesupravegheati!

oare ce adulti vom avea peste 10 ani?

ca deja tie frica de benzile de copii intre 12-16 ani rau intentionati si batjocoritori de la coltul strazii!

Mie mila de copii lasati in grija bunicilor!acestia nu fac fata sa le dea o educatie adecvata!am multi copii la gradinita aflati in aceasta situatie!

ce va fi de noi!vai!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN