Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Industria IT&C creşte cu 25%



Tehnologia informaţiei pare a fi cartea câştigătoare pentru întreprinzătorii care dispun de banii şi curajul necesare pentru a păşi în această lume. Aproape trei sferturi din volumul de activitate al industriei IT&C a aparţinut sectorului serviciilor telecom.

Analiştii din domeniu susţin că viitorul va aparţine companiilor care mizează pe dezvoltarea de programe software.

Sectorul programelor software şi servicii IT au fost "vedetele" industriei de profil în 2006. Cifra de afaceri totală a depăşit în 2005 nivelul de 1,5 miliarde de dolari, cu o creştere de 46%, iar pentru 2006 a sărit de 2 miliarde de dolari, înregistrând o creştere de cel puţin 35% şi o valoare de 9 ori mai mare decât în 2000. "În acest an, piaţa IT&C ar putea creşte cu minim 20-25% faţă de valoarea de şapte miliarde consemnată anul trecut", susţine Valentin Negoiţă, preşedintele Asocia­ţiei Producătorilor şi Importatorilor de Produse IT.

Şapte milioane de dolari investiţi în BitDefender


Un grup de investitori privaţi, români şi americani, a investit şapte milioane de dolari în BitDefender, companie evaluată de către un reprezentant al oamenilor de afaceri la peste 100 milioane de dolari. "Investitorii români şi americani sunt persoane, nu companii şi au ales să investească în BitDefender deoarece această companie românească are un potenţial ridicat de creştere.

Dacă în prezent compania este evaluată la peste 100 milioane de dolari de către investitori, în următorii doi-trei ani valoarea BitDefender ar putea depăşi câteva sute de milioane de dolari", declara, în momentul tranzacţiei, reprezentantul grupului de investitori privaţi, Horia Manda.

Potrivit acestuia, pe lângă resursele financiare alocate, investitorii vor ajuta BitDefender să atragă în viitor capital suplimentar şi vor susţine compania în demersul unei eventuale listări la una din bursele din România, Europa sau SUA. Grupul de investitori include şi manageri de la două fonduri de investiţii, Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) şi Balkan Accession Fund (BAF), care gestionează peste 200 milioane de euro şi au la activ numeroase tranzacţii în servicii financiare, industrie, retail şi altele. BitDefender este printre cele mai de succes companii din industria programelor software românească. Compania oferă soluţii care protejează împotriva ameninţărilor informatice.

Prezent în peste 6.000 de magazine pe cinci continente, BitDefender este unul dintre cele mai răspândite produse româneşti în întreaga lume, fiind folosit de peste 41 milioane de utilizatori individuali şi corporate în 180 de ţări. BitDefender are sucursale în SUA, Marea Britanie, Germania, Spania şi România.

RAV Antivirus, prima lovitură de imagine


Printre marile lovituri de imagine din IT&C a fost şi achiziţionarea RAV Antivirus de către gigantul american Microsoft. În urma tranzacţiei cu Gecad din iunie 2003, estimată la o valoare între 8,4 şi 16,8 milioane de euro, Microsoft a preluat atât tehnologia antivirus produsă de companie, cât şi o echipă de specialişti români, care au plecat la Redmond, sediul central al companiei lui Bill Gates.

Cifrele privind valoarea tranzacţiei au rămas confidenţiale, la fel ca şi numărul specialiştilor români care au plecat la Microsoft. Producătorul american l-a ofertat chiar şi pe Radu Georgescu, fondatorul şi acţionarul companiei Gecad, care a preferat însă să rămână în România şi să îşi continue afacerile cu software, renunţând prin contract la opţiunea de a dezvolta o nouă aplicaţie antivirus.

Investiţie de două milioane de euro în Gecad Technologies


Gegad este în continuare în centrul atenţiei, un consorţiu din care fac parte fondurile Global Finance şi Cisco Growth Fund III investind două milioane de euro în Gecad Technologies, producătorul soluţiei de mesagerie electronică Axigen, urmând ca pe viitor să mai existe alte runde de investiţii. Investiţia de două milioane de euro adusă de acest consorţiu este echivalentă cu 11,76% din acţiunile Gecad Technologies.

După această investiţie, principalii acţionari ai companiei sunt Radu Georgescu, care deţine 88,24% din capital, şi consorţiul format din câteva fonduri importante de investiţii, dar şi investitori individuali din industria IT şi software. Capitalul social al companiei se ridică în prezent la aproape trei milioane de euro, care provine în exclusivitate de la acţionarul majoritar Radu Georgescu.

Valoarea companiei se ridică la 17 milioane de euro. Reprezentanţii companiei estimează pentru anul 2007 o cifră de afaceri de 300.000 de euro. Gecad Technologies, producătorul soluţiei de mesagerie electronică Axigen, vizează listarea la bursă în maximum doi ani, printre alternative fiind Bursa de la Bucureşti, cea de la Londra, sau chiar Bursa de la New York.

Gecad Technologies, înfiinţată în 2001, membră a grupului Gecad, are activităţi în cercetare tehnologică, project management şi dezvoltare de tehnologii software. Implicată iniţial în dezvoltarea de software antivirus, compania a început din 2003 dezvoltarea primei soluţii de mesagerie electronică din România, sub marca Axigen.

Axigen este o soluţie de mesagerie electronică rapidă, scalabilă şi adaptabilă cerinţelor de comunicare atât din partea companiilor mici şi mijlocii, cât şi din partea furnizorilor de servicii internet. În prezent, Axigen este reprezentat la nivel internaţional de peste 100 de parteneri din 60 de ţări şi asigură traficul de email pentru mai mult de 9.000 de companii cu cinci milioane de utilizatori finali.

Grupul Gecad este alcătuit din companiile Gecad Technologies, care dezvoltă serverul de email Axigen, Gecad ePayment, care oferă servicii de procesare de plăţi pentru magazinele online, şi Gecad Net, care oferă soluţii de securitate IT.

Ascenta şi Intuitext ar putea fi vândute în 2008 sau 2009


Proprietarii grupului Softwin, care deţine companiile Ascenta şi Intuitext, ar putea vinde o parte din aceste firme, în 2008 sau în 2009, pe modelul prin care au fost vândute aproximativ 7% din acţiunile companiei BitDefender, a declarat directorul general al Softwin, Florin Talpeş. "Dacă până acum familia Talpeş a deţinut în proporţie de 100% companiile, vânzarea a circa 7% din acţiunile BitDefender către un grup de investitori români şi americani se poate traduce şi în felul următor: familia Talpeş, pe fiecare business pe care îl construieşte, este gata să deschidă acţionariat.

Deci afacerile noastre nu vor mai fi de familie, ci suntem deschişi pentru parteneri. Acest lucru este valabil şi pentru celelalte afaceri", a declarat Talpeş. Întrebat când se va deschide acţionariat pentru Ascenta şi Intuitext, Talpeş a răspuns că cel mai probabil în 2008 sau 2009.

Ascenta este brandul prin care activează, din noiembrie 2006, divizia de consultanţă IT şi soluţii software pentru corporaţii din cadrul grupului Softwin. Reprezentanţii Ascenta estimează până la sfârşitul anului o cotă între 10% şi 15% din piaţa românească de software şi servicii IT pentru corporaţii. Intuitext, divizia de software educaţional a grupului Softwin, este specializată în dezvoltarea de cursuri electronice pentru instruire, soluţii integrate de eLearning şi sisteme de administrare a proceselor de instruire.

Din grupul Softwin a făcut parte şi compania BitDefender, până în a doua parte a anului acesta. De la separarea de Softwin, BitDefender a devenit un grup în sine, cu filiale în state precum Germania, Statele Unite ale Americii, Spania şi Marea Britanie.

» Afacerile noastre nu vor mai fi de familie, ci suntem deschişi pentru parteneri, lucru valabil şi pentru celelalte business-uri
Florin Talpeş,
director general Softwin


Listarea la Bursă, noua tendinţă a IT-ului românesc

Prima companie, până acum şi singura, listată la Bursa de Valori Bucureşti, este retailerul şi distribuitorul de echipamente IT Flamingo, care a demarat procedurile pentru listarea la bursa printr-o ofertă publică iniţială de acţiuni (IPO), în iunie 2005. Stabilirea preţului din ofertă, în funcţie de cererea de acţiuni reprezintă o premieră pentru piaţa românească, fiind asemănătoare cu modalitatea prin care Google, compania care administrează motorul de căutare pe internet cu acelaşi nume, s-a listat anul trecut pe piaţa americană NASDAQ.

Flamingo, singura companie listată la Bursă


Flamingo pus în vânzare 17 milioane de acţiuni noi cu o valoare nominală de 1.000 de lei. Acţiunile oferite investitorilor de la Bursă reprezintă 20% din nivelul la care va ajunge capitalul social în cazul în care întreaga ofertă va fi subscrisă. Şi BitDefender îşi doreşte listarea la o bursă din România, din Europa sau din Statele Unite la sfârşitul anului 2008 sau în prima parte a lui 2009, declara preşedintele BitDefender, Florin Talpeş.

"În momentul de faţă nu ştim la care bursă ne vom lista, dar este clar că acest lucru se va întâmpla. Dacă până acum excludeam Bursa de la Bucureşti, acum luăm în considerare şi această variantă. Vom şti mai precis la jumătatea anului viitor pentru că până atunci suntem în faza de analiză. Este posibil să ne listăm în 2008, dar e mai probabil în 2009", a declarat Florin Talpeş.

Talpeş a mai spus că pe viitor BitDefender ar putea atrage şi alţi investitori. "Suntem abia la început cu atragerea investiţiilor. Este abia începutul unei noi etape de dezvoltare şi mai puternică a companiei", a mai spus preşedintele BitDefender. Potrivit acestuia, compania BitDefender s-a desprins de grupul Softwin în a doua jumătate a anului acesta, în prezent BitDefender reprezentând un grup în sine cu mai multe filiale în state precum Germania, Spania şi Statele Unite.

Florin Talpeş a mai spus că produsele companiei vor cunoaşte, în viitorul apropiat, o răspândire mare în Germania. În Marea Britanie, unde produsele companiei au pătruns recent pe piaţă, BitDefender se va dezvolta tot mai mult în următorii ani, potrivit lui Talpeş. Acesta a mai spus că BitDefender vizează pătrunderea şi pe câteva pieţe asiatice.
Iulian Budusan, Adevarul, 12.12.07

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 12.12.2007 06:37 | 948 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN