Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

UE promoveaza invatarea limbilor straine ca "modalitate de petrecere a timpului liber"

Raportul – intitulat „O provocare plina de avantaje: De la limbi materne la limbi de adoptie” – arata ca straduintele Comisiei trebuie sa se indrepte mai mult spre promovarea invatarii de limbi straine in afara scolii si universitatilor, insistand mai ales asupra intensificarii eforturilor in sensul stimularii studiului lor de catre adulti. Acesta sugereaza ca invatarea limbilor straine trebuie sa faca parte din activitatile din timpul liber, in mod asemanator sportului.

Totusi, purtatorul de cuvant al lui Orban, Pietro Petrucci, a declarat pentru EurActiv ca educatia ramane o competenta nationala si ca rolul nivelului executiv al UE se rezuma numai la asigurarea de indrumari cu privire la cele mai bune practici si metode de invatare a limbilor straine.

In septembrie 2006 Comisia a insarcinat „Grupul independent al Expertilor in Limbi Straine si Intelectualilor de Elita”, sa exploreze modalitatile prin care multilingvismul poate contribui la integrarea europeana.

Doua puncte principale pot fi identificate din propuneri, si anume:
- Relatiile bilaterale dintre tarile UE ar trebui sa incurajeze mai degraba limbile celor doua tari implicate decat o a treia limba. Fiecare tara trebuie sa dispuna de suficienti vorbitori competenti ai celorlalte limbi.
- UE trebuie sa promoveze conceptul de „limba personala adoptiva”, care trebuie privita ca o „a doua limba materna”, fiecare cetatean european fiind motivat sa invete o limba straina. Este necesar sa fie parte integranta a educatiei scolare/studiilor universitare ale fiecaruia si a vietii profesionale, strans legata de aspecte care privesc istoria, cultura si literatura. Aceasta limba adoptiva nu trebuie, in principiu, sa fie aceea folosita pentru comunicarea internationala.

Printre celelalte masuri care pot fi promovate la nivel european, raportul mentioneaza in mod special programele europene „Tineri in Actiune”, „Europa pentru Cetateni” si „Invatare pe parcursul vietii”, exprimandu-si sustinerea pentru astfel de programe care pot incuraja pe mai departe invatarea de limbi straine si facilitarea unor intalniri mai ample intre vorbitorii diferitelor limbi.

Mai mult, Comisiei i se cere sa organizeze o intalnire a expertilor din invatamantul superior, organizatiile competente si autoritatile din statele membre pentru a stabili problemele ce tin de traducere si interpretare ce trebuie adresate la nivel european.

Comisia intentioneaza sa publice noua sa strategie referitoare la multilingvism in cea de-a doua jumatate a anului 2008, in timp ce institutiile europene isi revizuie in prezent regimul propriu al traducerilor si interpretariatului, ca parte a unei dezbateri mai largi asupra scopului si costului politicii multilingvismului.

Presedintia slovena a UE pregateste pentru 15 februarie 2008 organizarea unei conferinte ministeriale intitulate „Promovarea multilingvismului: un angajament comun”. Conferinta va prezenta opiniile Consiliului cu privire la Planul de Actiune in Invatarea pentru Adulti si va incheia cu o declaratie inter-institutionala ce desemneaza anul 2009 ca An European al Creativitatii si Inovatiei, a anuntat Petrucci.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: camifb | 01.02.2008 13:13 | 2950 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (7)

0 0

01.02.2008 19:31 professorbujor

Excelenta initiativa,mai cu seama pentru someri care ,nu-i asa,au timp liber din belsug.

0 0

02.02.2008 23:04 adimatu

Interesanta initiativa lui Orban. Pana n-a plecat, ma intreb de ce n-a insistat ca votantii partidului dumnealui sa invete limba romana macar la scoala?

0 0

03.02.2008 20:31 anarob

Mai marii nostri ar trebui sa invete ei mai intai limba romana si apoi altele doua lb. straine!!!!!

0 0

06.02.2008 23:53 despina6

Initiativa este foarte buna, dar sa vedem cum se va concretiza.

Eu personal, desi sunt profesoara de matematica, indragesc foarte mult limbile straine inca de cand eram eleva. Sincer insa trebuie sa marturisesc faptul ca pana acum, in plan profesional, nu mi-a ajutat la absolut nimic faptul ca vorbesc destul de bine spaniola si engleza ( ma refer aici strict la orele de predare :))

Cu toate acestea este minunat sa poti vorbi cu oameni din zeci de tari, sa poti schimba opinii pe diferite teme ciar si cu colegi de breasla, profesori din alte tari, sa poti afla multe lucruri interesante din viata si cultura lor, sa poti chiar sa le ceri parerea in anumite privinte, etc. Pentru mine aceasta a reprezentat si va reprezenta intotdeauna o mare provocare.

In plus, sunt convinsa ca in alte domenii limbile straine sunt chiar indispensabile.

Asadar, lasand la o parte politica si micile rautati, sustin aceasta initiativa si o consider laudabila.

0 0

07.02.2008 20:31 mfior

Am terminat Liceul Pedagogic de 35 ani.Simteam nevoia invatarii (reamintirea)unei limbi inainte de prezentarea raportului prezentat de d-l Orban care se refera la multingvism.Am invatat cu mare placere Limba franceza prin corespondenta.Nu trebuie sa ni se impuna,ci sa dorim ,sa vrem.Sperand ca voi ajunge macar inainte de pensionare sa calatores in Franta ,mai citesc cate putin in franceza pentru a putea comunica cu alti cetateni europeni. Sa speram ca pensia pe care o voi primi imi va permite sa vad si alte tari.Visez prea departe oare?Imi raspunde cineva?

0 0

07.02.2008 20:33 mfior

Scuzati va rog:"sa calatoresc"

0 0

23.02.2008 21:23 raduandrei3

Va urez sa vedeti Franta, merita!

Daca sunteti pensionara, pensia pe o luna va va acoperi eventual cazarea pe o noapte........dar poate gasiti sponsori!

Oricum, merita sa stii macar o alta limba decat cea materna, chiar si stand acasa.

A propos de utilitate: am facut liceul la real si din toata matematica, mai mult decat de operatiile elementare n-am avut nevoie pana la o...frumoasa varsta.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN