Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Profesorii de la universitatea din Balti protesteaza impotriva „moldovenizarii” obiectului „limba romana”

Scrisoarea de protest a profesorilor de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Balti este o reactie a initiativei presedintelui Vladimir Voronin, potrivit careia, de la 1 septembrie 2008, in invatamant, ar fi substituita disciplina „limba romana” cu… „limba moldoveneasca”.
Profesorii declara ca protesteaza vehement impotriva acestei initiative si se arata indignati in legatura cu declaratiile lui Victor Stepaniuc, presedintele comisiei parlamentare de specialitate, referitoare la necesitatea rescrierii manualelor scolare.
In cazul in care se va insista in aceasta politica, cei 26 de semnatarii ai scrisorii de protest „isi rezerva dreptul de a protesta activ, solicitand sprijinul intregii societati”.
Semnatarii scrisorii indeamna autoritatile sa reciteasca un sir de materiale semnate de lingvisti cu renume mondial, potrivit carora denumirea corecta a limbii vorbite in teritoriul R. Moldova este cea romana.
Amintim ca, recent, aflat la Balti, presedintele Vladimir Voronin a cerut autoritatilor de la Balti sa substituie, de la 1 septembrie, in invatamant, disciplina de „limba romana” cu cea de „limba moldoveneasca”. Presedintele Voronin declarase ca va asigura in acest sens institutiile de invatamant cu manuale corespunzatoare.
In acelasi timp, reprezentatii Ministerului Educatiei si Tineretului afirma ca nu li s-a comunicat despre intentiile de substituire a disciplinei „limba romana” in scolile din Moldova.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 19.12.2007 12:09 | 1068 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (5)

0 0

20.12.2007 17:32 marmar

Salut reactia baltenilor la aberatiile unora! E de regretat ceea ce se intimpla!

Interesant cine s-a angajat in cursa editarii unor materiale de acest gen!

Moreak, te rog sa citesti mesajul privat!

0 0

20.12.2007 19:59 teodorsaracut

Si cini ti tini(sustini) Voronini???

0 0

21.12.2007 17:46 marmar

Nu e prea clar comentariul precedent!Cui ii este adresata intrebarea?

Ce semnificatie poarta fonetismele dialectologice? E o intrebare sau ...?

0 0

26.12.2007 16:43 flsabin

Limba moldoveneasca este o inventie in care cred doar...rusii.Cei cu sufletul de roman la o asemenea aberatie nu vor nici macar sa comenteze.Daca romanii ar vrea sa demonstreze ca "inventia" este mai mult decat eronata ,ar gasi argumente in chiar justificarile celor care o sustin.Dar nu e nevoie.Tanara generatie din tinutul romanesc ocupat de armele si militile rusesti ,va intelege curand situatia si daca se vor democratiza relatiile ,vor sanctiona prin vot pe toti cei care ,acum,isi bat joc de propriile rude.E nevoie sa inteleaga actualii comunisti ca nu e suficient o pufoaica in plus si un chiolhan de pomina.Trebuie sa observe pe comunistii romani care au inlocuit pufoaica si chiolhanul cu proprietati si milioane de euro prin furt politic,"legal" si durabil .Si comunistii rusi ar trebui sa se gandeasca la urmasii lor si in loc de pufoaica sa le lese proprietati si milioane de euro.Pentru romani,insistenta de a aduce la patria mama pe cei din Moldova reprezinta un mare risc:conflict armat sau aparitia pe terioriu romanesc a unei armate de ocupatie si de cetateni rusi de care nu are nevoie.Ne doare sufletul de adevaratii romani de dincolo.Stim ca sunt batjocoriti si umiliti in propria tara .Stim si vinovatii pentru aceste nelegiuri:unii romani incuscriti cu rusi sau rusi cu masca de moldovean.Numai cei de dincolo pot rezolva problema.Istoria le-a dat un exemplu 1 decembrie 1918.Poate tanarul primar din Chisinau sa poata ajunge presedinte si apoi CEL CE UNESTE TARA.

0 0

26.12.2007 17:06 nalina

Cred că preşedintele ţării a rezolvat toate problemele privind economia ţării şi a găsit bani în plus pentru a încurca iţele bieţilor moldoveni care (unii fiind jurişti, economişti pentru a nu pierde scaunul repetă şi ei ca preoteasa că vorbesc limba moldovenească) sînt gata să editeze alte manuale. Ar trebui duşi un pic pe la Facultatea de Filologie de a se dezmetici mai întîi ce limbă vorbesc şi în ce limbă gîndesc şi atunci poate Bunul Dumnezeu îi va salva de secetele şi nevoile pe care le au şi de care nu scapă.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN