Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

CEDO va da verdictul în cazul liceelor din Transnistria

Examinarea dosarelor respective a intrat pe ultima sută de metri, existând posibilitatea ca CEDO să le facă dreptate celor trei şcoli, înainte de sfârşitul acestui an.
Liceele „Evrica” din Râbniţa, „Alexandru cel Bun” din Tighina şi „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol s-au plâns la CEDO că, în 2004, autorităţile transnistrene le-au interzis să activeze, cerându-le să se înregistreze la organele de resort din Tiraspol, a declarat Alexandru Postică, membru al asociaţiei non-guvernamentale „Promo-Lex”. Administraţia regiunii separatiste a fost nemulţumită de faptul că respectivele instituţii de învăţământ sunt subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău. În ultimă instanţă, ca urmare a presiunilor externe, s-a găsit soluţia - şcolile cu predare în limba română au fost înregistrate la Tiraspol, însă cu statutul de „organizaţii neguvernamentale”.
Potrivit lui Postică, Liceul „Ştefan cel Mare” activează de câţiva ani în satul Doroţcaia, aflat sub jurisdicţia Chişinăului. Şcoala a fost evacuată din Grigoriopol, în 2005, după ce autorităţile transnistrene au insistat ca predarea să se facă în grafia chirilică, iar limba de studiu să fie moldovenească.
Ion Manole, preşedintele „Promo-Lex”, a declarat că examinarea dosarelor respective „a intrat pe ultima sută de metri toate părţile prezentându-şi în scris poziţiile şi observaţiile”. Plângerea a fost semnată de 121 de profesori, părinţi şi elevi şi e depusă împotriva guvernelor R. Moldova şi Federaţiei Ruse, ultima fiind acuzată de sprijinirea administraţiei separatiste de la Tiraspol. Petiţionarii nu au formulat deocamdată pretenţii financiare, considerând că acum protecţia drepturilor este mai importantă decât compensaţiile de ordin financiar.
La 1 iulie 2004, liderii transnistreni au decis să închidă toate şcolile româneşti cu predare în baza grafiei latine, iar furnizorii de energie termică şi electrică au reziliat contractele semnate cu aceste şcoli. Câteva zile mai târziu, cordoane de miliţieni şi colaboratori ai ministerului transnistrean al securităţii îmbrăcaţi în civil au blocat accesul corpului didactic în incinta Liceului românesc din Tiraspol. Bunurile şi arhiva şcolii au fost sechestrate, iar clădirea a fost sigilată de către miliţia transnistreană. Deşi părinţii şi copiii stăteau zi şi noapte în curtea liceelor respective pentru a nu admite devastarea acestora, preşedintele Vladimir Voronin plecase în concediu la Karlovy Vary în Cehia

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: moreak | 16.01.2008 14:10 | 639 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

26.01.2008 01:27 professorbujor

Deci :"La raison du plufort est toujours la meilleure ".In ciuda tuturor principiilor de adevar,dreptate ,etc.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN