Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Adomnitei renunta la gradinita obligatorie


Parintii nu vor mai fi obligati si sanctionati pentru a-si da copiii la gradinita la virsta de 3 ani. Aceasta este decizia la care a ajuns ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, ca urmare a criticilor aduse de parinti, conform carora aceasta obligatie este abuziva, dar si a deficitului de 300 de mii de locuri existent in gradinite. Insa dezbaterea pe proiectul de lege a educatiei creeaza inca divergente intre ministrul Educatiei si sindicatele profesorilor. Ministrul vrea ca finantarea scolilor sa se faca tot prin Consiliile Locale, ceea ce nu le convine reprezentantilor Federatiei „Spiru Haret“, pentru ca in felul acesta „profesorii ar fi aliniati in fata primarului“, spune Adomnitei. Ministrul explica faptul ca scoala va primi bani in functie de citi elevi are, astfel incit un director sa se bucure cind ii intra un elev in scoala, „pentru ca asa vede cum intra 10 milioane de lei, de exemplu“.
Cotidianul, 13.02.08

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 13.02.2008 22:08 | 2717 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (23)

0 0

14.02.2008 13:19 emilia_07

Ministrul asta sa se duca sa construiasca ceva si na lase in pace cu tampeniile pe care le debiteaza. Habar nu are ce face, daca n-a fost la catedra niciodata, e usor sa vorbeasca. Am predat la tzara si stiu cum e, cand vine primarul , tre sa faci plecaciuni in fatza lui, daca vrei sa obtii ceva.

0 0

14.02.2008 14:27 paucosty

Nu mi se pare corect ca şcoala să primească bani în funcţie de câţi elevi are!De exemplu la ţară unde abia sunt câte 10 elevi într-o clasă,de unde să se mai aducă alţii?Nu sunt de acord nici cu finanţarea şcolilor prin Consiliile Locale!Spre exemplu anul trecut abonamentul era decontat integral.Anul ăsta nu se mai decontează deoarece primarul nu suportă profesorii!Nici bonurile nu s-au dat!Vă imaginaţi ce o să se întâmple dacă primarul o să fie finanţatorul şcolilor.Sper să nu ajungem la mâna Consiliilor Locale!!!

0 0

14.02.2008 15:37 magdytzi

Nu e bine ca finantarea sa se faca prin Consiliile Locale deoarece asa dascalii ajung la cheremul primarilor carora nu prea le pasa de scoala.Ei isi pun premii mari incat dascalilor nu le mai dau tichete De aceea tot spun ca nu sunt bani ptr. tichete ca lor nu le mai raman bani de premii babane!

0 0

14.02.2008 17:43 fmpopa

chiar nu se trezeste nimeni in tzara asta?????????????? primarii, in marea lor majoritate, sunt niste parvenitzi care au ajuns primari la birtul din sat......ce interes ar avea sa faca ceva pt un loc pe care l-au urat din frageda pruncie (ma refer la scoala)?????

0 0

14.02.2008 17:47 fmpopa

si uite asa ajung intelectualii din tzara asta la mana "lelei Frosa" care n-are nici in clin nici in maneca cu scola. Cadrele didactice sunt privite ca niste milogi care ...citez "nu se mai satura de bani" Daca ar trai un primar din salariul meu, garantez ca nu ar mai vorbi asa

0 0

14.02.2008 17:51 cornelia_a

cred e e cel mai cretin ministru care a existat vreodata

0 0

14.02.2008 19:25 constantin28

Cum poate un asa ministru sa dea o lege in invatamant daca la o vizita intr-o scoala in care era dezastru nu a avut nimic de comentat,cu toate ca a fost intampinat de cadre didactice si asteptat de parinti. S-a facut ca nu vede (si nu avea cum sa vada pentru ca a intrat si a iesit, durata 5 min). Eu l-as sfatui sa urmareasca sumele alocate diferitelor constructii din scoli pentru ca s-au furat mai mult de jumatate din ele iar lucrarile nu au nicio utilitate pentru ca au fost facute de dragul de a face ceva iar in mare parte s-au stricat. Acum scolile arata mai rau ca inainte de lucrarile platite din bugetul invatamantului.

0 0

14.02.2008 21:52 iondinro







Mai bine mai tarziu decat niciodata. Daca nu ai infrastructura si cadrele didactice

cum poti legifera obligativitatea invatamantului prescolar de la 3 ani?

In conditiile in care scolile au personlitate juridica, au contabilitate proprie de

ce este nevoie ca banii sa treca pe la primarie sa fim la cheremul d-lui primar sau a

d-lui contabil de la primarie. D-le Ministru nu traiti in Romania,nu cunoasteti

realitatea romaneasca.Doriti un exemplu.Chiar din judetul Iasi: primarul unei comune

a instrainat terenul unei gradinite iar la ora actuala nu se poate construi gradinta,

pentru ca nu are teren.Tot in aceasta comuna prin grija aceluiasi primar o gradinita

ramine fara teren de joaca pentru copii, are wc-ul la poarta,iar fondurile Phare pentru

reabilitarea gradinitei au fost folosite in batae de joc.(pacat de bani). Acelasi primar

achizitioneza mobilier pentru 4 sali de clasa in valoare de 46000 lei printr-o firma

particulara care in magazine costa sub 20000 lei.Daca bugetul scolii va fi la primarii

inchipuiti-va ce se poate intampla.

Daca finantarea urmeaza elevul ce veti face cu scolile mici ? O scoala din mediul rural

de unde atrage elevi pentru a avea o finantare mare. (sa nu spuneti ca vor veni copii

din alte comune sau de la oras)D-le Ministru, societate romaneasca nu este pregatita

la ora actuala de asa ceva,nici moral,nici institutional si nici profesional.

0 0

15.02.2008 01:46 adrian

Stirea e gresita.

0 0

15.02.2008 21:14 constantin_obreja

1. Urechile mele 'parabolice' imi dau o rezonanta nefericita formularii: STIREA E GRESITA! Nu mai comentez asta, nu e treaba mea, sunt profesori de limba SI DE LOGICA care sa analizeze asta!

2. MA ROG ca informatia data sa fie reala! Stiu ca nimeni din MECT nu citeste nimic, asa ca pot sa spun ce vreau: a) Se pot manca oua crude, dar consecintele le suporta cel care acepta acest lucru! b) Daca mancam numai oua crude, riscam sa nu mai avem gaini outoare! c) Este bine sa lasam ca oulele sa ajunga la un stadiu suficient de dezvoltare inainte de a incerca sa le facem maioneza sau ... spuma! Depinde de ce vrem (sau ni s-a dictat sa vrem) sa facem cu ele!

3. ESECURILE GANDITORILOR FORMARII VIITOAREI GENERATII le revedem in nepatrunse neintelesuri ale diversilor colindatori la portile nemuririi! Forma pe care o vizualizam e dependenta de constructia interioara (NU DE PREGATIREA) a ... constructorului diriginte pe santierele EDUCATIEI!

4. Stimati colegi: daca un ministru de finante (dintr-un partid) ajunge ministrul agriculturii (in alt partid), nicio problema! E vorba DOAR DE GESTIONAREA unor fonduri! Dar A PUNE UN CONSTRUTOR DE POODETE, PODURI, AUTOSTRAZI, VILE, PALATE sau altele asemenea IN FRUNTEA EDUCATIEI NATIUNII ROMANE, mi se pare inoportuna! Un om care nu a fost la scoala decat ca elev si/sau student (cu sau fara PREMII!!), un om care nu cunoaste EXACT CEEA SE INTAMPLA de cand lumea, dar MAI ALES ACUM, intr-un sector VITAL pentru viitorul natiuni (dar nu numai), un om care in viata lui NU A SCRIS UN PROIECT de lectie, ne cere si ne/nu ne aproba PROIECTE CURRICULARE si EXTRACURRICULARE pe care SUNT SIGUR, nu le poate evalua! Imi asum intreaga raspundere pentru ceea ce afirm! O intalnire directa ar putea rezolva aceasta .. problema! Cred ca multi dintre dvs. ati vrea sa aveti ACEASTA SANSA! Adaug (spre nefericirea mea!) faptul ca MINISTRUL NU LUCREAZA singur! Deci vina trebuie .... impartita in parti proportionale cu APORTUL fiecarui participant la MAREA INVENTARE NATIONALA!

5. Exista un timp pentru toate! (nu am ghilimele) Exista Olimpul copilariei (care se pare ca s-a prelungit desi psihi-pedagogii afirma altceva, ceea ce spun ei e o MATURIZARE FIZIOLOGICA ceea ce e altceva, ceva care poate fi un avertisment GRAV si ne poate astepta o trista perioada (SF??)!) si acesta trebuie tratat cu respect si responsabilitate din partea celor implicati! Cu timpurile, ma opresc aici!

Cine sunt CEI IMPLICATI IN ANOTIMPUL COPILARIEI? Parintii, educatorii, profesorii si ... SOCIETATEA IN TOATE FORMELE EI! Putem sa le asezam intr-o ordine a importantei si/sau aportului? ESTE FOARTE GREU! Daca punem pe primul plan parintii, constatam ca si ei sunt produsul altor parinti, al societatii in care au trait si al educatiei pe care au primit-o! Daca punem pe primul loc, cel mai important, societatea, constatam ca ea este o suma de indivizi si de valori individuale inchegata de niste legi si relatii stabilite de ea insasi prin reprezentanti ocazionali!

Am lasat EDUCATORII la urma pentru ca, in realitate, ei sunt interfata (podetul constructorului!) care leaga (in limite impuse de propria lor EXISTENTA care la randul ei este legata de .....) un trecut cu un viitor, trecand si inchegand un prezent acceptabil. Ce vrem sa facem? De unde am plecat, spre ce ne indreptam, de ce ne indreptam in acea directie, ce vrem sa fim? Acestea ar fi cateva intrebari la care ar trebui sa mediteze nu un ministru vremelnic, nu un presedinte vremelnic, nu un primar vremelnic, nu un educator ... vremelnic, CI FIECARE DINTRE NOI! Avem copii, vrem nepoti si stranepoti (!) DAR TREBUIE SA NE ASIGURAM SI DE CUM VOR FI nu numai CA VOR FI!

6. Este posibil (si cred ca chiar este) ca reprezentarea noastra despre lume sa fie deformata: sa paercepem faptele bune ca fiind greseli (din .. obisnuinta!) sau invers, dar EXISTA UN TIMP PENTRU TOATE! Si pentru asta, trebuie .... TIMP! Adica PENTRU CA TOATE SA SE INTAMPLE LA TIMP, TREBUIE SA TREACA UN TIMP!

Numai bine,

0 0

16.02.2008 10:28 geti_serban

Ca ministrul renunta la obligativitatea gradinitei este egal cu 0.Gradinitele si, mai ales, cele cu program prelungit, sunt asaltate de parinti pentru ca pe acestia ii " obliga" nu ministrul, ci faptul ca trebuie sa mearga la serviciu,faptul ca gradinita educa si formeaza copilul, il pregateste pentru scoala,il socializeaza, ii "pune creionul in mana", cum se spune.Pe langa educatie serioasa, gradinitele cu pr. prelungit ofera si 3 mese, somn, ingrijire si supraveghere specializata de dimineata si pana seara.Credeti ca la o asemenea oferta,pe parinti ii mai intereseaza opinia unui ministru vremelnic pus acolo, sus?

0 0

16.02.2008 13:18 monica_caruntu

Ideea era sortita esecului din start! Ministrul are nevoie, in primul rand , de un loc la gradinita, poate invata sa numere singur stelute si nu mai are nevoie de consilieri sa o faca in locul lui! Sau poate sa-si ia niste consilieri care au fost la gradinita de la 3 ani si stiu sa numere foarte bine acum, cand au trecut la invatamantul primar!

0 0

17.02.2008 12:50 christalucia

Nu cred că obligativitatea începerii grădiniţei la vârsta de trei ani ar fi o problema. Şi pâna acum părinţii responsabili îşi aduceau copiii la gradiniţă, începand cu grupa mică - 3 ani. Unii solicitau înscrierea copilului în grădiniţă chiar mai devreme de împlinirea vârstei de trei ani, dată fiind importanţa socializării copilului, pentru dezvoltarea personalităţii acestuia. Problema acută pentru învăţământul preşcolar ar fi tocmai eliminarea obligativităţii începerii grădiniţei de la trei ani, în condiţiile în care grupa pregătitoare ar trece la şcoală, ca şi clasă pregătitoare. Foarte multe educatoare ar rămâne fără post, ceea ce ar fi nedrept. Părerea mea este că, dacă se renunţă la obligativitatea începerii grădiniţei de la vârsta trei ani, atunci să se renunţe şi la transformarea grupei pregătitoare în clasă pregătitoare. Nu văd rostul acestei schimbări, atâta timp cât şi învăţământul preşcolar şi învăţământul primar fac parte din învăţământul obligatoriu, iar grupa pregătitoare a pregătit foarte bine copiii pentru şcoală.

0 0

17.02.2008 15:38 cocorel

Unii primari nu au nici un interes ca viitoarele generaţii să fie deştepte,nu cumva să le ia locul....

0 0

17.02.2008 18:46 gina_c

Este adevarat ca parintii responsabili isi duceau si pana acum copiii la gradinita, dar ce facem cu acei parinti mai putin responsabili(ca sa nu spun iresponsabili)? Anul acesta an cls I si pot sa spun din putina mea experienta ca este foarte greu sa lucrezi o clasa in care sunt si copii ce nu au fost deloc la gradinita. Asa ca nu ar strica obligativitatea frecventarii gradinitei cel putin 2 ani, prevederea de sanctiuni- poate chiar amenzi - pentru parintii care nu-si dau copiii la gradinita sau la scoala (pentru ca acum nu putem decat sa-i tot vizitam, sa telefonam etc., iar problema ramane aceeasi...), asta dupa ce ministerul se asigura ca are destule gradinite, cadre didactice... Altfel ei - cei de sus - vor tot propune cate in lune si in stele, iar noi vom ramane sa ne descurcam cum putem si ne pricepem cu ceea ce ei incurca...

0 0

18.02.2008 22:03 davidutza

Sunt de acord cu opiniile exprimate de colegii mei:ministru incompetent- da dovada ca nu stie realitatile scolii romanesti; dascali,parinti si copii debusolati; primari care poarta o caciula prea mare pentru ei.

0 0

19.02.2008 18:04 irnapetre_30

Cum e posibil sa se mai accepte finantarea prin Consiliile Locale?Oare d-nul ministru stie ca unii primari si-au pus geamuri termopan la magazinele proprii cu bani din fonduri alocate scolilor?Prin unele comune primarii impart banii alocati scolilor cu anumiti consilieri sau chiar directori de scoli, ceea ce este in detrimentul copiilor?Asta bineinteles pentru a-si asigura confortul acasa?

Asa ca............nu stiu sincer noi,cei de la catedra ,unde vom ajunge!



0 0

19.02.2008 20:06 amdancu

Daca d-nul ministru impreuna cu suita vor decide obligativitatea inceperii gradinitei( desi se stie ca nu sunt locuri suficiente), le-as propune parintilor ca din dimineata urmatoare sa-si duca copii la sediul MEC.

Intregul proiect de lege al invatamantului seamana bine cu o " afacere" interes politic, dar in nici un caz nu vizeaza copii, cadrele didactice nu mai conteaza sub nici o forma.Au avut loc sedinte unde s-au facut propuneri de modificari la proiecte propuse dar sunt convinsa ca au fost facute sa nu spunem ca nu am fost intrebati, vor face tot cum doresc.

0 0

20.02.2008 18:04 giana24

problema nu e ca e obligatorie gradi sau nu ca de bine d erau copii sunt si in grupa mica si in pregatitoare, dar daca gradinitele vor fi "sponsorizate" de primarii vai de capul nostru...dom' ministru ce are de gand? sa umple buzunarul primarilor, sa promoveze mita si spaga? ca la asta se ajunge... de acolo de sus de la minister chiar asa de roz se vad lucrurile pana jos? la vestea ca am putea fi platiti de primarii singurul lucru care mi-a venit in minte a fost "LOL"

0 0

07.03.2008 08:45 popanmc

De ce nu se fac vizite de lucru ?Ar trebui ca cei care decid legile românilor să meargă mai întâi pe terenurile de lucru şi să vadă la faţa locului ceea ce se întâmplă.Aici încă nu ştiu tare multe, dar ştiu locuri din ţară în care grădiniţele de centru ( unde mai lucrează şi cutărica soţie a domnului "cu foncţiune" sunt "cel mai bine sponsorizate" de primării şi nu doar atât.De ce periferiile sunt lăsate la urmă?Deşi oficialităţile ar trebui să deschidă mai bine ochii în aceste zone, nu e chiar aşa.Sunt mulţi copii cu C.E.S. care au nevoie de mai mult educaţie .Nu fac şi aceştia parte din societatea noastră?Ce zici , onorate oficialităţi?Mai aştept puţin, apoi "aşez situaţii concrete pe tavă, să vadă întreaga U. E. cât de egale sunt drepturile tuturor copiilor la educaţie.

0 0

13.03.2008 21:53 h_doinita

Cred ca obigativitatea frecventarii gradinitei de la 3 ani este de fapt o mare auto-pacaleala pentru educatoarele care de multi ani propun legiferarea ei.Cred ca nicaieri in lume,un copil de doar 3 anisori nu este obligat sa mearga la gradinita!Ca sa nu mai luam in calcul si faptul ca absentle vor fi o mare problema:parintii nu vor primi alocatiile probabil dupa modelul scolilor.Sunt curioasa daca vor fi exmatriculati si picii pe motiv de abseta indelungata si ma gindesc cum isi mai poate justifica inv.prescolar latura sociala specifica indeosebi nivelului de virsta 3-5 ani.

0 0

21.03.2008 08:24 popanmc

Mai întrebaţi împrejur, colega şi veţi afla că în alte ţări(din surse sigure), copilel îşi începe integrarea în grupul social, după criteriile de vârstă de la 2 ani şi nu numai.E drept, în alte condiţii.Aceştia sunt mai independenţi de familie, iar mai târziu ştiu să decidă pentru situaţiile de moment.La noi, ....acum încă ne mai luptăm şi la şcoală cu" aşa a zis mami, de- aia nu am citi,....".În alte ţări copilul îşi caută singur sursele de lucru pentru a- şi realiza un eseu, ca temă de studiu ( nu de casă, cum realizează unii), studiu individual, după care este citit în colectiv, apoi dezbătut şi apreciat ca atare.Evaluarea copilului e mult mai clară, iar subiectul în cauză e mult mai încrezător în forţele proprii şi nu ale mamei , care- şi vede în continuare de viaţa ei, de meserie , educându- şi cu aceeaşi dragoste maternă copilul, fără a- i periclita încrederea în forţele proprii.Nu acolo îşi doreşte orice părinte să ajungă copilul său?

0 0

23.03.2008 23:43 nlucica

Bunica avea dreptate:omul potrivit la locul potrivit.Ce sa stiu eu ,de exemplu cum se potcovesc caii,sau cum se face painea ,cum se cos hainele si asa mai departe daca eu am alta specializare?Cam asa face si d-l ministru.Crede dumnealui ca se pricepe la meseria asta a noastra .of !cand oare va fi descoperita nobletea acestei meserii si pana cand domnii ministri vor lua hotarari fara sa ne intrebe si pe noi ,fara sa ne consulte ,pana cand?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

56 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN