Şcoala cu
bune practici

68 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Oferta Guvernului jignitoare pentru Educatie

Ministrul a prezentat „oferta maximă” pe care premierul o acceptă pentru Educație, ofertă care, pentru acuratețe, vi-o reproducem din chiar comunicatul de presă al MECT dat la încheierea discuțiilor:
„ Ministrul le-a prezentat sindicatelor oferta guvernamentală, respectiv: de la 1 ianuarie - 10% pentru tot personalul din învăţământ - didactic (mai puţin gradul I), nedidactic şi auxiliar, de la 1 aprilie încă 6% pentru tot personalul din învăţământ, iar de la 1 octombrie încă 9% pentru tot personalul din învăţământ. Creşterea de 9% va fi posibilă în condiţiile realizării principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv creşterea produsului intern brut, ţinta de inflaţie. De asemenea, ea va fi calculată ca posibilă în funcţie şi de nivelul productivităţii muncii. În caz contrar, creşterea va fi de 6%.”
Federația Educației Naționale a respins fără echivoc oferta guvernamentală considerând-o o adevărată jignire la adresa salariaților din învățământ și fiind mult prea departe de mandatul încredințat negociatorilor FEN( o creștere a veniturilor cu 50% în 2008).
FEN consideră ca inadmisibilă atitudinea Guvernului în contextul în care pentru Sănătate s-a asigurat o creștere a veniturilor de 30%. Cu un buget pentru Educație de 6% din PIB în 2008 creșterea salarială propusă de Guvern este mult mai mică decât cea din 2007 când bugetul a fost cu puțin peste 5%. Nu există nici o justificare rațională a unei astfel de decizii politice decât supoziția că premierul are o mare supărare pe salariații din Educație.
FEN va supune membrilor săi oferta guvernamentală și aceștia vor decide, prin procedurile statutare, dacă o acceptă sau dacă vor trece la acțiuni de protest.
Nu este încă clară poziția celorlalte organizații sindicale care au afirmat că „nu au mandat” să se pronunțe tranșant față de această ofertă a Guvernului.(???!!!)
“Guvernul Tăriceanu încearcă încă o dată să ne păcălească. Nu vom accepta de această dată să mai fim oaia neagră a sectorului bugetar. Ne vom lupta pe toate căile posibile pentru ca resursa umană din învăţământ să fie remunerată la adevărata sa valoare. Creşterea bugetară trebuie să se vadă şi în buzunarele angajaţilor din învăţământ. Nu este posibil să avem o majorare salarială mai mică faţă de anul trecut. În condiţiile în care Guvernul nu îşi va reconsidera poziţia faţă de învăţământ în următoarea perioadă sunt posibile ample acţiuni de protest.”, a declarat Cătălin Croitoru, preşedintele FEN.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: iliep | 30.01.2008 12:52 | 2820 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (28)

0 0

31.01.2008 09:50 danogex

Ajunge cu minciuna!Am fost pacaliti tot timpul.Guvernantii uita faptul ca au ajuns oameni pregatiti(??????)si datorita noua,dragi colegi,trebuie sa fim uniti de data aceasta.Nu pot sa-mi explic faptul,ca noi suntem cei care dezechilibram bugetul,in fiecar an.Oare cresterile lor salariale nu produc acelas efect?Cadrul didactic,nu mai este respectat,nici de elevi,nici de parinti si nici de partenerii de dialog.Pacat!!!!!!!!Altadata,dascalul reprezanta ceva in societate.Am iubit si inca mai iubesc aceasta meserie,dar sunt dezamagita!

0 0

31.01.2008 10:19 popanmc

Din păcate colega, rămânem cu iubirea noastră, acolo unde nimeni nu o poate atinge.În rest, realitatea asta este: să nu se mire alţii de rezultatele de la tot soiul de examene.Acestea sunt consecinţele dezinteresului altora (balauri, ce mai ...).O fi altfel în altă breaslă?

0 0

31.01.2008 13:43 dvdluiza

Ii invitam cu respect pe toti membrii guvenului Tariceanu sa supravietuiasca o luna de zile cu salariul unui profesor.Mi-ar place sa vad cum socotesc banutii si cum i-ar imparti ca sa ajunga pentru toate nevoiele familiei.

0 0

31.01.2008 15:11 luminitap2004

in conditiile in care pe toate directitiile se realizeaza cresteri de preturi, este oare posibil sa nu fim bagati in seama????????

0 0

31.01.2008 15:17 marinescu_ana

au programat invatamantul pentru lichidarea celor care s-au daruit spre trainicia neamului.Orice rau promovat la nivel superior de conducere se va multiplica in randul celor multi.Cam cat cred domniilelor ca poate rezista aceasta coarda intinsa peste puterea firii?Chiar nu s-a invatat nimic din experientele anterioare?ROMANIA,TREZESTE-TE!!!

0 0

31.01.2008 19:11 floarebernad

Nu le pasa decat de agoniseala lor, cat mai mult si cat mai usor, despre demnitate nu mai cunosc nimic, dar nici viitorul copiilor multi(ca nu toti merg in tari straine ca ai lor)nu-i mai pasa nimanui? mai sunt dascali cu suflet mare, cu daruire dar nu mai e de ajuns. si-ar dori si ei o viata decenta, nu s-au gandit niciodata la imbuibare ci numai la decenta si demnitate. Domnii guvernanti nu mai vad demult, acum nici nu mai aud......

0 0

31.01.2008 19:21 alinabeje

Eu cred ca doar vorbele raman, toti suntem nemultumiti, toti comentam dar nimeni nu face nimic....daca se face greva nu cred ca participa 30% din cadrele didactice. Va veti intreba de ce? Le este teama ca nu vor fi platiti si prefera sa ramana cu un salariu de mizerie. Pacat de timpul pierdut in facultate, pacat de nervii si noptile pierdute prin sesiuni suntem de rasul Romaniei.

0 0

31.01.2008 21:16 roxy70

Corect, cele de mai sus spuse. S-a pus punctul pe I. Din pacate, eu cred ca unitate adevarata nu va fi niciodata in invatamant pentru ca, mai ales in ultimii ani, s-au promovat multe cadre didactice care nu ar avea ce sa caute in sistem si, deci..... concluzia o deduceti !!!

0 0

31.01.2008 21:57 cobelea

Cand ministru va fi unul dintre noi,care sa inteleaga "ofurile" acestui domeniu, asa cum le-a inteles Spiru Haret, dar sa fie lasat sa-si aleaga oamenii cu care sa "urneasca" treburile ce stau la baza lui, iar oamenii acestia sa reprezinte scolile tarii,..., abia atunci va fi ceea ce spunem toti,..., dar vedeti bine, nu ne asculta NIMENI.

0 0

31.01.2008 21:58 professorbujor

Aferim!Dar promovarea a functionat mai cu pregnanta in politica unde ,in ultimii 18 ani ,s-au infiintat sumedenie de farisei si cabotini care,spre deosebire de cei din invatamant,sunt extrem de uniti;desi ,arata ei prin massmedia a fi in teribile confruntari de idei si principii de care nici habar nu au.

0 0

31.01.2008 22:54 alinabeje

Vinovati sunt si cei de la conducere, dar marea vina o avem noi pt ca acceptam mizeria. Eu nu vreau sa-mi imaginez cum se descurca o familie tanara de profesori cu 1500 ron pe luna, daca mai vine si un bebe....nu mai au voie nici sa respire ca nu au cu ce, pt ca in Romania si aerul e scump

0 0

01.02.2008 12:49 ialyna

Sa inteleg ca acei fara gradul I nu vor mai primi marirea de 10% care se spunea ca o vor primi la 1 ianuarie. Bravo!! Si asa aveam salarii prea mari. Guvernantii fac de toate numai inainte de alegeri. Rusine sa le fie!!

0 0

01.02.2008 13:57 cornelia_a

Ialyna, credca ai inteles gresit. O vor primi toti exceptand cei cu gradul I care au primit marirea in octombrie anul trecut. Cel putin asa sper!

0 0

01.02.2008 14:57 alinabeje

asa e 10% de la 1 ianuarie primesc cei cu def si gradul II

0 0

01.02.2008 16:53 david_alex

Cum poate fi asa ipocrit acest ministru si acest minister care a transformat meseria de dascăl intr-un "sport" si anume goana dupa puncte(cursuri,simpozioane,publicarea unor "articole" prin tot felul de reviste care uneori sunt materiale preluate de pe net)si toate contracost .Din minunatele noastre salarii,apoi documenteaza-te,informeaza-te ,fi la curent cu tot ce este nou,cumpara materiale didactice auxiliare cat mai variate tot din minunatul salariu cre trebuie sa ajunga si pentru scoala copilului,darile catre stst si toate cheltuielile .V-ati pus problema- oare de ce sunt unii dascali tratati cu atat de putin respect?

Ei bine,raspunsul este la cei de la Bucuresti care ne trateaza ca si elevii parveniti,tot niste parveniti sunt si cei ajunsi in acele functii,neavand habar de felul cum se pune creionul in mana unui elev si de evolutia lui pentru a ajunge un individ cu principii sanatoase ,nu ca ale lor.

0 0

02.02.2008 13:47 cesedo

Vina este impartita intre guvernanti, minister si liderii de sindicat deopotriva. Acestia din urma, la negocieri, daca va aduceti aminte au abandonat de fiecare data greva tocmai atunci cand imbuibatii erau gata gata sa cedeze. Atunci s-a spus ca noi, profesorii am fost de acord cu ce au negociat ei. Pe noi insa nu ne-a intrebat nimeni (astfel bonurile de masa au fost uitate). Asa ca foarte multi dintre noi nu mai vor sa mai auda de greva, avem rate, cheltuieli si simtim ca liderii de sindicat au inceput sa tradeze, sa faca anumite jocuri. Cati copii ai liderilor de sindicat (de la nivel de vf.) mai sunt in tara la studii? Stie cineva daca acesti lideri au fost sau nu cumparati? De ce nu se mai schimba si ei sa lase locul altora mai incisivi????

CONCLUZIA ESTE CA SUNTEM DEZBINATI, NE MANCAM INTRE NOI, NU VREM SA VEDEM UN INTERES COMUN.

CAT OARE MAI SUPORTATI BATAIA ASTA DE JOC?

CAND VRETI SA TRAITI MAI BINE - ATUNCI CAND NU O SA MAI FITI IN STARE DE NIMIC?

RUSINE CELOR CARE NE CONDUC!!!!!!

0 0

02.02.2008 22:13 adrianamanea_2007

Mai avem cuvinte..........mai avem putere sa comentam ceva?

0 0

02.02.2008 22:14 adrianamanea_2007

Si chiar daca noi comentam, credeti ca ne aude cineva?

0 0

03.02.2008 12:17 emilia_07

M-am inscris la master, in speranta ca imi voi gasi altceva, orice altceva. Nu pot sa descriu mirarea colegilor cand au aflat ce salariu am, uimirea, apoi compatimirea din ochii lor..are dreptate cesedo, nu suntem uniti si asta ne afecteaza numai pe noi, ca lor oricum nu le pasa.

0 0

03.02.2008 17:37 ecomeus94

...tot noi trebuie gasim solutii ca de aia suntem intelectuali...Guvernantii ne determina la gesturi extreme pe care un om cu judecata nu le-ar face si de aia stiu toti ca suntem cuminti si nu facem rele.Asa ca va trebui sa ne punem mintea la contributie sa gasim o solutie buna pentru toata lumea si sa dam dovada ca nu degeaba suntem educati.Si greva e buna, dar tinand cont ca se joaca la principii de forta, tot guvernatii sunt mai buni la razboi, deci este normal ca cel mai destept cedeaza, adica tot noi. Iar rusine ca sa gasim la guvernanti, cum spunea cineva mai sus, apoi nu o vom gasi niciodata.

0 0

04.02.2008 17:25 ecaterina53

cesedo, ai perfecta dreptate .Am ajuns sa alergam pentru cat mai multe puncte ca sa putem sa ne inscriem la un concurs de salariu de merit sau gradatir,ca sa ne mai creasca putin salariul

0 0

04.02.2008 21:51 babacu

daca au ajuns cadrele didactice la mila politicienilor e foarte rau pt o Romanie a Uniunii Europene.eu unul nu mai doresc sa stau in invatamant din acest motiv.sunt alte oportunitati si in acest sens ii sfatuiesc pe toti tinerii din invatamant sa se orenteze si ei bine.dar celor cere sunt mai in varsta si mai au cativa ani pana la pensionare nu stiu ce sa la spun.oare politicienii astia au uitat ca au facut si ei scoala?SA LE FIE RUSINE!

0 0

04.02.2008 22:09 adipopa

am gradul did II...de la 1 ianuarie nu am primit cei 10% fiindca nu exista chipurile metodologia de aplicare a legii?!!!!!!!

0 0

05.02.2008 09:08 cornelia_a

Adi dar ai primit deja banii pentru ianuarie?

0 0

05.02.2008 12:19 simona_teach

dragi colegi, intrebati la secretariatele scolilor unde predati daca vi s-au marit salariile cu 10% si veti vedea raspunsul...

dezgustator...,jenant...,penibil chiar...

traim in tara minciunilor ...

0 0

05.02.2008 18:51 otto

Da.. s-au marit.. Praf in ochi, ce sa mai? S-a marit cu 10% iar painea in ultimele 2 luni cu aprox. 40-50%! Multumim domnilor, si "sa traim bine!"

0 0

06.02.2008 15:11 adrih

Din pacate ne zbatem ca pestele pe uscat pentru ca suntem in lichdare in sensul ca numarul elevilor scade si cumva trebuie sa ne imputineze

0 0

08.02.2008 08:00 emilia_07

Daca eu cu faculate si maine poimaine cu master iau 7 mil, cumnata-mea care e camerista , fara liceu terminat ia 9 mil, intelegeti ce de rasul lumii sunt, sau suntem? Cand ii spun ca mai fac cate un curs, ,master etc, imi rade in nas si zice ,,si, o sa-ti mareasca salariul?" Si atunci ma intreb la ce naiba mi-a trebuit atata scoala, cand puteam sa ma orientez intr-un alt domeniu, doar cu liceul facut si acum imi permiteam si eu sa cumpar, nu doar sa privesc vitrinele...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 3 evenimente

«SEPTEMBRIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

70 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN