Şcoala cu
bune practici

55 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Bani mai multi pentru profesorii incepatori

Aceasta este singura decizie comuna luata de ministrul Educatiei si sindicatele profesorilor in urma unei intilniri avute ieri la sediul ministerului. Cifrele exacte ale majorarilor salariale vor fi hotarite abia peste o saptamina. „Negocierile reale intre sindicatele din invatamint si Ministerul Educatiei vor incepe dupa o discutie cu ministerele Muncii si Finantelor. Acum am avut doar o intilnire informala pentru a discuta dorintele si posibilitatile fiecaruia si deocamdata nu am intrat pe cifre“, a spus Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei.
Cu toate ca in urma cu citeva zile sindicalistii anuntau ca vor cere o majorare de 50% a salariilor din educatie, dupa intilnirea de la minister, „ciferele ramin confidentiale, dar va fi un numar cu doua cifre“, a spus presedintele Federatiei „Spiru Haret“, Gheorghe Izvoranu. Reprezentantii profesorilor au explicat ca „trebuie sa se puna accent pe elaborarea unei legi a salarizarii pentru personalul didactic si pe negocierea unui nou contract de munca, ce ar putea intra in vigoare din 2009“.

Pe lista revendicarilor se mai afla si elaborarea, impreuna cu federatiile sindicale reprezentative, a nomenclatorului privind bolile profesionale pentru personalul din invatamint. Profesorii mai cer rezolvarea problemei decontarii cheltuielilor de naveta, stabilirea unor noi criterii de normare a personalului didactic auxiliar si a personalului nedidactic, elaborarea unui act normativ in vederea extinderii, la nivel national, a acordarii drepturilor salariale cistigate prin sentinte judecatoresti definitive.

In 2006, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint a reclamat Guvernul Romaniei la Organizatia Internationala a Muncii pentru incalcarea drepturilor salariatilor din invatamint. Comisia de experti a OIM a decis reluarea, in discutie, pentru a doua oara, anul acesta, pentru ca situatia „a creat premisele unei grave controverse“.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a anuntat declansarea conflictului de interese cu autoritatile statului si cere cresterea salariilor personalului cu 30%, adoptarea legii de salarizare unitara, dar si eliminarea incompatibilitatilor din Statutul functionarilor publici. Romel Neagu, presedintele executiv al FNSA, afiliata la Cartel Alfa, explica: „Atita vreme cit in sistem nu sint salarii corespunzatoare, nu vad rostul acestor incompatibilitati. Ar trebui sa ne plateasca pentru sacrificiile pe care le impune un post de functionar public“. Acesta a mai spus ca salariul minim pe care Guvernul ar trebui sa-l ofere ca sa compenseze incompatibilitatile impuse functionarilor este de 1.000 de lei, salariu de la care se pleaca in calcularea grilei de salarizare. In plus, cei de la FNSA mai cer eliminarea imixtiunilor reprezentantilor Guvernului in problemele administratiei publice locale, cit si un sediu propriu in cladirea MIRA. Neagu a mai spus ca, daca in aceasta saptamina institutiile abilitate nu vor face negocieri, se va ajunge la actiuni de protest, pe care le vor stabili ulterior. Potrivit liderului sindical, in administratia publica lucreaza aproximativ 430.000 de salariati, atit functionari publici si personal contractual, cit si personal cu statut special.
Sursa: Cotidianul, editia din 16.01.2008, Iuliana Gatej

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: trisi | 22.01.2008 19:51 | 1143 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Biasul de confirmare in rolul de parinte

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (1)

0 0

25.01.2008 23:44 professorbujor

Salut investitiile facute pentru dezvoltarea bazei materiale in invatamant ;mai ramane de facut un pas : stimularea materiala a celor care dau viata infrastructurii !Mai ales pentru cei tineri.Salariul unui nou venit trebuie sa fie de minimum 500 euro.Daca vrea sa faca meserie...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 17 evenimente

«IULIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

10 voturi | 0 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN