Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Academia Romana considera aberanta formula de „limba moldoveneasca”

„Tinem sa reamintim acelor persoane care afirma din nou ca exista o limba moldoveneasca, diferita de limba romana, ca acest concept sfideaza adevarul stiintific. Impotriva lui s-au ridicat numerosi romanisti de prestigiu din toata lumea”, se afirma in declaratie.
Potrivit declaratiei Academiei Romane, „acum o jumatate de secol, doi renumiti profesori ai Universitatii din Moscova, romanistul R.A. Budagov si slavistul S.B. Bernstein, au trimis revistei Voprosi jazikoznanija (Probleme de lingvistica) articolul cu privire la unitatea de limba romano-moldoveneasca, articol ce a fost publicat abia in 1988 in revista Nistru. Cei doi savanti aratau in mod clar ca s-au irosit in zadar multe forte si mult timp pentru a demonstra teza eronata cum ca moldovenii si romanii vorbesc limbi romanice inrudite, dar diferite”.
Dovezi in favoarea acestei teze n-au existat si nu pot exista. In Republica Moldova, Consiliul Uniunii Scriitorilor de la Chisinau, in acord cu pozitia Academiei de stiinte, declara in septembrie 1994: "Folosirea glotonimului „limba moldoveneasca” creeaza o confuzie periculoasa in fata lumii civilizate si ne face de rusine in fata copiilor nostri si a generatiilor care vor veni".
Autorii documentului indeamna forurile politice din Romania si din Republica Moldova sa asculte glasul ratiunii, sa apere cu fermitate adevarul stiintific si dreptul romanilor de pretutindeni de a avea o limba unica, in conceptul limbilor europene si al lumii civilizate.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 22.11.2007 15:10 | 658 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

22.11.2007 21:41 vioscout

Glodo-nimul "limba moldoveneasca" este o emanatie de sorginte stalinista, obligatoriu pentru oligarhia rosie de la Chisinau care, isi apara cu toate "armele" cuceririle democratiei lor originale si mai ales, statalitatea lor. Si acolo s-a infiripat o neo-nomenclatura care, urmareste sa-si protejeze privilegiile de clan si...neam (prost!).Asteptam cu interes si dictionare de genul: limba moldoveneasca de pe stanga Prutului- limba romana moldovenesca de pe malul drept al Prutului, sau limba romana olteneasca- limba romana banateana, etc.Nu pot accepta asemenea ineptii, pe masura unui partid demagogic si corupt care, dainuie in stanga Prutului si care cica reprezinta poporul. Intrebarea care ma chinuie este, care-i acest popor si unde este el....

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN