Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Citeşte de pe Google şi în limba română!

Google a lansat în urmă cu două zile serviciul Books (Căutare de Cărţi) şi în limba română, deocamdată într-o variantă beta. Utilizatorii români de Internet vor putea astfel să aibă acces la anumite cărţi în limba maternă pe care le vor putea citi fie online, fie vor putea să descarce în format pdf textul complet. Odată cu lansarea în limba română, Google Căutare de Cărţi a devenit disponibil în peste 120 de ţări, având cărţi în mai mult de 100 de limbi.

„Suntem încântaţi că Google Căutare de Cărţi este disponibil acum şi în România. Dorim ca acest serviciu să fie disponibil unui număr cât mai mare de persoane, în cât mai multe limbi, oriunde şi oricând. Astăzi facem primul pas în furnizarea către utilizatori a unui număr mai mare de cărţi în limba română”, a spus Santiago de la Mora, European Partnership Lead.

Cărţile din baza de date Google Căutare de Cărţi derivă din două surse: programul pentru parteneri şi programul pentru biblioteci. Peste 10.000 de edituri din lume sunt înscrise în programul pentru parteneri, prin care pun la dispoziţie cărţile lor pentru ca Google să le transpună în format digital şi respectiv să le publice online, cu anumite restricţii de previzualizare. Utilizatorii pot căuta prin paginile cărţii şi, în acelaşi timp, pot accesa website-ul editorului sau al distribuitorului online de unde pot cumpăra cartea. De acum, Google le permite li editorilor şi autorilor români să-şi trimită cărţile pentru a fi incluse în rezultatele de căutare Google. Interesant este şi faptul că cei de la Google nu au impus niciun fel de restricţii în ceea ce priveşte tipul de cărţi ce vor fi publicate: de la cele care se adresează unui mare număr de cititori (cum ar fi aşa-numitele Bestsellers) până la cele “de nişă” (de exmplu, căutând la întâmplare, am găsit o impresionată colecţie de cărţi dedicate cultivării ciupercilor comestibile, ba chiar a celor halucinogene).

Google încearcă să atragă parteneri şi prin reclama contextuală

Şi în cazul acestui serviciu, ca la mai toate lansate de Google, realzatorii promit editurilor şi autorilor, pe lângă promovare, şi obţinerea un nou flux de încasări prin anunţuri contextuale plasate alături de pagini din cărţile publicate integral sau parţial.

În ceea ce priveşte programului pentru biblioteci, Google a încheiat parteneriate cu 27 de biblioteci din lume – 6 fiind din Europa – pentru a le ajuta să-şi transpună cărţile în format digital. Dacă o carte din bibliotecă se găseşte în domeniul public (în afara drepturilor de autor) atunci ea este prezentată în întregime. Dacă se află sub incidenţa drepturilor de autor, atunci utilizatorii vor primi doar informaţii generale, cel mult două sau trei fragmente, precum şi informaţii referitoare la biblioteca în care se găseşte sau de unde poate fi achiziţionată.

„Editorii din România deja participă în Programul pentru Parteneri. Începând de la editurile internaţionale cele mai mari şi până la editurile mici care oferă produse de nişă, Google Căutare de Cărţi oferă o platformă globală pentru autori şi editori”, a declarat de la Mora. „Scopul nostru este acela de a ajuta scriitorii şi editorii să-şi promoveze lucrările, să încurajăm utilizatorii să descopere mai multe cărţi dar şi să mărim vizilibilitatea unei cărţi obişnuite”, a mai spus Mora. (Ruxandra Şandru)

INFO PLUS:

Google Books în română poate fi găsit la adresa: http://www.books.google.ro, deşi într-o primă fază probabil că va mai trece ceva timp până când căutările în română la această adresă să genereze cărţile dorite sau măcar o parte a acestora.

Gandul,Ruxandra ŞANDRU | 22 DECEMBRIE 2007

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 02.01.2008 08:57 | 2976 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (5)

0 0

02.01.2008 11:58 georgesculum_ct

Este o facilitate deosebita pentru profesori dar si pentru elevi. Acum sunt curioasa sa aflu momentul cand vom putea utiliza aceasta sursa de informatie.

0 0

02.01.2008 13:19 sfetnicul

Adresa care functioneaza e http://www.books.google.com (nu .ro)

0 0

02.01.2008 13:50 liligrigorescu

Am folosit aceasta adresa este interesanta multumesc.

0 0

03.01.2008 21:58 adam

functioneaza si cealalta !

0 0

04.01.2008 20:46 amz

Am consultat cu interes adresa mentionata, este extraordinar, multumesc pentru informatie !

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN