Şcoala cu
bune practici

62 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Ce conţin manualele de religie ale elevilor

Să te urci în copaci. Să dormi duminica până la ora 10,00 dimineaţa sau să te joci cu mingea pe stradă. Fapte aparent banale. Nu şi dacă citeşti Manualul de religie ortodoxă pentru clasa I, Editura Sf. Mina, Iaşi.

Autorii manualului califică faptele de mai sus ca fiind "rele", pentru cea din urmă pedepsa divină fiind aceea că "te calcă maşina". Tot o faptă "rea" este şi gestul de a nu-ţi face cruce atunci când treci prin faţa unei biserici.


Manualul citat mai sus are aprobarea Ministerului Educaţiei şi este analizat în studiul Ligii Pro Europa privind religia în şcoli, singura cercetare de acest fel efectuată la noi până acum. Cercetarea încheiată anul trecut mai arată că acelaşi tip de mesaj se întâlneşte şi în Manua­lul Alianţei Evanghelice din România, Editura Little Lamb din Suceava.

La capitolul intitulat "Păcatul trebuie pedepsit" citează trunchiat din Epistola Sfântului Pavel către Romani "Plata păcatului este moartea…" (Romani 6:23). În acest fel se sugerează, spun autorii studiului, unor copii de şapte ani că moartea celor dragi se datorează păcatului săvârşit de aceştia, fără a continua fraza biblică cu " iar harul lui Dumnezeu, viaţa veşnică, în Hristos Iisus, Domnul nostru".


Autorii studiului arată că, de cele mai multe ori, moralitatea este prezentată în aceste manuale fie ca un comerţ cu divinitatea de genul "mă rog ca să obţin un avantaj de la divinitate", fie fundamentată pe frica de pedeapsa divină sau părintească.


Ateismul şi stilul de viaţă modern, condamnate


Studiul mai arată că manualele şi caietele de religie nu se rezumă la prezentarea aspectelor esenţiale ale unei credinţe religioase, ci au pasaje şi capitole dedicate incriminării, persiflării şi prezentării tendenţioase a altor credinţe sau curente de gândire. Astfel, manualul de Religie, Cultul Greco-Catolic, pentru clasa a IX-a, Editura Dacia 2005, condamnă ateismul şi stilul de viaţă modern.

La pagina 83 se afirmă că Papa Paul al VI-lea definea ateismul drept "fenomenul cel mai grav al timpului nostru", iar la pagina 87 se spune "faptul că Dumnezeu este lăsat deoparte în favoarea liberalismului, individualismului, materialismului (aşa cum se întâmplă mai peste tot în Occident, dar şi în ţările socialiste în ultima perioadă) duce la apariţia sectelor şi a unor superstiţii moderne".


Creaţionismul, acceptat de 80 la sută din elevi


Studiul Ligii Pro Europa arată că teoria creaţiei este prezentată în majoritatea manualelor de religie într-un mod nepotrivit, în totală ignorare a teoriilor ştiinţifice. În Manualul de religie pentru clasa a XI-a, Cultul Ortodox, Editura Corint, se arată că "întreaga vegetaţie ce îmbogăţeşte pământul nu-şi datorează existenţa luminii solare, nici ostenelii omului, ci puterii creatoare a lui Dumnezeu(…).


Potrivit unui alt studiu, elaborat recent de Agenţia pentru Studii Guvernamentale, peste 80 la sută din elevii români au reacţionat conform aşteptării autorilor de manuale la această îndoctrinare şi consideră că teoria creaţiei este cea care explică cel mai bine apariţia vieţii pe pământ. Restul, adică 20 de procente, acordă credit teoriei evoluţioniste.


În octombrie 2007, Consiliul Europei a adoptat Rezoluţia nr. 1580 intitulată "Pericolul creaţionismului în educaţie". Motivul adoptării ei este acela de a avertiza împotriva unor tendinţe care prezintă credinţa drept ştiinţă. Rezoluţia cere statelor membre să promoveze cunoştinţele ştiinţifice şi predarea lor la ore şi să se opună cu fermitate predării creaţionismului ca disciplină ştiinţifică.



» Vom alcătui programe şcolare în aşa fel încât nimeni să nu fie discriminat, fiecare cult să îşi exprime valorile morale conf. univ. Vasile Timiş inspectorul general de religie din MECT

Noi manuale anunţate pentru 2008/2009 de Ministerul Educaţiei

Reprezentanţii celor 18 culte recunoscute oficial analizează în aceste zile cu responsabilii de religie din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) programele şcolare aferente confesiunilor religioase care se predau în şcoli.

„Ascultăm părerile tuturor cultelor prezente şi, la sfârşitul dezbaterilor - joi, vineri - vom formula nişte propuneri pentru decongestionarea programelor şcolare. După 18 ani de predare a religiei în şcoli, se simte nevoia unor schimbări", afirmă inspectorul general de religie din MECT, conf. univ. Vasile Timiş. El consideră că temele faţă de care elevii au manifestat mai mult interes ar trebui extinse, iar lecţiile prea încărcate ar trebui eliberate de detalii. Vasile Timiş este de părere că în programele şcolare ale fiecărei religii ar trebui introduse capitole de prezentare a celorlalte confesiuni, precum şi capitole de studiu a istoriei religiilor.


„În urma analizei pe care o vom face, vom alcătui programe şcolare în aşa fel încât nimeni să nu fie discriminat, fiecare cult să îşi exprime valorile morale. Manualele şcolare ce vor rezulta în urma revizuirii programelor vor invita la cunoaştere reciprocă a celorlalte culte şi la tolerenţă", a spus prof. Timiş.
Inspectorul de religie din MECT se aşteaptă ca elevii să studieze după noile programe la începutul anului şcolar următor.

(Daniela Şerb, Sorina Buzatu , Adevarul, 26.02.08)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: floricaion | 27.02.2008 03:38 | 1599 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Parentingul reactiv

Echilibrul emotional

Comentarii (17)

0 0

28.02.2008 12:09 adichi79

Oameni de nimic, care citesc mesaje printre randuri. Daca nu citesti textul in ansamblul lui risti sa faci greseli mari. Multi au rupt din Biblie doar ce le place. Daca vrei gasesti aproape tot in Biblie, care aparent iti sustin ideile tale aberante. De exemplu (si se potriveste de minune cu cei ce scriu astfel de articole) se spune in Ps. 13 "Nu este Dumnezeu", deci la fix pentru un ateu; dar continua textul "zis-a cel NEBUN in inima sa!" . Vedeti dragii mei cei ce va numiti "crestini" cine sunteti cu adevarat?!

0 0

28.02.2008 12:15 adichi79

Chiar si medicina (sau o parte din medicii cei buni) au ajuns la concluzia (pe care Biserica a formulat-o de 2000 de ani), ca la originea bolii (si a mortii ) este PACATUL! Oare nu simtiti mustarea constiintei, dragii mei, atunci cand faceti fapte rele voit! Ce este acea constiinta! Ea este TRIBUNALUL lui Dumnezeu din inima noastra. O dovada in plus ca Dumnezeu exista.

0 0

28.02.2008 16:56 anca_cz

eu cred fiecare este liber sa isi aleaga confesiunea. trebuie sa respectam dreptul omului de a alege. daca esti prea pretios si tii neaparat sa iti faci cruce cand treci pe langa biserica, iti faci. dar daca nu iti faci, asat nu inseamna ca esti mai pacatos ca celalt care si-a facut. daca vrei sa mergi la biserica, mergi, iar daca te regasesti mai bine acasa, faci asta. faptul ca mergi la biserica nu iti asigura locul in rai. daca faci "fapte rele" si mergi la biserica, te iarta dumnezeu? daca stai acasa si nu faci "fapte rele" esti mai pacatos ca celalalt?

nu fiti comunisti, fratilor!!!! lasati oamnenii sa fie liberi, invatati-i ce este moralitatea, dreptatea, bunul simt si tot ce credeti ca i-ar face buni"crestini". vedeti care este relitatea si care sunt oamenii!

nu merge cu din astea

spuneti-mi, va rog, ce boli au ca origine pacatul, cum ziceati ca spune medicina? sunt care mor, de exemplu de cancer la plamani si nu au fumat in viata lor!

0 0

28.02.2008 19:40 wilhelmpaul

prima mare greseala este ca la noi se preda religia confesional,ori o mare problema a societatii romanesti este schimbarea mentalitatii,mai ales in mediul rural.Cei mai multi oameni de aici au mentalitati din 1500,nu din 2008.Cunosc aceste lucruri deoarece sunt directorul unei scoli din mediul rural din Moldova,si,greseala capitala,nu sunt de credinta ortodoxa.

0 0

28.02.2008 19:52 emil

Stimate adichi79 . Asa va invata credinta? Sa-i faceti pe oameni "de nimic"? Sa priviti lucrurile cu intoleranta? Pacat! De aici se vede CLAR ca trebuie sa privim cu mare grija si sa veghem ca predarea religiei sa fie facuta de oameni cu suflet si cu adevarata credinta si toleranta... Cat priveste manualele si programele, eu le consider de slaba calitate. Revin si va invit sa vedeti ce materiale se posteaza pe didactic la sectiunea dedicata religiei...No other comment!

0 0

28.02.2008 21:12 catalin_crcn

Pacat ca traim intr-o lume atat de rea asta este singura problema sa ne uitam la EUROPA si sa analizam modul cum se preda Religia in scoala de acord nu este pacat sa te joci cu mingeain mijlocul strazii dar dupa parerea dvs dna Smaranda azi am aflat cum va chiama si ca sunteti vocea acestei ,,ligi'' este un lucru bun dar consecintele acestei joci ar putea avea urmari destul de benefice pt dvs nu???in viziunea dvs sa ne uitam in oglinda si sa ne analizam sa ne uitmam ce se intampla in Franta unde se doreste introducerea Disciplinei Religie si in restul tarii in afara de cele 2 provinciii unde deja se preda de ani in sir, eu sincer multumesc postului de tv Pro Tv care pe langa prezentarea modelului Polonez de invatamant a subliniat si predarea religiei ca disciplina de baza de ce? tocmai datorita faptului ca este singura cea care ii aduce cu picioarele pe pamant nu numai pe elevii nostrii ci si pe noi oare suntem fara de Dumnezeu? de cate ori in momente grele ne indreptam gandul catre creator catre divinitate ,,de ce sa fim noi mai catolici decat Papa???'' intrebare fara raspuns valabila si pt dl care militeaza tot pentru niste lucruri dea dreptul aberante si puerile manifestate siavand la origini neintelegeri manifestate pe alte planuri sa nu uitam ca toti suntem crestini cel putin asa ne batem cu pumnul in piept dar......

0 0

28.02.2008 21:37 cellena

...Si preotul care preda religia la clasa mea m-a intrebat surprins:" Se mai preda la biologie teoria evolutionista si astazi??"

0 0

28.02.2008 22:11 anca_cz

invatati sa scrieti corect romaneste si apoi judecati oamenii!

0 0

28.02.2008 22:20 anca_cz

e o problema la noi, romanii! vai ...suntem atat de ipocriti... ne tinem mari crestini..., suntem foarte pretiosi, dar VAI, ne autoanalizam comportamentul si atitudinile aberante, uneori? nu...cautam sa-l analizam pe celalat!

tinem cu orice pret sa precizam importanta studierii religiei, dar ne punem problema cum va fi abordata in scoala? nu...intrebarea: este cum va reusi materia sa fie UTILA elevilor.aici e cheia, daca ii indoctrinam, nu am facut nimic. traim intr-o tara democratica, se promoveaza toleranta...de orice fel, deci: care e problema? tocmai de ce sa fim mai catolici decat papa?

in concluzie: este bine sa se studieze religia in scoli, dar...sa avem grija ce forma va lua scenariul didactic!!

0 0

28.02.2008 22:25 dr_letter

Daca ati citit articolul "Dumnezeul ei de scoala !".... quod erat demonstrandum ! V-ati convins ca nu iese fum fara foc !

0 0

28.02.2008 23:44 maridulau

Niciodata ,crestinii catoloci,indiferent de rit nu vor renunta la a-l cunoaste pe Papa si opera sa.De aceea daca Papa spune ceva toti crestinii catolici il vor cita s vor tine seama de invatatura sa.Papa indeamna la iubire si spune lucrurilor in adevar.

0 0

29.02.2008 00:14 adimatu

Am avut placuta surpriza de a vedea o schema dupa o ora de religie la elevii de clasa a II-a. Era schema structurii bisericesti si stalpii acesteia.

Eu am ramas cu gura cascata si m-am intrebat cui poate sa-i puieze mintea asemenea cerinte pentru niste gagalici care inca nu pricep toate sensurile cuvintelor folosite zilnic, dar atunci cum sa inteleaga toata terminologia arhaica si de imprumut.

Care este urmarea orelor de religie?

Ce a fost benefic in ultimii ani?

Cum a disparut violenta?

Nu ne desprindem de evul mediu. Ati vazut ce amploare a luat o gluma proasta in Bacau.

adichi79, medicina nu poate ajunge la nicio concluzie, doar medicii pot s-o faca si mai este o mica problema: practica medicala nu este apanajul bisericii, a aparut odata cu acel primitiv care a mancat niste frunze pentru a-si calma durerile de burta, iar pe atunci nu era nimeni sa-i spuna ca ar fi pacatuit.

Cred ca ar trebui sa luptam impotriva habotniciei. Extremismul ne va duce si pe noi la situatia populatiilor asiatice. Situatia economica este prielnica.

0 0

29.02.2008 21:24 andutzu

Nu cred ca predarea religiei in scoli e problema si nici continutul manualelor- nu sunt obligatorii. Adevarata problema este modul in care se preda aceasta disciplina: continuturile nu sunt adaptate varstei si puterii de intelegere a copiilor, se pune accent pe memorarea unor notiuni care nu sunt utile elevilor in defavoarea in defavoarea crearii unei atitudini pozitive fata de creadinta si Dumnezeu. Ce urmareaste de fapt predarea religiei in scoala? Mi se pare absurd ca elevii raman corigenti la religie, ca invata ca faptele bune le facem din constrangere ( teama de pedeapsa de orice fel ) si ca nu din altruism. Cred ca la religie nu ar trebui sa existe note.

0 0

05.03.2008 13:43 iulih

Domnule Emil, inainte sa criticati materialele postate pe didactic la sectiunea dedicata religiei, postati dumneavoastra ceva valoros pe acest site. Ii indemn eu acum pe colegii nostri sa vizualizeze materialele postate de dumneavoastra pe site, sa vada acolo exemple de non-valoare.

Cine va da dreptul sa criticati materialele altora, materiale care nu apartin domeniului dumneavoastra de calificare?

0 0

05.03.2008 21:45 emil

Stimate iulih, eu sunt chiar autorul acestui portal, nu mi-am permis sa pun materiale, dar recunosc ca observatia e buna, ar trebui sa mai pun si eu cate ceva! Cat priveste calitatea de a judeca, eu cred ca o am si am dreptul sa judec, la fel cum si dvs. puteti judeca oricare lucrare de pe didactic daca va simtiti in stare sa o faceti. Cat priveste afirmatia "puneti mana si faceti ceva valoros"...asta e chiar tare! Ei bine, v-am facut portalul didactic.ro. E suficient de valoros?!

0 0

05.03.2008 21:52 professorbujor

Dreptul de a critica orice si pe oricine este natural;altminteri riscam a ne transforma in necuvantatoare-neganditoare;ingamfarea "specialistului in domeniu de calificare" este paguboasa in primul rand pentru "specialist" caruia i se nazare ca el a inventat coada magarului.

0 0

05.03.2008 22:13 valentina

La inaltime ca intotdeauna ,dl.Emil.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«AUGUST 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Să avem o evaluare care sa testeze competențele elevilor la fiecare final de an. Astfel vom vedea în ce stadiu se află generația , cum putem sa îmbunatățim sistemul de educație şi profesorii care nu-şi fac treaba şi încă folosesc metode şi o gândire învechită să nu mai poată profesa. În plus , feedback-ul eleviilor sa fie luat în serios , pentru că nu e ok în 2024 doar elevul sa poată fi sacționat ,iar profesorul nu , ba chiar să abuzeze de putere.

54 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: bobarucristiana2010 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN