Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

DREPTURILE PROFESORILOR TITULARI, ADESEA INCALCATE

Legea învăţământului prevede ca - pentru profesorii care nu au casă şi sunt titulari - administraţia locală să le deconteze cheltuielile de transport acolo unde sunt titulari. Mai mult, profesorii de la ţară care nu au domiciliul unde predau pot beneficia de locuinţă şi cel mult un hectar de pământ. Profesorii tineri, de pînă în 35 de ani pot fi sprijiniţi cu credite avantajoase, pentru construirea unei case.

Potrivit legii învăţământului, cadrele didactice pot merge în concediu, în locuri stabilite de sindicate şi Ministerul învăţământului plătind doar jumătate din valoarea biletului. Copiii profesorilor, admişi în învăţământul de stat, sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere şi beneficiază de gratuitate la cazarea în cămine şi internate. Aceste cheltuieli sunt suportate de la bugetul de stat.

Personalul didactic şi didactic -auxiliar din învăţământ beneficiază de o compensaţie de la bugetul asigurărilor sociale de 50% din valoarea transportului, a cazării, a mesei şi a tratamentului în bazele de odihnă şi de tratament ale învăţământului şi ale sindicatelor, precum şi în alte spaţii contractate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Sursa: Realitatea TV

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: trisi | 10.01.2008 23:25 | 7748 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (17)

0 0

11.01.2008 20:37 ruxy

da, si eu am fost anul trecut titular la tara, mi se deconta drumul, dar de hectar de pamant nici pomeneala(auzisem de legea aceasta)- la tara de obicei vestile ajung mai greu ;)ca sa nu mai vorbesc de credit avantajos pt. construierea unei case in situatia in care am fost nevoita sa ma titularizez(deci sa fiu angajat pe o perioada nedeterminata) tocmai pt. a-mi putea face un credit pt. achizitionarea unui calculator. acum sunt tot titulardar in oras(altul decat cel in care locuiesc) si mi se deconteaza in continuare drumul.

0 0

11.01.2008 21:47 mihainv

Cum putem afla care sunt "locurile" acelea asa bine ascunse de nu se stie de ele?unde sa ne adresampentru a le afla?avem nevoie de bilete de tratament si nu le gasim pe bani ,dar....acolo se duc numaiBOSII.

0 0

11.01.2008 21:58 ficgo

Daca va ajuta suportul legislativ este acesta:

LEGE nr. 108 din 19 aprilie 2007 pentru modificarea Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic

2.Alineatul (3) al articolului 104 va avea urmatorul cuprins:

"(3) Personalului didactic din unitatile de învatamânt de stat, care nu dispune de locuinta si

caruia nu i se poate oferi o locuinta corespunzatoare în localitatea unde are postul, i se vor

deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de resedinta la locul

de munca si de la locul de munca în localitatea de resedinta, în cazul în care nu exista

mijloace de transport în comun între localitatea de resedinta si sediul unitatii de învatamânt,

urmeaza a i se deconta contravaloarea a 7,5 l benzina Premium la 100 km parcursi, daca

transportul se face cu autoturismul proprietate personala. În cazul în care exista mijloc de

transport în comun, dar personalul didactic prefera sa circule cu autoturismul proprietate

personala, urmeaza a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc

de transport în comun. Atunci când transportul mai multor cadre didactice se face cu un

singur autoturism, plata se face numai posesorului autoturismului respectiv. Decontarea sau

plata echivalenta costurilor de transport se va efectua de catre autoritatile administratiei

publice locale din unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla unitatea de

învatamânt la care îsi desfasoara activitatea cadrul didactic, în urma solicitarilor adresate

autoritatilor administratiei publice locale, astfel:

a) decontarea contravalorii calatoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea la

sfârsitul fiecarei luni de activitate a biletelor de calatorie sau a abonamentului, iar

decontarea contravalorii corespunzatoare a 7,5 l benzina Premium la 100 km parcursi, prin

depunerea la sfârsitul fiecarei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de

unitatea de învatamânt, care certifica efectuarea transportului cu autoturismul proprietate

personala;

b) solicitarea contravalorii calatoriei efectuate cu mijloacele de transport în comun sau a

contravalorii corespunzatoare a 7,5 l benzina Premium la 100 km parcursi, pentru cei caresi

asigura transportul cu autoturismul proprietate personala, ca urmare a pontajului zilnic

efectuat de conducerea unitatii de învatamânt."

Sper sa va fie de folos. Cu deosebita stima, Prof. Drd. F. Godeanu

0 0

12.01.2008 14:15 daniela_sfetcu

"Alineatul (3) al articolului 104 va avea următorul cuprins:

"(3) Personalului didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă în localitatea de reşedinţă. În cazul în care nu există mijloace de transport în comun între localitatea de reşedinţă şi sediul unităţii de învăţământ, urmează a i se deconta contravaloarea a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, dacă transportul se face cu autoturismul proprietate personală. În cazul în care există mijloc de transport în comun, dar personalul didactic preferă să circule cu autoturismul proprietate personală, urmează a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport în comun. Atunci când transportul mai multor cadre didactice se face cu un singur autoturism, plata se face numai posesorului autoturismului respectiv. Decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de către autorităţile administraţiei publice locale din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea de învăţământ la care îşi desfăşoară activitatea cadrul didactic, în urma solicitărilor adresate autorităţilor administraţiei publice locale, astfel:

a) decontarea contravalorii călătoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a biletelor de călătorie sau a abonamentului, iar decontarea contravalorii corespunzătoare a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de unitatea de învăţământ, care certifică efectuarea transportului cu autoturismul proprietate personală;

b) solicitarea contravalorii călătoriei efectuate cu mijloacele de transport în comun sau a contravalorii corespunzătoare a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, pentru cei care-şi asigură transportul cu autoturismul proprietate personală, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unităţii de învăţământ."



Nu prea inteleg de ce se face aceasta diferenta intre titulari si suplinitori. In lege se vorbeste de personalul didactic si nu de titulari.

0 0

12.01.2008 16:56 tliya

Eu nu am mijloc de transport in comun si fac naveta cu masina personala. Mi se duc lunar peste 350 RON... Am solicitat domnului primar atat verbal cat si in scris decontarea navetei conform suportului legal, insa dumnealui mi-a raspuns ca n-o sa-mi deconteze niciodata cum vreau eu, ci cum doreste dumnealui. Astfel se face ca in nici o luna nu am primit aceeasi suma drept decont, ci asa cu a considerat d-lui. Asa ca, unde-i lege-i tot tocmeala!

0 0

12.01.2008 17:23 pdia

nu cred k e corect ceea ce se face, dar nimeni nu reactioneaza cum ar trebui, noi ne lasam calcati in picioare resemnandu-ne si multumindu-ne cu putin. poate ar trbui sa insistam mai mult(acolo unde trebuie). cunosc un debutant ce s-a mutat intr-un oras strain si locuieste in chirie. mai plateste si naveta pana intr-un sat apropiat unde e titular...... concluzionati dv situatia...

0 0

12.01.2008 18:48 adinatulbure



Litigiile de munca sunt gratuite. Nu trebuie decat sa inregistrati o cerere la judecatorie. De multe ori s-au rezolvat unele dintre problemele legate de nerespectarea legii, in acest fel. Cat timp nu vom actiona vom participa prin pasivitatea noastra la proliferarea acestor abuzuri. E si datoria noastra fata de copiii nostri sa facem putina "curatenie" in sistem. Daca nu noi, atunci cine, daca nu acum atunci cand?

0 0

12.01.2008 19:36 ecomeus94

Mi se pare ca viata a ras de multi dintre noi si de multe ori glasul nostru nu este auzit de nimeni pentru ca suntem cu (mult) bun-simt. Eu, ca si multi dintre colegi, nu am beneficiat de nici un leu vechi pentru decont de vreo 2 ani incoace, iar ce am mai primit in trecut a fost o bataie de joc(doar 500 mii lei vechi intr-un an scolar). Fac naveta zilnic si se duc 100 mii lei pe zi, asadar imi trebuie in jur de 2 milioane lunar.

Primarul spune ca nu are bani, astfel ca toti ridica din umeri si noi ramanem cu limba in gura. Apoi cine sa-l constranga pe primar sa ne dea macar niste bani de pantofi, ca de la inceputul anului am stricat vreo trei?!?

Am uitat sa va spun ca naveta se face cu microbus aglomerat si parcurg aproape 40 km, dupa care merg pe jos pe drum de tara inca vreo 6 km pana la scoala. De asta ce ziceti?!?

Si unde mai pui ca sunt si titular, dar asta nu are nici o importanta, deoarece mancam aceeasi paine si suplinitori si titulari.

Am citit ce scrie legea mai sus despre navetisti si-mi vine sa rad...! Se pare ca cei care au facut-o ori au fost naivi ori rau intentionati. Atata timp cat nimeni nu-l poate obliga pe primar sa ne deconteze, se va alege praful si de ultima ramasita de stiinta din structura complicata a unui navetist.Pamant, locuinta, spor de naveta...simple baliverne!Eu am doar acei 15% spor de zona si care nu-mi ajung pt. transport.

Acum, zilele astea sindicatul ne-a dat o cutie de bomboane si un pachet de cafea . Pai noi de asta aveam nevoie cand am ramas fara bani de sarbatori?!?...In curand veti vedea la TV multi boschetari cersind sau cautand in gunoaie...Apoi sa stiti ca aceia sunt profesori!Cu bine si multa sanatate, ca bani...ioc!

0 0

12.01.2008 21:07 angela_ghrsm

Nouă sindicatul ne-a dat un premiu în decembrie între 30 şi 300 ron, în functie de anumite criterii pedo - psiho- extra- spatiale numai de ei stiute ! eu am primit 60 ron si am zis mersi, altii au primit milioane dar , mă rog, eu m-am certat cu sindicatul pt că nu mi-au dat un bilet de tratament. Ei n-au uitat.

Este trist ce se întâmplă în ţară ! mi-aduc aminte din tineretea mea când făceam naveta, eram la discretia secretarului de partid din comună, care-şi bătea joc de noi ! Nu-i nimic, eu tot profesoară am rămas, el a ajuns la coada plugului cu ştiinţa lui de carte pe care o avea ! Lăsaţi, dragi colegi, că intră noua lege în funcţiune şi se vor prevedea sancţiuni şi pt primarii care nu decontează drumul profesorilor !

0 0

14.01.2008 18:55 daniela_81

VORBITI DE ACTIONARE IN JUDECATA!NICI ASTA NU E O SOLUTIE!IN COMUNA OSICA DE SUS DIN JUD.OLT PRIMARUL A FOST ACTIONAT IN JUDECATA DE SINDICATUL CONDUS DE DOMNUL BARBU(FEN) SI FARA NICI UN REZULTAT!PRIMARUL,MEMBRU PNL A CASTIGAT SI NU VREA SA DECONTEZE NAVETA!PUR SI SIMPLU!

0 0

02.10.2017 14:46 simionica89

Nu dați in judecată prin sindicat.Ei nu fac nimic. Pe persoană fizică cu executare silită.Am obținut toți banii de navetadin ultimii 3 ani nedecontati + penalizarile aferente.Primăria a avut conturile blocate până a plătit toți banii. Deci ,se poate ! Căutați avocati buni.Nimeni nu e mai presus de lege.

0 0

14.01.2008 18:56 daniela_81

VORBITI DE ACTIONARE IN JUDECATA!NICI ASTA NU E O SOLUTIE!IN COMUNA OSICA DE SUS DIN JUD.OLT PRIMARUL A FOST ACTIONAT IN JUDECATA DE SINDICATUL CONDUS DE DOMNUL BARBU(FEN) SI FARA NICI UN REZULTAT!PRIMARUL,MEMBRU PNL A CASTIGAT SI NU VREA SA DECONTEZE NAVETA!PUR SI SIMPLU!

0 0

05.10.2008 01:51 roxy_oxxy

as vrea si eu sa fac o cerere la primarie ptr acordarea unui teren sau a unei locuinte dar nu stiu in cadrul carei legi ma pot adresa......... ma poate ajuta careva?

0 0

10.11.2009 21:04 balan_florin

pe anu asta e jale la decont ... sunt proaspat debutant in invatamant si vad k ma rupt cu decontul asta :(( sincer fac cu mashina cca. 150km pe zi timp de 4 zile pe sapt k una sunt la master. deci fac cam 2400 km pe luna. la 7.5 l /100 km imi revin cam 180 l pe luna la 3.9Lei/l ar trebui sa imi deconteze cam 720 lei pe luna. am ineles din prima k pe criza asta nu o sa imi poata deconta 100%. am zis macar 70% dar ...



ashtia de la primarie ma tot duc cu zaharelul k o sa se rezolve. da cand? doar D-zeu stie...



care shtie ce e de facut in cazuri de astea astept si eu un semn pe id flopybal. va rog ajutati'ma

0 0

10.11.2009 21:08 balan_florin

pe anu asta e jale la decont ... sunt proaspat debutant in invatamant si vad k ma rupt cu decontul asta :(( sincer fac cu mashina cca. 150km pe zi timp de 4 zile pe sapt k una sunt la master. deci fac cam 2400 km pe luna. la 7.5 l /100 km imi revin cam 180 l pe luna la 3.9Lei/l ar trebui sa imi deconteze cam 720 lei pe luna. am ineles din prima k pe criza asta nu o sa imi poata deconta 100%. am zis macar 70% dar ...



ashtia de la primarie ma tot duc cu zaharelul k o sa se rezolve. da cand? doar D-zeu stie...



care shtie ce e de facut in cazuri de astea astept si eu un semn pe id flopybal. va rog ajutati'ma

0 0

10.11.2009 21:36 balan_florin

am zis sa imi deconteze macar 70 % pt k vine 500 lei. abonamentul pe ruta aia dus intors e in valoare de 588 lei. in caz k va ganditi la posibilitatea sa fac naveta cu altceva. si cu autobuzul nici nu ajung la ore la timp.

0 0

02.10.2017 14:41 simionica89

Dragi profesori,nu mai așteptați naveta de la primarii cu 4 clase care se cred pe moșia lor .Îi dați in judecată și cereți executare silită nu doar hotărâre judecătorească.Vor fi obligati să plătească naveta conform legii + cheltuieli de judecată și penalizare pe fiecare zi amânată de neplata.Eu așa am făcut.Aveți nevoie de un avocat bun.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

10 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN