Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

2008 – anul decisiv pentru viitorul şcolii româneşti

Pachetul legislativ al Educaţiei, ce se află în dezbatere publică până la jumătatea lui februarie, propune schimbări profunde.

Cât de mult îşi doresc oamenii şcolii un alt învăţământ şi cât de pregătit este sistemul pentru schimbare?

Ioan Pânzaru, rectorul Univer­sităţii din Bucureşti:2008 va fi un an decisiv pentru şcoala românească, nu doar pentru că, prin dezbaterea şi aprobarea noilor legi ale Educaţiei, se poate petrece saltul calitativ al învăţământului, ci şi pentru că încă mai este puţin timp – e adevărat, extrem de puţin – pentru ca România să devină atractivă pe piaţa mondială a Educaţiei.
Oricum, optimismul trebuie temperat, fiindcă şanse au mai fost, dar s-au ratat cu mare „graţie“, iar înţelepciunea – a fie­căruia dintre cei implicaţi, dar şi a factorilor politici – nu pare a fi punctul nostru forte. Legile şcolii trebuie să schimbe fundamental şi filosofia, dar şi practica educaţională. Pentru aceasta, însă, efortul se cere a fi uriaş, constant, iar buna-credinţă este cerinţă sine qua non. Pentru că avem convingerea fer­mă că, pentru şcoală – mai ales cea viitoare –, 2008 nu va fi un an obişnuit, ne-am propus să prezentăm, la început de an, care sunt aşteptările principalilor actori ai sistemului, fie şi numai pentru a avea o mărturie asupra speranţelor şi aşteptărilor celor de care depinde viaţa şcolii. Vom vedea, la finele acestui an, cât şi cum se vor întrupa acestea.

Aurel Cornea, preşedinte FSLI: „Am aşteptări foarte mari de la noul an. Sper ca poli­ticienii să treacă la fapte, să aprobe proiectele de lege; reforma din învăţământ să fie, în sfârşit, declanşată, iar lucrurile să intre pe un făgaş normal. Ar fi bine să se elaboreze şi legea salarizării pentru personalul din învăţământ, pentru ca pachetul de legi să fie, astfel, complet. Îmi doresc tot binele pentru Educaţie, sper ca părinţii şi elevii să fie mulţumiţi şi să avem un învăţământ performant, compatibil cu cel european“.

Gabriel Petrea, preşedinte UNSR: „Sper ca 2008 să fie un an mai bun decât cel care tocmai s-a încheiat şi să aducă multe împliniri pentru studenţi. Noul an ar trebui să ne apropie şi pe noi de ceea ce înseamnă învăţământ european. Ne dorim mai multă înţelegere din partea profesorilor, burse mai mari şi sperăm să colaborăm mai bine cu ministerul. Totodată, ne dorim ca studenţii să fie mai implicaţi, în toate structurile de conducere ale instituţiilor de învăţământ, la orice nivel“.

Ioan Pânzaru, rectorul Univer­sităţii din Bucureşti: „În primul rând, aştept noua lege a învăţământului, pentru că e mai bine cu ea decât fără. Apoi, sper să se menţină nivelul de finanţare, dinamica pentru calitate, cu sprijinul studenţilor şi să se schimbe grila de salarizare, în favoarea tinerilor. Sper ca Ministerul Edu­caţiei să arate fermitate faţă de universităţile ce nu oferă servicii de calitate şi să sprijine cercetarea de nivel european. Aş vrea ca universitatea să îşi menţină poziţia în Topul Times Higher Education“.

Remus Pricopie, secretarul de stat pentru învăţământul superior: „Vom introduce instrumente noi, astfel încât să premiem universităţile cu performanţă pe anumite do­me­nii. Ne-am propus să fina­lizăm, până în iulie, strategia de introducere a creditelor de împrumut pentru studenţi. Tre­buie să internaţionalizăm univer­sităţile româneşti, de la prezenţa acestora în echipe europene de cercetare la pre­zenţa studenţilor străini în universităţile româneşti. Îmi doresc să am linişte şi forţă de muncă, să am familia aproape şi copiii sănătoşi“.

Sandra Daroczi, preşedinta Consiliului Naţional al Elevilor: „Deocamdată, nu am stabilit ce vom face, deoarece trebuie să avem o întâlnire cu reprezentanţii tuturor consiliilor judeţene ale elevilor. Acum este vacanţă, dar, după ce vom începe şcoala, vom face un plan de bătaie pentru anul 2008, astfel încât să ne putem orienta şi să ne facem treaba foarte bine. Prioritatea este dez­baterea Legii Învăţământului Preuniversitar, pe care trebuie să o facem cunoscută elevilor, pentru ca aceştia să vină cu propuneri“.

Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asocia­ţiilor de Părinţi: „În primul rând, vrem un program adecvat pentru copiii noştri, adică să nu petreacă mai mult de 8 ore pe zi în bancă sau la birou, vrem o programă şcolară coerentă şi un pact politic pentru a nu se mai petrece atâtea cosmetizări şi schimbări în sistemul educaţional. De asemenea, vrem ca şcoala să devină o instituţie de educare, nu doare de instruire. Vom încerca să-i determinăm pe toţi factorii politici să înţeleagă că Educaţia se face doar cu profesori, elevi şi părinţi“.

melania.vergu@gandul.info

Sursa: Gandul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: amz | 06.01.2008 01:33 | 2888 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (5)

0 0

06.01.2008 10:30 grosu_c

E bine k ne dam cu parerea dar, sa nu uitam ca urmeaza un an electoral " fierbinte".Cred ca adevaraatele schimbari vor veni dupa 2009..

0 0

06.01.2008 14:22 degetelcom

ar trebui adoptata legea invatamantului cel tarziu pana la sfarsitul anului in curs pentru a fi elaborate si programele pt. clasa pregatitoare si clasa a 9a in timp util altfel iar vom avea un talmes-balmes la inceput de an scolar.e parerea mea

0 0

06.01.2008 14:24 degetelcom

ar trebui adoptata legea invatamantului cel tarziu pana la sfarsitul anului in curs pentru a fi elaborate si programele pt. clasa pregatitoare si clasa a 9a in timp util altfel iar vom avea un talmes-balmes la inceput de an scolar.e parerea mea

0 0

06.01.2008 21:47 sorinborodi

Pai am putea spune ca din 1990 incoace,fiecare an a fost,in felul lui,decisiv......

0 0

08.01.2008 07:15 floarebernad

ar fi cazul sa stim in sfarsit incotro ne indreptam si ce avem de facut,pe termen mai lung, nu pe perioade scurte si in acest timp sunt facute tot felul de experimente care, uneori, se bat cap in cap....

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

53 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN