Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cine poate stopa meditaţiile?

Pentru prima dată, Ministerul Educaţiei încearcă să oprească prin intermediul unui nou proiect de lege a Statutului cadrului didactic existenţa acestui sistem de învăţare paralel cu şcoala.

Dacă propunerea trece de parlament în această formă, profesorii de la clasă nu vor mai putea face meditaţii cu propriii elevi. Prevederea este mai degrabă una morală.

Materiile la care de ani buni se fac meditaţii sunt cele la care elevii sunt evaluaţi: română, matematică, istorie, limbi străine şi disciplinele cerute la admiterea în diversele facultăţi. Costul unei ore de meditaţii este între 15 şi 50 de lei, în funcţie de nivelul copilului şi de gradul de dificultate a materiei.


Relaxarea programelor şcolare – o soluţie


Deşi asociaţiile de părinţi sunt foarte critice la adresa acestor ore plătite în afara şcolii, spun că e foarte greu de luptat împotriva lor: "Credeţi că o lege poate interzice o activitate care oricum se practică la negru şi care se desfăşoară de foarte multă vreme?

A devenit o manie – dacă băiatul sau fata vecinului face meditaţii, al meu de ce să nu facă, e mai prost?" este de părere Radu Loghin, preşedintele Asociaţiei de Părinţi din Şcoala nr. 195 din Bucureşti. El spune că elevii ar fi mult mai fericiţi şi ar învăţa mai mult dacă ­s-ar organiza în incinta şcolii cercuri pe diferite discipline. "Problema este că la noi în şcoală nu sunt spaţii pentru aşa ceva", a adăugat el.


El spune că un copil care nu face meditaţii nu riscă neapărat să pice un examen pentru că "materia care se face la clasă este suficientă, iar dacă respectivul copil ar mai lucra singur suplimentar şi acasă, nu cred că nu ar reuşi la examene".


Deşi reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin interzicerea pregătirii suplimentare a elevilor în particular de către profesorul de la clasă, nu cred că acestea vor dispărea, chiar şi interzise prin lege. "Noi sprijinim această prevedere, dar nu ştim cât va fi de respectată.

Directorii şcolilor nu-i pot păzi pe profesori; dar este o prevedere mai degrabă morală, prin care încercăm să curăţăm sistemul", a spus secretarul de stat pentru Învăţământ Preuniversitar, Svetlana Preoteasa. În opinia ei, ceea ce-i determină pe unii părinţi să-şi trimită copiii la meditaţii este faptul că nu ştiu să-i ajute acasă, din cauza manualelor foarte încărcate şi atunci plătesc un profesor care să-i înveţe. Svetlana ­Preoteasa cre­de că în cazul în care materia ar fi mai puţin în­cărcată nu ar mai fi necesare meditaţiile.


Ea a aminitit şi practicile unor cadre didactice care condiţionează evaluarea unui elev de participarea acestuia la meditaţii cu respectivul profesor. Se­cretarul de stat a mai spus că nu înţelege rostul me­ditaţiilor nici la liceu, întrucât examenele de admitere la universităţi nu mai sunt atât de serioase cum erau în urmă cu 10-15 ani. "La cele mai multe se intră în urma unei simple testări sau a unui concurs de dosare."

Sindicatele ştiu cum ar trebui făcut


Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământul Preuniversitar "Spiru Haret", Marius Nistor, este de părere că "nicio lege nu va putea interzice meditaţiile atât timp cât aceste sunt cerute de părinţi.

Dacă un părinte vrea mai mult pentru copilul lui, nimeni nu-i poate interzice acest lucru", a declarat el.
Preşedintele de sindicat a precizat că există o parte mai puţin morală a sistemului dată de faptul că profesorii îi "obligă mai mult sau mai puţin voalat pe copiii de la clasă să facă meditaţii".

În opinia lui, meditaţiile vor putea dispărea doar dacă numărul de copii la clase ar fi diminuat şi dacă şcolile ar dispune de infrastructura necesară pentru a le oferi elevilor toate informaţiile de care au nevoie.
(Adevarul, Sorina Buzatu 2008-01-08)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 08.01.2008 20:45 | 2185 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (17)

0 0

08.01.2008 23:30 tedicoman

Meditatiile nu vor disparea decat atunci cand cadrele didactice vor avea salarii decente.Dezaprob vehement colegii care obliga elevii,voalat sau nu,sa vina la ei la meditatii pentru a trece clasa.De asemenea, dezaprob sedintele colective in care se pretinde ca se lucreaza eficient cu 2, 3 sau chiar 4 elevi deodata.Interesanta e afirmatia d-nei secretar de stat, care recunoaste ca invatamantul a involuat, ca examenele de acum NU MAI SUNT ATAT DE SERIOASE ca inainte.Reforma de care se tot vorbeste presupune o...evoluare, nu? Fac parte dintre cei care dau meditatii, dar nu in conditiile pe care tocmai le-am criticat.

0 0

09.01.2008 01:36 chrissa

Intr-adevar, vor disparea meditatiile cand profesorii vor avea salarii decente. Atunci ei vor fi cei care vor refuza sa mai faca meditatii.

Sa nu se uite ca a face meditatii presupune sa muncesti cel putin doua ore ca nu se duce nimeni sa dea banii si sa plece acasa.

Un parinte care isi trimite copilul la meditatii asteapta rezultate.

0 0

09.01.2008 07:46 emil

Nu salariile "indecente" determina meditatiile, ci dorinta fireasca de a avea mai multi BANI. Oricat de decent am avea salariul vom dori ca venitul sa-l avem si mai mare si vom profita de toate oportunitatile pentru a castiga BANI. Si invatatorii au salarii mici, la fel si educatoarele, si profesorii de biologie, etc. Acestia nu pot face meditatii...

Un sistem de educatie sanatos, va micsora oportunitatea meditatiilor. Meditatiile vor exista, numai ca trebuie respectate cateva reguli: fara conflict de interese, plata impozitului, etc..

Meditatiile nu pot fi oprite de nimeni, pot fi o afacere ca oricare alta si daca este facuta respectand legile statului si deontologia profesionala, totul e OK.

0 0

09.01.2008 11:14 georgesculum_ct

si eu sunt profesoara si nu sunt de acord cu meditatiile. Cu toate acestea imi trimit fata de clasa aXa la meditatie la matematica pentru ca profesoara ei este sub orice critica, iar copilul are de dat bacu si la matematica. Ce pot sa fac? Nu trebuie sa-mi ajut intr-un fel copilul?Deci meditatiile nu vor disparea chiar daca se vor revizui programele, nu ca nu ar fi necesar. Trebuie sa se umble si la pregatirea celor care vor devenii cadre didactice, pentru ca in conditiile actuale tinerele cadre nu prea au pregatire teoretica si mai ales practica suficienta.

0 0

09.01.2008 13:06 marcost95

Buna ziua! La multi ani!

Medidatiile sunt extrem e necesare cind vrei performanta pentru copil. Sunt un caz fericit ca parinte caci sunt multumita de profesorii copilului meu dar cind vreau ca acesta sa stie o a treia limba straina investesc caci daca nu investesc acum mai tarziu o sa imi para rau!Si daca copilul meu vrea sa dea anumite atestate care ii trebuiesc in cazul in care aplica pentru scolile din strainatate ce pot sa fac decat sa il ajut prin munca si explicatii suplimentare!?

Sa auzim de bine!

0 0

09.01.2008 16:42 giana24

Meditatiile in cele mai multe cazuri scutesc parintii de teme, multi dintre acestia prefera sa se ocupe un cadru specializat de temele copilului pe motiv ca ei nu mai pot tine pasul cu elevii din ziua de azi. Mai exista si cazul nefericit unde exista un profesor nesatul care pune conditia meditarii pentru a se trece clasa...si deasemenea exista si copii care nu au chef sa traga de unii singuri si atunci parintii alarmati ii trimit la meditatii doar s-o lipi ceva de ei. Parerea mea ca atunci cand aceste cauze vor disparea se vor putea stopa meditatiile. Dar atata timp cat scoala romaneasca nu schimba drumul pe care merge momentan...slabe sanse sa renuntam la meditatii.

0 0

09.01.2008 18:48 pepisor

cei care spun ca nu pot fi interzise meditatiile au dreptate .Eu lucrez la o scoala unde acestea se fac organizat platind chirie pe salile de clasa si imozite la primarie si finante si toata lumea e multumita .Daca se vrea se poate!

0 0

09.01.2008 19:13 oana24_barna

Buna seara!La multi ani!

Eu sunt o profesoara debutanta(pt cei ce nu stiu ce inseamna asta: primii 2 ani de invatamant),si acord meditatii dar nu la copii la care predau si la clasa asta deoarece nu mi se pare corect.Doresc sa va spun ca eu ma pregatesc temeinic atat pt. munca de la clasa cat si pt. cea de acasa deoarece nimeni, nici un parinte, nu da din buzunar 30 de lei noi neasteptand rezultate si e vorba si de reputatia si pregatirea mea cu toate ca se zice ca tinerele cadre nu prea au pregatire teoretica si mai ales practica suficienta. Dar de profesorii invechiti la catedre si fara chef ce ziceti?

Parerea mea este ca fiecare profesor ar trebui sa fie bine pregatit la orele de la clasa si cine vrea performanta sa se indrepte spre meditatii.

0 0

09.01.2008 19:40 angela_ghrsm

Meditaţiile cu plată ar trebui legalizate, să se desfăşoare în şcoală ( după ora 19, sâmbăta şi duminica este liber ), cu plata impozitului corespunzător. Eu aş zice impozitul să-l oprească şcoala, deoarece este munca dascălilor ei ! Este meritul profesorilor şcolii dacă acestia sunt preferaţi pt meditatii !

0 0

09.01.2008 20:38 emil

Stimata colega angela_ghrsm. In orice tara civilizata lumea plateste impozit pe venitul realizat. Am un prieten in US care da meditatii (lectii de muzica) si plateste pentru fiecare dolar realizat. Exista si scutiri de impozite in anumite conditii, ceea ce nu e cazul la noi, oameni normali. Meditatiile sunt legale si legalizate, nu ne opreste nimeni sa le facem daca platim acele impozite. In scoala se pot face meditatii cu plata, scoala poate incasa bani de la parinti pentru activitati in weekend sau in afara orelor de program, poate plati profesorii cu un salariu negociat, evident, mult mai mare decat cel de la stat. Tot scoala se ocupa de plata impozitelor, evident, din banii incasati.

0 0

09.01.2008 21:23 francesca2001

Meditatiile chiar sunt necesare in cazul unor elevi, si datorita faptului ca, pentru a avea performanta, trebuie sa munceasca in plus, singuri acasa. Deoarece ei nu fac asta (si parintii o stiu prea bine) se apeleaza deseori la meditatii.Exista insa, inca, din fericire, elevi care muncesc singuri, suplimentar acasa, obtinand rezultate excelente. Stiu cazuri reale de elevi care au muncit singuri si au intrat la licee si facultati f. bune!

0 0

09.01.2008 23:04 adiclau

Cine spune ca educatoarele si invatatoarele nu pot da meditatii traieste pe alta lume. Acum se face semi internat la scoli, uneori la negru pe banii parintilor care-si trimit copiii cu TOATA CLASA sa faca teme cu doamna invatatoare. Ce o fi asta? Dezinteres din partea parintilor sau dorinta de multi bani din partea invatatoarei, incurajata de cei din conducerea scolii, deoarece asta se intampla exact in clasele de curs. Alt lucru e la clasele step by step unde copiii si mananca, se relaxeaza si apoi fac teme, fiecare in ritm propriu. Nu critic pe nimeni dar nu stiu cum as reactiona daca invatatoarea copilului meu ar initia la negru asa ceva... ca daca te sustragi nu prea e de bine pentru copil!!!!!

0 0

10.01.2008 09:53 ga_gr

pentru georgesculum ct- doamna, in buna masura aveti dreptate dar, inainte de a critica "tinerele cadre", poate va revizuiti putin gramatica...

0 0

11.01.2008 09:25 tim_unltd

liderul de sindicat a subliniat f. bine...daca parintii vor vrea in continuare...eu nu fac meditatii cu elevii de la clasa, insa daca altii ma cauta, sa le zic ca nu imi da voie legea?!?! sa fim seriosi, domnii mei! pt dna gerogesculum din cta: la materia pe care o predau , multi profesori "maturi, consacrati" au cam uitat o parte importanta-gramatica si metodica- asa ca sa nu mai facem elogiul unora in detrimentul altora...desigur, sint si uscaturi, dar sa generalizati...RUSINICA!

o zi buna!

0 0

12.01.2008 20:35 profabio

Am ajuns unde sunt astazi tot datorita meditatiilor pe care le-am facut.Am intrat prima pe lista la facultate pe vremea cand erau 25 de candidati pe loc si nu se lua in considerare media din timpul liceului sau bacul.

Astazi sunt cautata pt. a da meditatii si pot sa refuz daca vad ca elevii nu se tin de invatat.sunt interesati .

Este o munca grea ,citesc mereu,cumpar carti de teste,caut pe internet,ma documentez,stau ore in sir sa pregatesc teste pt. fiecare grupa.Nu mai am timp de familie,viata personala sau relaxare.

Fac asta pt. ca sunt cautata ,pt. ca mi-am facut un nume, pt ca fostii mei elevi sunt acum medici sau farmacisti si-mi multumesc pt ajutorul dat,sa zic si pt.bani desi mult din ce castig investesc in culegeri de teste, atlase,foi de xerox ,imprimanta etc.Meditatiile nu vor potea fi stopate .Au existat de pe vremea lui Dn Trandafir si vor exista mereu.

0 0

13.01.2008 16:32 professorbujor

La o adica,tocmai inamicii meditatiilor ar avea mare nevoie de ele.

0 0

16.01.2008 01:55 tedicoman

Meditatiile au ajuns o cutuma.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN